c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Švicarji gredo na referendum o prepovedi sintetičnih pesticidov


pesticidi

ŠVICA bi lahko postala prva evropska država, ki je na referendumu 13. junija prepovedala umetne pesticide, zagovorniki pobude pa upajo, da bo sprožila podobne prepovedi v drugih državah.

Na svetu samo Butan popolnoma prepoveduje sintetične pesticide, pravijo privrženci, ki želijo prepovedati uporabo izdelkov agrokemičnih velikanov, kot so švicarska Syngenta ter nemška Bayer in BASF.

Zagovorniki prepovedi pravijo, da umetni izdelki povzročajo resne zdravstvene težave in ogrožajo biotsko raznovrstnost. Proizvajalci trdijo, da so njihovi pesticidi strogo preizkušeni in predpisani, da jih je mogoče varno uporabljati in da bi brez njih posevke zmanjšali.

Druga pobuda referenduma  je izboljšati kakovost pitne vode in hrane v Švici z ukinitvijo neposrednih subvencij kmetom, ki uporabljajo umetne pesticide in antibiotike za živino.

Švica je močno razdeljena v nenavadno burni razpravi o pobudah in rezultati referenduma pa bi lahko bili tesni. Nedavna anketa v Tamediji je pokazala, da 48 odstotkov volivcev podpira pobudo za pitno vodo, 49 odstotkov pa jih je za prepoved pesticidov.

Pionirji ekološke hrane

Če bodo predlogi sprejeti, bi morali imeti kmetje prilagoditveno obdobje do 10 let, kar bo Švici omogočilo, da postane pionir ekološke hrane in zgled preostalemu svetu.

“Ogrožena je čista voda, ki je eden od temeljev življenja,” je dejal 51-letni ekološki kmet, čigar vinograd obkrožajo kmetje, ki pobudi nasprotujejo.

Syngenta s sedežem v Švici in v lasti kitajske National Chemical Corporation nasprotuje obema pobudama in trdi, da bi prepoved zmanjšala pridelke do 40 odstotkov.

“Posledice neuporabe (pesticidov) so jasne: manj regionalnih izdelkov, več cen in več uvoza. To ni v interesu potrošnikov niti v interesu okolja,” je dejal tiskovni predstavnik Syngente.

Pobuda za čisto vodo tudi poziva kmete, naj prenehajo uporabljati uvoženo živalsko krmo, omejijo število krav, prašičev in piščancev v Švici ter gnoj, ki lahko onesnaži pitno vodo. Tako zakonodajo, za čisto pitno vodo, bi morali sprejeti tudi v Sloveniji, saj je kmetijstvo še vedno največji onesnaževalec voda.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

POSTANITE ČLAN AAG- PLAČILO ČLANARINE

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: