c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

IPCC v osnutku poročila krepi opozorilo glede prelomnih podnebnih sprememb


Znanstveniki so vedno bolj zaskrbljeni zaradi pragov, čez katere bi lahko okrevanje postalo nemogoče, so ugotovili v osnutku glede prelomnih podnebnih sprememb, končno poročilo IPCC naj bi bilo objavljeno šele leta 2022

suša

 

Podnebni znanstveniki so vse bolj zaskrbljeni, da bo globalno ogrevanje sprožilo prelomne točke v naravnih sistemih Zemlje, kar bo privedlo do razširjene in morda nepreklicne katastrofe, razen če se nujno ukrepa.

V ospredju poročila vodilnih svetovnih podnebnih znanstvenikov je verjetno, da bodo učinki mnogo bližje, kot se zaveda večina ljudi, in bodo v prihodnjih desetletjih bistveno preoblikovali življenje, tudi če bodo emisije toplogrednih plinov pod nadzorom.

Medvladni odbor za podnebne spremembe pripravlja prelomno poročilo, ki bo objavljeno postopoma to poletje in prihodnje leto. Večina poročila ne bo objavljena pravočasno za obravnavo snovalcev politik na Cop26 , podnebni pogovori OZN, ki bodo novembra v Glasgowu.

Osnutek poročila IPCC, ki je bil očitno od začetka letošnjega leta, je prešel v agencijo France-Presse poročala o svojih ugotovitvah. Osnutek opozarja na vrsto pragov, čez katere bi lahko postalo nemogoče okrevanje po podnebni okvari. Opozarja: “Življenje na Zemlji si lahko opomore od drastičnega podnebnega premika tako, da se razvije v nove vrste in ustvari nove ekosisteme … ljudje ne morejo.”

Prevrnilne točke se sprožijo, ko temperature dosežejo določeno raven, pri čemer en vpliv hitro privede do vrste kaskadnih dogodkov z velikimi posledicami. Na primer, ker naraščajoče temperature vodijo do taljenja arktičnega permafrosta, pri taljenju tla sproščajo metan , močan toplogredni plin, ki posledično povzroči več ogrevanja.

požar v cerju

Druge prelomne točke vključujejo taljenje polarnih ledenih plošč , ki jih je včasih skoraj nemogoče odpraviti, tudi če se emisije ogljika hitro zmanjšajo in bi v mnogih desetletjih katastrofalno dvignile morsko gladino, ter možnost, da se amazonski pragozd nenadoma preklopi v savano , za katero so znanstveniki rekli, da bi lahko prišla hitro in z razmeroma majhnimi dvigi temperature.

Znanstveniki so v podnebju ugotovili več potencialnih regionalnih in globalnih pragov ali prelomnih točk, čez katere učinki postanejo neustavljivi oz. nepovratno ali pospeši. Lahko bi ustvarili ogromne socialne in ekonomske odzive, kot so selitve prebivalstva in konflikti, in tako predstavljajo največja potencialna tveganja podnebnih sprememb. Najpomembnejše točke bi morali biti vplivi podnebnih sprememb, glede katerih oblikovalci politik so najbolj zaskrbljeni, vendar so pogosto izpuščeni iz ocen znanstvenikov in ekonomistov, ker jih je težko količinsko opredeliti.

Prejšnje poročilo IPCC je bilo kritizirano, ker ni upoštevalo prelomnih točk. Novo poročilo naj bi vsebovalo najmočnejša opozorila na to temo in bi bilo navedeno v 12 prelomnih točkah.

Podnebje se že segreva na 1,1C nad predindustrijskim nivojem, medtem ko se podnebje že spreminja. Pred desetletjem so znanstveniki verjeli, da bi omejevanje globalnega segrevanja na 2C nad ravnino iz sredine 19. stoletja zadostovalo za zaščito prihodnosti.

Ta cilj je zapisan v pariškem sporazumu iz leta 2015, ki ga je sprejelo skoraj 200 držav, ki so se zavezale, da bodo skupno ogrevanje omejile na “precej pod” 2C – in 1,5C, če je to mogoče. Glede na trenutne trende gre svet v najboljšem primeru k 3C.

Prejšnji modeli so predvidevali, da podnebne spremembe, ki spreminjajo Zemljo, verjetno ne bodo pred letom 2100. Toda v osnutku poročila OZN piše, da bi lahko daljše segrevanje tudi nad 1,5 ° C povzročilo “postopoma resne, stoletja dolge in v nekaterih primerih nepopravljive posledice.”

“Najhujše šele prihaja in bo vplivalo na življenje naših otrok in vnukov veliko bolj kot na naše življenje”

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

POSTANITE ČLAN AAG- PLAČILO ČLANARINE

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: