c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Prejeli smo: Krupanj in Loznica na nogah – TO JE RESNA GOLJUFIJA


Protest proti Rio Tinto – Srbija

Mi nemamo dozvolu da govorimo o projektu - kažu zaposleni u kancelariji kompanije Rio Tinto
Mineral jadarit je bil odkrit leta 2004 v bližini Loznice v zahodni Srbiji. Rio Tinto je raziskovanje zaključil februarja 2020. V nahajališču “Jadar” je visokokakovostna ruda, ki vsebuje bor in litij.

Projekt “Jadar” vključuje delo na razvoju podzemnih rudniških rudnikov in gradnjo industrijskega obrata za metalurško-tehnološko predelavo jadaritnih koncentratov. Začetek izkoriščanja rude lahko pričakujemo konec leta 2021.

Objava o začetku izkoriščanja in predelave mineralov jadarita s strani podjetja Rio Tinto je privedla do organizacije vrste protestov državljanov, ki bodo ogrozili uresničitev tega projekta.

– Od svetnikov v Občini Loznica smo pričakovali in zahtevali zavrnitev prostorskega načrta za ureditev ceste Valjevo – Loznica v dolžini 13,4 km, ki poteka skozi občino Loznica, ki je pravzaprav cesta, ki zagotavlja infrastrukturo za rudnik Rio Tinto. Vendar so glasovali za ta prostorski načrt, ne da bi upoštevali resnične potrebe in interese državljanov zahodne Srbije. – pravi Miroslav Mijatović iz združenja Podrinjski protikorupcijski tim-PAKT iz Loznice.

– Ne zahtevamo ničesar več, kot so se borili naši predniki. Ustava Republike Srbije nam zagotavlja zdravo okolje, na tako imenovanih javnih razpravah nismo dobili odgovorov na najpomembnejša vprašanja: kako bo videti flotacija rude, kako in kje se bo odlagala jalovina iz rudnika in kakšen vpliv bo imela na okolje. – pravi Dušan Filipović, pravnik, ki zastopa Podrinjsko protikorupcijsko skupino – PACT.

Torek, 27. oktobra 2020 ob 11. uri,. Protest so organizirali na lokaciji Brezjak (v sredini) pred prostori Rio Tinto v Loznici. Protest organizira Podrinjska protikorupcijska skupina – PACT, pa tudi neformalna združenja občanov: Ne dajmo Jadarja in zaščitimo Jadar in Radjevino. Video posnela AAG- Vojvodinska zelena iniciativa – Zelena patrola na delu

_______________________________________________________________

– Čeprav so v Srbiji, torej Loznici in Gornji Jadri prisotni že več kot 15 let, podjetje Rio Tinto ne more zagotoviti informacij o tem, kako bo videti flotacija litija in bora in kakšna bo sestava odpadkov, ki bodo odstranjene v jalovini. . Brez teh odgovorov v prostorskem načrtu za posebne namene za litijev rudnik ni razprave, ko so ga nezadovoljni državljani in civilna družba razglasili za neveljavnega. Protikorupcijska ekipa iz Podrinja je od zavoda za javno zdravje Šabac iz maja 2013 prejela poročilo, v katerem Rio Tinto priporoča, da se vzorči ena od vrtin na Brezjaku, iz katere se odvzame podtalnica zaradi povečane koncentracije amonijevih ionov, železa, bora in fenola. Poročilo tudi navaja, da je bila v vodi določena znatna količina litija in silicija, za katero v veljavnih predpisih Republike Srbije ni norm,  poudarjajo v Podrinjski protikorupcijski skupini – PAKT iz Loznice.

Pravo na život - traže građani zapadne Srbije

– Kakšen je sloves tega podjetja v svetu?

– Podjetje obstaja že 144 let. Rio Tinto je anglo-avstralsko podjetje s sedežem v Londonu. Za 144 let njihovega dela ni mogoče navesti niti enega primera pozitivne prakse. Ni niti enega primera, ko so rudnik odprli in zaprli brez okoljske nesreče in drugih težav. V Papui Novi Gvineji so trajno zastrupili dve reki, celoten Tihi pacifiški zaliv, izravnali pragozd, od katerega je živelo lokalno prebivalstvo, in sprožili državljansko vojno, v kateri je umrlo od deset do dvajset tisoč ljudi. Najnovejši primer iz maja letos je primer iz Avstralije: jame staroselcev, starih 46 tisoč let, so minili, ne da bi mignili z očmi. Na enem srečanju z njimi sem jih prosil, naj mi povedo o enem pozitivnem primeru prakse. Izjavili so: Streljanje jezu v Braziliji, ko je jalovišče poplavilo naselja in izgubilo več življenj, onesnaženo ogromno zemljišče in voda. To je pozitiven primer, ker so se (Rio Tinto!) Naučili, da je bolje odlagati jalovino v obliki peciva, ker ne more uhajati ven! – zaključuje Maria Alimpić iz Zaštiti Jadar in Rađevinu.

Na sto metara od crkve će biti ulaz u rudnik koji namerava da otvori kompanija Rio Tinto - kažu zabrinuti građani
Kakšno je stanje z morebitno zaposlitvijo prebivalcev v tem podjetju? Komu bo resnično koristila realizacija tega projekta?

– To je projekt izjemnega pomena za tuje podjetje, za ljudi, ki bodo živeli daleč od tu in uživali v tem denarju. To območje bo izgubilo veliko površino kmetijskih zemljišč. Tam ni niti ene parcele, ki ne bi bila obdelana. To niso zapuščene vasi. Živijo od kmetijstva. Regija Rađevo je znana po svojih malinah. Živinoreja, sadjarstvo, zelenjava, čebelarstvo … vse to bi bila ogrožena z realizacijo projekta “Jadar”. Kakšna zaposlitvena priložnost je, da se nekdo spusti 700 m pod zemljo in opravlja zelo tvegano delo. Rio Tinto je znan po tem, da ne skrbi za svoje delavce. Od leta 2013 je na delovnem mestu umrlo 46 delavcev. Vprašanje je: Ali se bo spustil 700 metrov pod zemljo in opravljal tvegano delo ali živel in dostojno delal svojega dedka!? Rio Tinto je znan tudi po tem, da ne zaposluje lokalnega prebivalstva, ampak privablja delavce iz tujine. Tako je bilo doslej v vseh državah, v katerih so delali. – pravi Maria Alimpić iz Zaštitima Jadar i Rađevinu.

Tražimo od naših predstavnika u opštinskoj vlasti da stanu u zaštitu građana - apeluju ugroženi građani

Kaj je značilno za prejšnje poslovanje v Srbiji, ko gre za Rio Tinto?

– Podrinjska skupina za boj proti korupciji – PAKT je član Koalicije za nadzor javnih financ in spremljamo sled denarja. Prosili smo za odgovore na vprašanja: Komu in kaj je Rio Tinto plačal, pri nas, odkar je prisoten na naših poljih? Stopili smo v stik z zakladnico in dobili nekaj zelo zanimivih informacij. V zadnjih nekaj letih je Rudarsko-biološka fakulteta od podjetja Rio Tinto zaslužila 100,5 milijona dinarjev, v zadnjih dveh letih je z 10,5 milijona dinarjev vključila Fakulteto za gradbeništvo, Fakulteto za strojništvo z nekaj več kot 12 milijoni dinarjev, Inštitut za varovanje zdravja Beograd 13 , 4 milijone dinarjev. Nato smo vse te institucije naslovili z vprašanjem: Kaj so za ta denar storili za Rio Tinto? Odgovore smo prejeli od Inštituta za varovanje zdravja Beograd, Inštituta za varovanje zdravja Šabac in Zavoda za zaščito spomenikov Valjevo. Indikativno je, da na nobeni fakulteti nismo dobili odgovora, čeprav ima tudi Rudarsko-biološka fakulteta donacije podjetja Rio Tinto, nekaj doktoratov pa so tudi plačali. Pritožili smo se pri pooblaščenki za informacije javnega pomena in zanimivo bo videti, kakšne storitve so naše fakultete Rio Tinto opravljale v prejšnjem obdobju. Tudi zato so občani Loznice in Gornje Jadre nezadovoljni in ne zaupajo niti domačim institucijam. Nezadovoljni državljani so organizirali in bodo še naprej organizirali proteste v iskanju odgovorov. – pravi Miroslav Mijatović, iz Podrinjske skupine za boj proti korupciji – PACT.

PR-jevca Rio Tinto je poklical Zeleno Patrolo in obljubil, da bomo dobili odgovore na vsa vprašanja. Poslali smo vprašanja in nismo dobili odgovorov. Tako je njihovo poslovanje, ki ga lahko primerjamo z Slovensko dramo v Anhovem.

Besedilo in fotografije:  AAG – Zelena iniciativa Vojvodina – Zelena patrola na delu

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 0.5 % DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JO BOMO UPORABILI  ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE !!!

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite Alpe Adria Green internaciol org.

Donirajte preko PayPal

Donate-page-001

Plačilo članarine preko PayPal
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: