c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Prejeli smo: AAG – CI VOJVODINE–EKOLOŠKA PATROLA – Meščani tožili mestno upravo Zrenjanina v Srbiji


“Kitajci so naši bratje” in lahko delajo, kar hočejo – Gradnja tovarne pnevmatik Ling Long spremljajo resna okoljska tveganja

- Nisu nas pustili na javnu raspravu! - kaže Mirta Crkvenjakov iz Inicijative Vazduh nije roba

Niso nas spustili na javno obravnavo! – pravi Mirta Crkvenjakov iz mestnega gibanja

Eksplozija v tovarni vode v Zrenjaninu v Srbiji je meščane Zrenjanina opomnila na dejstvo, da bo podjetje za proizvodnjo pnevmatik Ling Long uporabljalo vodo iz zrenjaninskega vodovoda (kot so prvotno napovedovali) ali pa bo kopalo vodnjake za oskrbo z vodo, kot so pozneje navedli. V vsakem primeru: Voda s teh območij zaradi prisotnosti metana preprosto gori! Graditi tovarno, kot je Ling Long, z ogromnim “potencialom” za ekološko katastrofo na tem območju, je neodgovorno. – pravi Dušan Kokot iz Mestnega gibanja.

Predsednica AAG – CI VOJVODINA Ruža Helac:  Smo v resnih težavah

V anketi, ki jo je na temo Ling Long izvedla Zelena patrulja na trgu v Zrenjaninu Srbija, eden od sogovornikov pravi:

– Nevarno je za zdravje, zlasti za otroke in nas starejše. Ne bi smelo biti blizu mesta … Ampak … Kitajci so naši bratje in lahko delajo, kar hočejo!

– Država je Ling Longu podarila približno 96 hektarjev kmetijskih zemljišč, ki so jih že preuredili v industrijsko cono. Mimogrede, to je bilo prvovrstno kmetijsko zemljišče! Ta projekt je bil razglašen za projekt državnega pomena. Nihče od zainteresirane javnosti ni imel možnosti videti, na podlagi česar je Vlada Republike Srbije ta projekt tako kvalificirala! Naš delež pri tej naložbi je približno 10% in – seveda – nismo v lasti ničesar. Zmogljivost tovarne je 14 milijonov pnevmatik na leto ali 40 tisoč pnevmatik na dan. To je največja tovarna pod streho v Srbiji. Da bi lahko šlo 40 tisoč pnevmatik na letališče na dan (zaradi tega bo zgrajena avtocesta!?), Je treba približno 250 tovornjakov, da gume vzamejo in se nato morajo vrniti, torej mora 250 tovornjakov pripeljati surovine in se vrniti. Objektivno bo torej po mestu vsak dan krožilo 1000 tovornjakov! No, velike težave so z gojenjem cvetja in le 1000 tovornjakov dnevno kroži po mestu! – pravi Dušan Kokot iz Građanskega preokreta.

– Iz medijev smo izvedeli, da je Ling Long prejel približno 80 milijonov evrov spodbud. Torej, doniramo zemljo, doniramo vodo, privilegij dela v takšni tovarni plačujemo iz lastnega žepa. Ne vemo in se ne zavedamo, v kolikšni meri bo tovarna vplivala na okolje in prihodnost naših otrok, ki tukaj živijo. To število delovnih mest, ki so jih obljubili kitajski vlagatelji, je zanemarljivo glede na ogroženo okolje. Občina Zrenjanin ima približno 120 tisoč prebivalcev, vendar bo ta projekt negativno vplival ne samo na občino, temveč na celotno regijo! Negativni vpliv takšnega projekta bi lahko vplival na sto tisoč državljanov. Za normalno delovanje tovarne je predvidenih 4665 kubičnih metrov vode, kar je približno 20% trenutne porabe vode mesta Zrenjanin. Razvijalec študije se je na to pripombo odzval z besedami, da bo investitor začel vrtati vrtine. Po neuradnih informacijah so že začeli vrtati vrtine. Dovoljenja za vrtanje vrtin so pri nas zelo zahtevna in zahtevajo pripravo vodne bilance. Ta lokacija je blizu Carske bare in mestnega vodnjaka. Kdo je raziskoval dejstvo, koliko podtalnice na tej lokaciji, s katere bi se oskrboval investitor, je priključeno na vodni vir mesta Zrenjanin in Posebni naravni rezervat Carska bara. To so resne in velike nevarnosti! – je zaskrbljen Gojkan Stojinović iz združenja “Stop Rendering”.

– Zakaj je to projekt državnega pomena? Kaj imamo od tega? V sporazumu, kolikor se spomnim, niso dolžni nikogar zaposliti, zlasti iz Zrenjanina. Zakaj problem brezposelnosti v tržnih razmerah ni rešen!? Zakaj ni v skladu z našimi predpisi? In končno, ogrožen je Posebni naravni rezervat Carska bara, ki je pod visoko mednarodno zaščito. Je eno izmed Ramsarskih krajev, ki je izjemno pomembno za proces kroženja v naravi, tako kot ekosistem kot kot poseben rezervat z velikim številom zaščitenih rastlinskih in živalskih vrst. Carska bara je od tovarne oddaljena 2 km, študija pa pravi: pojav zaščitenih vrst ni pričakovan! Saj ne pričakujejo, da bo ptica celo življenje preživela na eni veji, kajne !? – opozarja Zorica Radišić, biologinja.

- Ali kinezi su naša braća i mogu da rade šta hoće. - kaže jedan od sagovornika u anketi

Toda “Kitajci so naši bratje” in lahko delajo, kar hočejo. – pravi eden od sogovornikov v anketi

Izjava mestnega gibanja:

Mestno gibanje je na upravno sodišče vložil tožbo za razveljavitev odločbe mestne uprave mesta Zrenjanin o danem soglasju k študiji o presoji vplivov na okolje prihodnje kitajske tovarne avtomobilskih gum Linglong. V tožbi opozarja, da je izpodbijana odločba nezakonita, ker obdolženec za njeno odločanje ni pristojen, ker ni ravnal v skladu s poslovnikom in ker je tožilcu in drugim državljanom onemogočil sodelovanje v javni razpravi o študiji. Mestna uprava mesta Zrenjanin je 1. oktobra sprejela odločbo, s katero je odobrila študijo o presoji vplivov na okolje investitorja Linglong, čeprav je lani poudarila svojo nesposobnost za ta postopek. Varnost skupščine mesta Zrenjanin, nato pa policija, je zainteresiranim občanom preprečila, da bi se 4. septembra letos udeležili načrtovane javne razprave o tej študiji. Niti študija presoje vplivov na okolje niti odločitev o soglasju k njej ne vsebujeta odgovorov na pisna vprašanja o konkretnih ukrepih, ki bodo sprejeti za merjenje in preprečevanje škodljivih emisij iz načrtovane tovarne pnevmatik. Oba dokumenta sta polna splošnih besednih zvez in neutemeljenih trditev, da se bodo predpisi spoštovali. Tožba civilnega gibanja proti mestni upravi mesta Zrenjanin zahteva razveljavitev odločbe kot celote in vrnitev k novi odločitvi o študiji.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 0.5 % DOHODNINE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JO BOMO UPORABILI  ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ NE STANE !!!

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

Podprite Alpe Adria Green internaciol org.

Donirajte preko PayPal

Donate-page-001

Plačilo članarine preko PayPal
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: