c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Namesto plinskega terminala v Tržaškem zalivu je predvidena jeklarna, ki bo stala 10 metrov od prvih stanovanjskih zgradb in bo razvrednotila 48 hektarjev zemljišč


Zaradi namere izgradnje jeklarne v Orehu/Noghere, okoli 1,4 km od slovenske meje, AAG vabi na tiskovno konferenco, ki bo v sredo, 30 junija 2021 ob 10. uri v Kulturnem domu v Škofijah, Spodnje škofije 54 (sredi naselja ob stari cesti Koper – Trst)

območje predvidene železarne pri Žavljah
Na tem območju že obratujejo tri jeklarne in ni potrebe, da bi se gradila še ena.

Tržaški predstavniki mednarodne okoljevarstvene organizacije AAG iz Trsta so izvedeli za načrte, da bi na območju nekdanjega begunskega taborišča in rafinerije in, z industrijskim blatom zasutih, solin na izlivu Osapske reke v morje v Orehu/Noghere, niti ne 1405 m od mejnega prehoda Škofije/Rabuiese, zgradili jeklarno na območju 480.000 kvadratnih metrov, 10 m od prvih stanovanjskih stavb, za kar bi bilo potrebna izdelava presoje vplivov na okolje in študijo o vplivu škodljivih izpustov na zdravje prebivalcev. Zaradi bližine Slovenske meje, bi morali izdelati tudi študijo čezmejnih vplivov na okolje. V kolikor že od samega začetka niso vključeni mejaši in NVO v vse postopke pridobivanja dovoljen je to kršitev aarhuške konvencije. Naj kot prvi primer navedemo, da je bil glede tega je bil sprejet 14. maja 2021 dogovor med Deželo Furlanijo-Julijsko krajino in investitorjema Danieli in Metinvest, ki zavezuje sopodpisnike k zaupnosti (tajnosti) o dokumentaciji, katere del je tudi kopanje v deponijah strupenih snovi kot v morskih usedlinah za novi pomol in poglabljanje, na enakih pogojih, ko je bilo nameravano za žaveljski uplinjevalnik.

Na konferenci bomo predstavili dosedanje podatke in predlog o vključitvi Slovenije v presojo čezmejnih vplivov na okolje in javnih obravnav z možnostjo vpliva projektu prebivalstva tudi s te strani meje.

lega_nameravane_Zelezarne_Oreh_DSC_0207

Že lani smo v AAG svarili ob pretiranem navdušenju in zmagi zapiranja škedenjske železarne; izkazalo se je še slabše, kot smo napovedali; ne samo, da je to manever, da ni potrebno onesnaževalcem ne sanirati okolja in ne plačati odškodnine za smrti in bolezni, je samo manever, za sprostitev obale za donosnejše posle (kontejnerji…) in pridobitev novega območja za zagon novega onesnaževalca.

 

 

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

POSTANITE ČLAN AAG- PLAČILO ČLANARINE

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: