c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

EU Poslanci so močno podprli Resolucijo o varstvu tal in Komisijo pozvali, naj predlaga pravni okvir


prst

 

Evropski poslanci so v sredo 28.04.2021 močno podprli Resolucijo o zaščiti tal, ki poziva k oblikovanju pravnega okvira za zaščito tal kot ključnega sestavnega dela v boju proti podnebnim spremembam, ohranjanju biotske raznovrstnosti in varnosti hrane.

Resolucija, za katero je glasovalo 605 od 701 evropskih poslancev, opozarja, da tla kot skupna dobrina v nasprotju z zrakom, vodo in morskim okoljem niso zajeta s posebno zakonodajo, vendar so ukrepi za zaščito tal med številnimi neusklajenimi in pogosto ne zavezujočimi razdrobljeni. instrumenti politike. Poslanci pozivajo EU Komisijo, naj pripravi in ​​predlaga pravni okvir za zaščito tal v EU ob popolnem spoštovanju načela subsidiarnosti.

Komisija EU je pozvana, da svojemu zakonodajnemu predlogu priloži poglobljeno študijo ocene učinka, ki temelji na znanstvenih podatkih in analizira tako operativne kot ne operativne stroške v smislu takojšnjega in dolgoročnega vpliva na okolje, zdravje ljudi, notranji trg in splošna trajnost.

Resolucija poudarja, da so tla večnamenski in živi ekosistem ključnega pomena, ki gosti 25% svetovne biotske raznovrstnosti. Tla zagotavljajo ključne ekosistemske storitve, kot so hrana, surovine, zajemanje in shranjevanje ogljika, čiščenje vode, uravnavanje hranil in škodljivcev, poleg tega pa služi kot platforma za človekove dejavnosti in pomaga pri preprečevanju erozije tal, poplav in suše.

Evropski parlament je v resoluciji opozoril, da erozija tal vpliva na 25 vplivov kmetijskih zemljišč v EU in se je med letoma 2000 in 2010 povečala za približno 20 odstotkov in povzročila 1,25 milijarde evrov izgube na leto.

Evropski poslanci opozarjajo, da EU nenehno izgublja mokrišča in šotišča, pomembna kmetijska zemljišča v EU pa se soočajo z zasoljevanjem in dezertifikacijo.

Če ne bomo odločno ukrepali, se bodo veliki deli južne Evrope do leta 2050 zaradi podnebnih sprememb in neprimernih kmetijskih praks spremenili v puščave. Zasoljevanje v EU prizadene 3,8 milijona hektarjev, slanost tal na obalnih območjih pa je zelo velika, zlasti v Sredozemlju.

Ocenjuje se, da sol prizadene približno 25 odstotkov namakanih kmetijskih zemljišč na sredozemskem območju, vprašanje zasoljevanja pa trenutno ne rešuje obstoječa evropska zakonodaja, je med drugim zapisano v resoluciji.

Resolucija opozarja, da je v obdobju od 2000 do -2018. površina prevzetih zemljišč je bila 11-krat večja od površine predelanih, cilj nične stopnje odvzema zemljišč do leta 2050 ne bo mogoč brez zavezujočih ukrepov za omejitev odvzema zemljišč in spodbujanja prenove, predelave in recikliranja.

Evropski poslanec Martin Hojsík, eden od poročevalcev resolucije, je na plenarnem zasedanju dejal, da Evropa ni na dobri poti k zaščiti omejenih talnih virov kot neobnovljivega vira energije, ki temelji na sedanji strategiji, in da je potrebna celovita politika na ravni EU. jasno opredeljeni ukrepi za zaščito tal.

“Pomanjkanje ustrezne zakonodaje v EU prispeva k degradaciji tal, pomanjkanje celovitega okvira za zaščito talnih virov pa je temeljni problem, ki omejuje doseganje ciljev, kot sta evropski zeleni načrt in podnebna nevtralnost,” je dejal Hoysik. .

Evropski poslanci so v ponedeljkovi razpravi poudarili, da so zdrava tla ključnega pomena za doseganje ciljev evropskega zelenega sporazuma, kot so podnebna nevtralnost, obnavljanje biotske raznovrstnosti, ambiciozno onesnaževanje, zdravi in ​​trajnostni živilski sistemi.

Komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je v razpravi s poslanci podprl sprejetje pravnega okvira in strategije za zaščito zla v skladu z napovedmi v evropskem zelenem načrtu in strategiji biotske raznovrstnosti za zmanjšanje nevarnosti za okolje.

“Tla so največji rezervoar ogljika in vsebujejo četrtino biotske raznovrstnosti, ki nam zagotavlja pitno vodo, potencialna zdravila in zdravo hrano, vendar se degradacija tal in tal poslabšuje,” je dejal Sinkevicius.

So poročevalka resolucije Maria Arena je opozorila na izgubljeni čas pri poskusu usklajene pobude za zaščito tal.

“Glede tega vprašanja smo izgubili leta in leta političnega nesoglasja, kar pomeni, da je zdaj še težje obrniti negativne trende, čeprav znanstveniki poudarjajo, da je dobra kakovost tal nujna za preživetje sistema. “Onesnaževanje države onesnažuje tudi našo prihodnost,” je dejala Arena.

Poslanci so poudarili tudi dolžnost do naslednjih generacij, da skrbijo za ohranjanje kakovosti tal, ki se ne bodo obnavljale, če jih zanemarimo kot ključni vir.

So poročevalka Idoia Villanueva Ruiz iz kluba Združene evropske levice je izjavila, da je “uničenih 33 odstotkov tal, do leta 2050 verjamemo, da bo ogroženih do 90 odstotkov tal in 60 do 70 odstotkov tal danes v Evropi velja za nezdravo. ”

V zaključni besedi je komisar Sinkevičius spomnil na finančne instrumente skladov EU za zaščito tal, ki obstajajo že vrsto let, vključno s skupno kmetijsko politiko, programom LIFE, kohezijsko politiko in instrumentom za oživitev in odpornost.

Opozoril je, da bo novi ambiciozni raziskovalni program Horizon Europe 2021-2027 s skupnim proračunom 95,5 milijarde evrov “zagotovil tudi pomemben proračun za ozaveščanje o pomembnosti tal, izboljšanje baze znanja in razvoj raziskovalnih rešitev za obnovo tal zdravje in delovanje. “

Resolucija je politično stališče Parlamenta, preden Komisija sprejme akcijski načrt “Proti onesnaževanju vode, zraka in tal” in novo strategijo EU za zaščito tal.

Prejšnji predlog za uvedbo pravnega okvira za zaščito tal v EU je bil neuspešen in je bil maja 2014 umaknjen.

Povezava:

Parlament v EU bo obravnaval predlog resolucije, ki bo okrepil prizadevanja EU za zaščito tal.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

ŠE DO 31.05.2021 LAHKO ZA LETO 2020   1,0 % SVOJE DOHODNINE, KI BI JO DRUGAČE DALI DRŽAVI,  ODSTOPITE DRUŠTVU ALPE ADRIA GREEN, KI JO NAMENJAMO ZA PRIHODNOST VAŠIH OTROK IN VNUKOV – NIČ VAS NE STANE!

POSTANITE ČLAN AAG

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

PODPRITE ALPE ADRIA GREEN INTERNACIOL ORG.

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: