c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

EKO PATRULJA AAG je na obrežju Krke preverila zaradi izgradnje ceste negativne vplive na okolje


Člani AAG so nas obvestili da se v hlastanju za vse več obdelovalne zemlje uničuje melioracijske kanale in nabrežino reke Krke ter gozd na meji med občinama. kjer se gradi cesto čez gozd , po besedah graditelja pa cesta javnega dobra katastrske občine 1332 PODBOČJE-KRŠKO in parcelne številke javnega dobra 1094/2. (med drugim uporablja tudi odslužen gradbeni material) samo zato da bo lahko razširil svoje njive na sedaj obstoječo pot. Nazadnje je 25 junija rušil drevesa z buldožerjem na obrežju reke Krke parcelna številka 1332_1100/3 v katarskeski občini 1332 Podbočje. Na prostorskem portalu RS je ta parcela navedena kot najboljša kmetijska zemljišča

clip_image002

Z delavnim strojem podirajo drevesa. Po rušenju dreves je izkopal luknjo in zemljo navozil na njivo da je lahko pokril melioracijski jarek na svoji njivi, v luknjo pa zvozil odpadni material ter ga pokrili z zemljo tako da se v primeru inšpekcije ničesar ne vidi.

V AAG smo se odločili, da preverimo stanje, zato je Eko patrulja AAG je v petek 9. julija izvedla ogled.

Eko patrulja AAG je ugotovila:

Črno gradnja ceste skozi gozd

– Na območje se odlaga odpadni material

– Odpadni material ki se zakopava ogroža reko Krko

– Odpadni material ogroža podtalnico

– Med izkopom za to cesto je zelo uničen koreninski sistem dreves v bližini kar se že opazi na drevesih.

– Odpadni material sedaj  se tudi kopiči dvorišču Karlče 3

– Nov hlev na lokaciji Karlče 3  je zgrajen znotraj pasu 15 metrov ob reki Krki

– Na dnu reke Krke je zgrajen prehod, da se lahko vozi z delavnimi stroji na otok ki je v sredini reke in ga upravlja kot lastnino

– Navažanje  odpadnega materiala v Krko, da bi omogočili lažji dostop do otoka

Eko patrulja AAG je ugotovila, da je izvajalec del s tem urejanjem naredil hud poseg v gozd (tukaj ni bilo urejene poti že več desetletji, cca 70 let ali več). Vzporedno le nekaj metrov stran poteka že pot oziroma cesta, ki je lepo vzdrževana. Sicer sami lastniki parcel gozda vedo v čem je stvar, saj s čiščenjem javnega dobra je prišel »graditelj« do koristi saj je odpeljal v glavnem ves posekan les od gradnje, ki lahko na trgu kaj od njega trži. V bistvu je bil cilj te poti le v tem, da se pridobi neka korist zanj.

Prva stvar je les, ki ga je dnevno odvažal, druga pa je javno dobro pod parc.št. 1040, ki jo bo želel odkupiti ali si bo pa podaljšal njive ki jih ima v najemu v to pot oziroma cesto. Graditelj v ta namen izvaja po mnenju Eko patrulje  velike posege v naravo. S tem da se odvaža zemljo iz brežine reke Krke in da se izsekava ne odkazana drevesa po gozdovih. Prepoveduje ljudem da hodijo po javnem dobru ali se po njem vozijo s kolesom.

Po slikah lahko vidite, da je z navozom materiala (ni ga ravno malo) povsem zaprl prepustnost vode in je posledično tako poplavil del gozda.

clip_image004

Vsa dela so izvajali ponoči, da je bilo bolj neopazno.

 

 

 

 

 

 

 

 

clip_image006

Na sliki je kup gradbenega in drugega materiala ki bi se naj uporabil za tampon. Med izkopom za novo cesto so poškodovali koreninski sistem dreves v bližini kar se že opazi na drevesih.

 

 

 

 

 

 

 

Še več materiala sedaj  ta oseba kopiči na svojem dvorišču Karlče 3.

clip_image008

parcela 1332_1100/3, ki je namenjena za kmetijska zemljišča brez trajnih nasadov ker pa so zemljo rabili  za parcelo 1096/3 so najverjetneje na parceli 1100/3 zakopali odpadni material in potem vse zakrili da se ne vidi.

 

 

 

 

 

 

 

FOTOGALERIJA:

ZARADI NAVOŽENEGA MATERIALA  ONEMOGOČILI PREPUSTNOST VODE. PRAV TAKO PA JE ZARADI TEGA POSEGA VELIK DEL GOZDA V VODI, KAR JE RAZVIDNO IZ SPODNJIH SLIK.  TRENUTNO JE ŠE V V VELIKEM DELU GOZDA STOJEČA VODA.

clip_image010clip_image012

NAVOŽEN MATERIAL JE ODLOŽEN PRED ZAČETKOM GOZDAclip_image002[7]

clip_image014clip_image016

clip_image018

V NOTRANJOSTI POPLAVLJENE PARCELE 1094/2 IN 1094/4 K.O. 1332,

clip_image020

NAVAŽANJE ZEMLJE V »JAREK, GRABEN« PO KATEREM JE DESETLETJA ODTEKALA IN SE ZADRŽEVALA ODVEČNA VODA V ČASU VEČJE KOLIČINE VODE. SEDAJ JO ZASIPAVAJO IN DVIGUJEJO TEREN. S TEM VODA ODTEKA NA DRUGE PARCELE.

 

clip_image024clip_image022

TRENUTNI POSEG IN UREJANJE NOVE POTI SKOZI GOZD.

clip_image026

clip_image028clip_image030

NA DVEH MESTIH SO OSTALA DEBLA DREVES, KI SO JIH SEKALI NA JAVNEM DOBREM.

clip_image032 clip_image034

TRENUTNA CESTA (javno dobro) parc. št. 1040 in na NOVO DELANA CESTA skozi gozd parc. št. 1094/21. Cesti sta le nekaj metrov narazen.

clip_image002[4]clip_image004[4]

Prijava poslana na INŠPEKTORAT REPUBLIKE SLOVENIJE ZA OKOLJE IN PROSTOR ter INŠPEKTORAT REPUBLIKE SLOVENIJE ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO, LOVSTVO IN RIBIŠTVO

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

POSTANITE ČLAN AAG- PLAČILO ČLANARINE

PRIJAVI SE NA E-NOVICE AAG-HRAST

DONIRAJTE PREKO PAYPAL

PLAČILO ČLANARINE PREKO PAYPAL
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: