c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

DAN OKOLJSKEGA DOLGA JE LETOS 22. AVGUSTA


 

okoljski dolg 2020

foto: Global Footprint Network

Kolikor lahko planet v enem letu obnovi naravnih virov, toliko jih bomo dejansko porabili do 22. avgusta. Da bi bila trenutna poraba vzdržna, bi potrebovali 1,6 Zemlje. Seveda pa so med državami po svetu velike razlike. Najbolj potratni so Katarci, ki bi za svoj življenjski slog potrebovali kar 8 planetov, Američani pet, slovenskemu načinu življenja bi zadoščali trije.

Za privarčevane tedne odgovorna pandemija

Glede na lani, ko smo vire porabili že do 29. julija, smo bili letos na svetovni ravni za dobre tri tedne bolj varčni. Privarčevani tedni odsevajo predvsem zmanjšanje prometa, predvsem letalskega, gospodarske produktivnosti in tudi posledično manjšo proizvodnjo elektrike. Ob tem izračuni kažejo, da Slovenija kljub pandemiji svojega okoljskega dolga ni uspela zmanjšati, saj smo svojo kvoto porabili že 26.aprila, dan prej kot lani. V Sloveniji se tako močno pozna razkorak med načelnimi zavezami in dejanskimi ukrepi.

Kako je bil izračunan datum dneva preseganja Zemlje 2020

Dan preseganja Zemlje označuje datum, ko človeško povpraševanje po ekoloških virih in storitvah v določenem letu preseže tisto, kar lahko Zemlja v tem letu obnovi. Globalno odtisno omrežje za določitev datuma dneva preseganja Zemlje izračuna število dni, ki jih lahko biološka zmogljivost Zemlje zagotovi za človeški ekološki odtis, kot je razloženo na tej strani . Metodologija se opira na zadnjo izdajo Nacionalnih računov za sled odtisov in biološke zmogljivosti, ki neizogibno predstavlja „časovno vrzel“ s sedanjim časom zaradi poročanja Združenih narodov.

POROČILO O RAZISKOVANJU

Vir: RTV/Earth Overshoot Day

 

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

Plačilo članarine 2020 / postanite član AAG

Podprite AAG preko položnice

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: