c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Prejeli smo: Napadi na okoljevarstvene aktiviste med njimi tudi na članico UO AAG Ružo Helać v Fruški Gori – Srbija, so ostali brez obsojanja in odziva oblasti


Poleg vsakodnevnih groženj v zadnjih nekaj mesecih so v Novem Sadu fizično napadli pet okoljskih aktivistov. Zadnji, Petar Živanović, je snemal sekanje dreves v narodnem parku Fruška gora.

Ekološki aktivista prebijen u prisustvu službenog lica | Ljudska prava News  | Al Jazeera

Namesto vzajemnega  spoštovanja je Petar med snemanjem sekanja hlodov prejel “pesmi” štirih sekačev v prisotnosti stražarja.

“Eden od njih mi je ukradel telefon in izbrisali so moje slike. Stražar nacionalnega parka je ves čas gledal in preklinjal ter grozil,” pravi napadeni aktivist Petar Živanović.

Policija je vložila kazensko ovadbo, vendar je stražar doslej ostal nekaznovan, kar je eden od razlogov za protest. Poleg kazni organizacije zahtevajo tudi preiskavo, ali je bila sečnja, ki jo je posnel Petar, nezakonita, zahtevajo pa tudi odstop direktorja narodnega parka Radoslava Krunića.

“Naj pride dol, kjer smo, in mu izročimo te zahteve,” pravi Dragana Arsić iz organizacije “Branijmo gozdove Fruške Gore”.

Nihče se ni pojavil, vendar ni odgovoril na vprašanja RTS. V zadnjih nekaj mesecih so se samo v Novem Sadu zgodili še štirje podobni napadi.

Ruža Helac

“Morali bi biti solidarni, opozoriti na te pojave, da bodo tisti, ki napadajo, vedeli, da ne bodo ostali neopaženi,” pravi napadena aktivistka in članica UO AAG internacional Ruža Helać.

“Delajo brez dovoljenj, v nasprotju z vsemi načrti in zakoni. To je drugi napad. Tretji napad je nekaj, kar ni znano, a so uničili nekaj premoženja, zato jih je treba ustaviti,” pravi Vesna Galenčić, ki je bila tudi napadena, ker je aktivistka.

Uradnih zapisov o napadih na okoljske aktiviste ni. Tožilci nekatera preganjajo, za mnoge aktiviste pa morajo tožbe vložiti sami.

“Vse to izčrpava aktiviste. Nasprotna stran pa ima celoten sistem, ki ima v rokah vse instrumente. In v tem pravnem sistemu so vsi instrumenti in poleg teh stvari se moramo spoprijeti tudi z obrambo zaradi takega sodnega  sistema, ker nimamo podpore institucij, «poudarja Dragana Arsić, napadena aktivistka.

Ni odziva okoljskega ministrstva

Ministrstvo za okolje ni odgovorilo na vprašanja RTS, ali vidijo te organizacije kot svoje partnerje.

“Sploh se ne počutim zaščiteno, saj nikoli nismo prejeli odgovora na naše klice in naslove na ministrstvo. Od njih nismo niti zahtevali, naj nas zaščitijo. Prosili smo jih le, da odgovorijo na nekatera vprašanja v zvezi z okoljskimi vprašanji,” je povedala Ruža Helać iz Vojvodinske zelene pobude in članica UO AAG internacional.

“Naša dolžnost je, da s tem nadaljujemo. To, kar se je zgodilo Petru, je opozorilo, a tudi dodaten motiv za nadaljnje delo, da izpostavimo, da se naravni viri v Srbiji obravnavajo kot blago,” pravi Vesna Galenčić.

Tudi še vedno vidne Petrove modrice mu ne bodo preprečile, da bi še naprej pošiljal isto sporočilo.

“Vse, kar sem hotel, je ohraniti čisto to Fruško goro,” pravi Petar.

Ali se bodo napadi prenehali, ni odvisno samo od policije in tožilstva, ampak tudi od politične volje in javne obsodbe državnih organov, ki je v vseh teh primerih ni bilo.

SLOVENSKA IN SRBSKA VLADA IMATA ZELO DOBRE STIKE ALI LAHKO TO POMENI DA SE BO KAPITAL LAHKO Z TIHIM PRIVOLJENJEM VLADE FIZIČNO ZNESEL TUDI NA OKOLJEVARSTVENIKE V SLOVENIJI!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK V BOJU PROTI PODNEBNIM SPREMEMBAM!

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Donirajte

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: