c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Vlada: Projekt oskrbe Istre s pitno vodo je državnega pomenaSTA
11. 03. 2021

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da je zaradi gospodarskih, socialnih, kulturnih in varstvenih značilnosti, ki so pomembne za razvoj Slovenije, projekt ureditve oskrbe prebivalstva slovenske Istre in kraškega zaledja s pitno vodo prostorska ureditev državnega pomena. Pri tem je predvidena uporaba vodnega zajetja Padež.

padez-potok1

LJUBLJANA > Oskrba prebivalstva s pitno vodo slovenske Istre in kraškega zaledja se zaradi pomembnosti, zahtevnosti in kompleksnosti problematike uvršča med prioritetne naloge v programu izvajanja nacionalnih projektov državne infrastrukture. Operativni program oskrbe s pitno vodo iz julija 2006 je med ukrepe na državni ravni uvrstil sanacijo nezadostnih vodnih virov na območju slovenske Istre. Tudi veljavni operativni program oskrbe s pitno vodo izpostavlja problematiko oskrbe slovenske Istre kot prioritetni projekt, so v sporočilu za javnost navedli na ministrstvu za okolje in prostor.

Iskanje dodatnega vodnega vira za slovensko Istro je dolgega veka, v lokalnem okolju pa so pozivi k ureditvi razmer dobili pospešek po železniški nesreči pri Hrastovljah leta 2019, ko je ob iztirjenju vlaka v podtalnico iztekla večja količina kerozina. Če so v istrskih občinah pozdravili odločitev ministra za okolje Andreja Vizjaka, da podpre varianto Padež, pa so do projekta kritični v Krasu in Brkinih. Po njihovem mnenju je predlagana rešitev, ki med drugim predvideva zajezitveno jezero v velikosti Bohinjskega jezera, okoljsko sporna, poleg tega naj bi bile na mizi druge, cenejše variante.

Država se je odločila, da pristopi k rešitvi z novim strateškim regionalnim vodnim virom, s katerim bo zagotovljena dolgoročna oskrba prebivalstva slovenske Istre s pitno vodo, hkrati pa bo zagotovljen tudi rezervni vodni vir za kraško zaledje.

Z novim vodnim virom bodo dolgoročno zagotovljene potrebne količine pitne vode za prebivalce, ki jih z vodo oskrbuje Rižanski vodovod, hkrati pa bo predstavljal rezervni vodni vir tako za Kraški vodovod kot tudi za vodovod v občini Ilirska Bistrica, Brkine in po potrebi občino Pivko, so prepričani na ministrstvu.

V okviru projekta je predvidena raba vode na pritoku Padeža Suhorici v možni kombinaciji z manjšim zajetjem na potoku Padež. Sistem zajetja z akumulacijo sestavljajo glavna pregrada s spremljajočimi varnostnimi objekti ter zajetje z odvodom vode za oskrbo prebivalstva s pitno vodo do treh vodovodnih sistemov (Kraški, Rižanski in Ilirskobistriški vodovod).

Akumulacijski prostor se bo polnil tako z lastnimi vodami Suhorice ali v primeru variante Suhorica/manjše zajetje Padež z načrpano vodo iz potoka Padež. Iz akumulacije bo voda speljana po dovodnem cevovodu do čistilne naprave za mehansko prečiščenje in nato po transportnem vodovodnem sistem do Rodika, kjer se bo navezala na vse tri vodovodne sisteme. Količina vode bo zadoščala za vse tri vodooskrbne sisteme, zagotavljajo na okoljskem ministrstvu.

ŠE DO 01.05.2021 LAHKO ZA LETO 2020,   1,0 % SVOJE DOHODNINE, KI BI JO DRUGAČE DALI DRŽAVI,  ODSTOPITE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JO NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ VAS NE STANE!

POSTANITE ČLAN AAG

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

PODPRITE ALPE ADRIA GREEN INTERNACIOL ORG.

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

Donate-page-001

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: