c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Zelena patrola CI Vojvodina AAG v Đurđevu – TAM NI NIČESAR


Dvajset let trpljenja s smradom, hrupom in prahom

- Sve mi je ovo potrebno! - kaže Petko Gavrić, preduzetnik.
Zadnjih dvajset let so bili prebivalci Đurđevega z ulice Petra Kočića izpostavljeni terorju podjetniške družine, ki je kupila kmetijska zemljišča na drugi strani ulice, nasproti hiš v tej ulici.

Đurđevo je čudovit kraj v Vojvodini, v občini Žabalj, blizu Novega Sada. Številni državljani so v iskanju miru in kakovosti življenja gradili hiše in oplemenitili svoja dvorišča v upanju, da bodo njihovi potomci in oni leta uživali sadove svojega dela.

Ampak … Prihaja podjetniška družina, ki ji ni mar za vrednote, ki so jih gojili občani Đurđevega, kot so: solidarnost, razumevanje, sosedska podpora, spoštovanje zakona, vzdrževanje skupnega prostora …

I ugalj, i šljunak, i pesak, i ovce, i seno,...na javnoj površini (1)
Pod podjetništvom pomenijo kopičenje različnih vrst odpadkov na javnem prostoru ob drugi strani ulice Petra Kočića. Prebivalci te ulice so ponujali pomoč tej tako imenovani podjetniški družini, da bi uredila prostor in ga pripeljala do njegovega namena po zakonu o kmetijskih zemljiščih. S prezirom so zavrnili njihovo ponudbo in še naprej kopičili smeti, sredi smeti gojili ovce v nečloveških razmerah, izvajali hrup skozi celodnevne “delovne” aktivnosti, …

Nadamo se da će dolazak Zelene patrole pokrenuti rešavanje ovog problema
Ko jim je propadla ponudba za ureditev javnega prostora, so se prebivalci Kočićeve ulice začeli obračati na različne institucije in te “podjetnike” prijavljati na inšpekcijske preglede. Inšpektorji so včasih izstopali na igrišču, včasih niso … Kazni so sicer obstajale, vendar so bile te kazni za uzurpatorja sprejemljive in nadaljeval je kot prej.

Medtem so prebivalci te ulice zbirali podpise za peticijo, v kateri so prosili za ureditev prostora, nato so pisali tudi Čedomirju Božiću, predsedniku občine Žabalj, in Aleksandru Vučiću, predsedniku RS. Vsa njihova prizadevanja so bila zaman.

Te dni so se obrnili na Zeleno patruljo AAG s prošnjo, da ta problem postane viden, v upanju, da bo prispeval k njegovi rešitvi.

U ovom prosturu gaje ovce
Res je, da so razmere veliko slabše in nevzdržnejše od predpostavk o velikosti problema, ki jih je imela Zelena patrrola AAG.

– Gre za Petka in Nedeljka Gavrića, ki sta s svojimi tovornjaki, bagerji in drugo mehanizacijo uničila celo ulico. Po celotni ulici je voda, blato, pesek, gramoz. Pritožili smo se na komunalno, prometno, gradbeno inšpekcijo v Žablju, nato na Pokrajinski sekretariat za urbanizem, gradbeništvo in varstvo okolja. Ne moremo se normalno gibati in delovati.

Zavrnili so nam vse človekove pravice, začenši s pravico do prostega gibanja, mnogi prebivalci te ulice imajo po dvajsetih letih terorja z smradom, smeti in hrupom tudi zdravstvene težave. Naše dostojanstvo je bilo uničeno, smo ujetniki brez upanja, da se bo to stanje kdaj izboljšalo. Še vedno ne vemo, kaj je njihova dejavnost: kmetija, premog, cevi, bale slame, pokvarjena kmetijska mehanizacija … Ustavili so nam življenje: ne moremo odpreti oken, ne moremo povabiti gostov, ne moremo organizirati poroko … Naše življenje je izgubilo vsak smisel. Kljub vsemu se ne bomo odrekli boju za rešitev problema. – pravi Radmila Dujaković, stanovalka ulice Petra Kočića v Đurđevem.

- Nemamo pojma šta je sve ovde odloženo i kakve posledice mogu biti. - zabrinuti su stanari Kočićeve ulice.
Med snemanjem oddaje se je pojavil Petko Gavrić, podjetnik, ki je novinarju Green Patrol razložil, da je njegova služba takšna, da potrebuje vse, kar je s časom “prinesel”. Na vprašanje, kdaj bo očistil javno površino pred nabranimi smeti, je odgovoril: – Kaj misliš? Veste, koliko stane? To je moje področje in lahko delam, kar hočem. Navsezadnje sem vložil prošnjo za pretvorbo kmetijskih zemljišč v gradbena!

Impresivna je količina i raznovrsnost smeća

Petko Gavrić in njegov brat Nedeljko Gavrić sta kupila njivo, ki meji na javno površino, ob ulici. Na javno površino so odlagali smeti, ki jih “vlečejo” leta in ki praktično nimajo velike vrednosti, vendar bi njihovo čiščenje stalo, za to pa niso pripravljeni plačati.
Predelava zemljišč na noben način ne reši problema, s katerim se prebivalci ulice Petra Kočića v Đurđevu rodijo, živijo in umirajo.

Besedilo in fotografije: Zelena patrola – CI AAG Vojvodina https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_pol poljoprivrednom_zemljistu.html

ŠE DO 01.05.2021 LAHKO ZA LETO 2020,   1,0 % SVOJE DOHODNINE, KI BI JO DRUGAČE DALI DRŽAVI,  ODSTOPITE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JO NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ VAS NE STANE!

POSTANITE ČLAN AAG

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

PODPRITE ALPE ADRIA GREEN INTERNACIOL ORG.

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

Donate-page-001

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: