c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Ovadbi štirih oseb s strani kriminalistov zaradi “Železniške nesreče pri Hrastovljah” na rob


vlak2-HRASTLOVLJE

Tovorni vlak je pri Hrastovljah iztiril 25. junija 2019, pri tem je prišlo do iztekanja okoli 10.000 litrov kerozina.

Po medijih je bilo pred nekaj dnevi odjeknila novica, da so koprski kriminalisti v zvezi z železniško nesrečo, ki se je pripetila 25. junija 2019 pri Hrastovljah, ovadili štiri osebe. Gre za odgovorne za nadzorstvo in vzdrževanje železniške infrastrukture ter vodenje železniškega prometa, ki so osumljeni opustitve nadzorstva v javnem prometu in obremenjevanja ter uničenja okolja. Neizpolnjevanje dolžnosti je namreč omogočilo, da je prišlo do iztirjenja vlaka in posledično do nesreče, v kateri je nastala velika materialna škoda, ki je presegala 2,9 milijona evrov. Obenem pa so spravili v nevarnost življenje in zdravje ljudi ter povzročili tveganje za nastanek okoljske škode, saj je kerozin grozil Rižanskemu izviru, ki oskrbuje vodovodno omrežje, pojasnjujejo v koprski policijski upravi. Zaradi opustitve nadzorstva jim grozi zaporna kazen od treh do petih let, zaradi obremenjevanja in uničevanja okolja pa denarna kazen ali zaporna kazen do dveh let.

Kriminalisti so tudi ugotovili odgovornost pravne osebe, pri kateri so bili ovadeni zaposleni.

Vse lepo in prav,  če ne bi Kerozin iztekel v železniškem predoru pri Hrastovljah, predvsem zaradi nezgrajenega zbiralnika odpadnih voda z lovilci olj. V zemljini, ki so jo izkopali in odpeljali na deponijo v Lenart, naj bi ga bilo tisoč litrov. Istra je v krču in pričakovanju vodnega vala, ki bo postregel z večjim deževjem in odnesel kerozin v vodovodno omrežje.

Kerozin je rakotvoren in je nevaren, če vstopi v pitno vodo, ne samo za človeka, temveč za vse življenjske vrste. Iz objav v medijih pa je bilo samo razvidno, da kerozin ni ogrozil vodarne v Kopru, obstaja pa še vedno vprašanje kam je odtekel.

V AAG smo pričakovali, da bodo odgovorni pričeli razmišljati o sanaciji predorov, ki so zgrajeni brez oljnih lovilcev in zbiralnikih, vendar politika ima do nevarnih objektov, kot so železniški predori še vedno Avstro-ogrski pogled. V AAG se delno strinjamo z policijsko ovadbo posameznikov, vendar bi istočasno morala policija prvenstveno ovaditi odgovorne na ministerstvu za infrastrukturo in ministerstvu za okolje in prostor, ki so dopustili in dopuščajo, da je zaradi nezgrajenega zbiralnika odpadnih voda z lovilci olj v predoru, iztekla nevarna snov v podzemlje. Obstaja namreč nevarnost ponovitve dogodka in s tem izlitja nevarnih tekočin v podzemlje v tem ali katerem drugem predoru.

Povezava:

»ZMAGOVALEC ČRNE LISTE AAG« ZA LETO 2019

 

ŠE DO 01.05.2021 LAHKO ZA LETO 2020,   1,0 % SVOJE DOHODNINE, KI BI JO DRUGAČE DALI DRŽAVI,  ODSTOPITE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JO NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ VAS NE STANE!

POSTANITE ČLAN AAG

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

PODPRITE ALPE ADRIA GREEN INTERNACIOL ORG.

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

Donate-page-001

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL




Blog at WordPress.com.