c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Evropska komisija predlaga učinkovito prepoved prodaje novih avtomobilov s fosilnimi gorivi od leta 2035


e-avto potrdilo

  • Komisija predlaga zmanjšanje emisij CO2 iz avtomobilov za 55% do leta 2030
  • Predlogi vključujejo 100-odstotno zmanjšanje emisij CO2 iz avtomobilov do leta 2035
  • Komisija pričakuje do leta 2050 16,3 milijona polnilnic

Evropska komisija je v sredo 14. julija  predlagala dejansko prepoved prodaje novih bencinskih in dizelskih avtomobilov od leta 2035, ki bo v okviru širokega podnebnega svežnja pospešila prehod na električna vozila brez emisij. Predlagala je 55-odstotno zmanjšanje emisij CO2 iz avtomobilov do leta 2030 v primerjavi z ravnmi 2021, kar je precej višje od obstoječega cilja 37,5-odstotnega zmanjšanja emisij CO2 do takrat.

Komisija je predlagala tudi 100-odstotno znižanje emisij CO2 do leta 2035, kar bi onemogočilo prodajo novih vozil na fosilna goriva v 27 državah.

“To je vrsta ambicije, ki smo jo čakali od EU, kjer je v zadnjih letih primanjkuje,” je dejala Helen Clarkson, izvršna direktorica podnebne skupine, neprofitne skupine, ki sodeluje s podjetji in vlado, da bi spoprijeti s podnebnimi spremembami.

“Znanost pravi, da moramo emisije do leta 2030 prepoloviti, zato je za cestni promet preprosto – znebiti se motorja z notranjim zgorevanjem.”E-AVTO

Da bi spodbudil prodajo električnih vozil, je Bruselj predlagal tudi zakonodajo, ki bi od držav zahtevala, da do leta 2025 postavijo javne polnilnice ob glavnih cestah z največjo razdaljo 60 kilometrov (37,3 milje).

Z uvedbo električnih vozil naj bi do leta 2030 ustvarili 3,5 milijona javnih polnilnic za avtomobile in dostavna vozila, s tem pa naj bi do leta 2050 narasli na 16,3 milijona.

Tudi ko so si kupci lahko privoščili cenovno premijo za delno ali povsem električno vozilo, je mnoge zaradi pomanjkanja javnih polnilnic odvrnila “zaskrbljenost zaradi dosega”.

Proizvajalci avtomobilov so ugovarjali, da bodo strožje cilje glede emisij sprejeli le v zameno za velike javne naložbe v polnilnike.

ELEKTRIČNE NALOŽBE

O vseh predlogih Komisije se bodo morali pogajati in jih odobriti države članice EU in Evropski parlament, kar bi lahko trajalo približno dve leti.

Prodaja avtomobilov z nizkimi emisijami je lani v Evropi narasla, čeprav je pandemija COVID-19 podrla celotno prodajo vozil, eden od devetih prodanih novih avtomobilov pa je bil električni ali priključni hibrid.

V AAG tako odločitev e-mobilnosti podpiramo, ker smo bili prepričani, da bodo v bližnji prihodnosti na naših cestah prevladovali e-avtomobili. Že pred leti smo se v AAG odločili, da bomo izobraževali dijake za prihodnost, zato smo pričeli izobraževati dijake poklicnih šol preko projektov:

– Od bencina k elektriki – predelava avta – pilotni projekt za mladino ,

    – Razvoj in izdelava pilotnih polnilnih postaj za polnjenje električnih avtomobilov

Projekta sta dobila strokovno nagrado časnika Finance v kategoriji promocijski projekt OVE / URE za leto 2019. Žal pa do danes nismo uspeli, da bi na Zavodu za šolstvo prevzeli naša projekta in jih vključili v izobraževalni modularni program AVTOSERVISER, ki bi temeljil na sodobnem poklicnem standardu, saj bodo potrebe na trgu dela po znanju popravil e-avtomobilov in e-polnilnic vedno večje!

Ob zaključku sklopa projektov e-mobilnosti za dijake poklicnih šol smo izvedli še projekt:

Dimenzioniranje E-pogonov za poklicne šole –invalidski vozički

V AAG izvajamo ekološke projekte, ki so ključnega pomena

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

Prijava na spletni časopis AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: