c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Nemčija se pripravlja na pretres trga litija s prehodom na popolno ekološko izkoriščanje – brez rudnikov, slanih jezer in "umazane" tehnologije


Nemčija ima največje litijske rezerve v Evropi in se pripravlja na popolno ekološko izkoriščanje. To bi lahko kmalu pretreslo litijev trg, ki prihaja iz rudnikov in slanih jezer na zelo “umazan” način.

V Renu, po tisočletni legendi, so skriti zakladi Nibelunga. Ne v reki, ampak veliko globlje pod tlemi…

Nemčija je bila vedno država revna s surovinami, zdaj pa ne več: v termalnih vodah globoko pod površino tal so največje litijske rezerve v Evropi.

Za zdaj gre predvsem za rezerve v tako imenovanem Zgornjem renovem jarku (Oberrheingraben) na jugozahodu Nemčije, na področju iz Basela v Frankfurt, dolgo 300 km in široko 30-40 km – na globini 3-5km.

Koliko je tam litija in kakšna je kakovost?

Po ocenah nemških znanstvenikov gre za rezerve, ki ustrezajo 16 milijonom ton litijevega karbonata, ki je uporaben za baterije. To je dovolj za več kot 400 milijonov električnih avtomobilov.

Po podatkih nemškega inštituta za geologijo in naravne vire (BGR) ta voda vsebuje med 200 in 400 miligramov litija na liter – primerljivo z nekaj slanimi jezeri v Južni Ameriki.

Zakaj zdaj?

Termalne vode pod Renom se že dolgo uporabljajo v geotermalnih elektrarnah. Znano je bilo, da vsebujejo veliko litija, a ta lahka kovina je v zadnjih letih, na začetku obdobja baterij za električne avtomobile, pridobila šele na pomenu.

Do nedavnega pa ni bilo ustrezne tehnologije, ki bi omogočila izkoriščanje domačih litijevih rezerv na ekonomsko, okoljsko sprejemljiv in trajnosten način. Zdaj sta bila prijavljena ali pripravljena kar dva patenta.

Kako dobiš litij?

Do zdaj je bila izčrpana slana voda, ki ima na globini od 3 do 5 km temperaturo od 120 do 200 Celzija, njena toplota se uporablja za proizvodnjo električne energije in nato hlajenje na 60-80 Celzija.

Sistem delovanja geotermalne elektrarne

Pri proizvodnji litija pred vrnitvijo v tla vodo ohladijo in tudi  filtrirajo .

Ta del procesa in povečanje koncentracije litija na tisto, ki je potrebna za baterije – je nova in čista tehnologija, narejena v Nemčiji. Ne dodajajo se škodljive kemikalije, ne porabijo vode ali fosilnih goriv. Eden od produktov že ekološke proizvodnje je že električna energija – zdaj bodo naredili še proizvodnjo baterij in električni avtomobil bo bistveno čistejši in – cenejši.

Tako je Karlsruhe postal glavno mesto evropske litija: mesto ima raziskovalne centre in podjetje, ki na poti trži nemški litij. Dva neodvisna projekta: UNLIMITED in Zero carbon lithium

NEOMEJENO – s pomočjo države

“V prvem koraku se litijev ioni filtrirajo iz termalne vode, v drugem koraku pa se še bolj koncentrirajo, dokler je litij v obliki soli,” je v začetku leta za DW povedal znanstvenik Jens Grimer.

Slavni Tehnološki inštitut Karlsruhe – KIT

Skupaj s kolegico Florencio Saravio je razvil postopek pridobivanja litija in obogatitve le tega, imenovan po njih: postopek Grimer-Saravi.

Poleg litija lahko ta postopek izvleče tudi druge redke in dragocene elemente, kot sta na primer rubidij ali cesij, ki se uporabljata v laserski in vakuumski tehnologiji.

Grimer in Saravia sta del raziskovalnega projekta UnLIMITED – Raziskave za proizvodnjo litija v Nemčiji, ki sodelujeta z Tehničnem inštitutom Karlsruhe (KIT), univerzo Göttingen, EnBW, BESTEC, HYDROSION in s finančno podporo (3,4 milijona evrov)  zveznega ministrstva za gospodarstvo in ministrstva za Baden-Württemberg.

Testiranje poteka v geotermalni elektrarni v Bruchsalu. Opazili so, da je potrebno 40 minut za izkoriščanje litija za eno od Zvezdinih baterij. In ta proces poteka neprekinjeno, 24/7. Ocenjuje se, da bi lahko tam letno proizvedli 20.000 baterij.

Zoro ogljikov litij

»Naše poslanstvo je drastično zmanjšati trenutno veliko količino CO2, ki je nastala s proizvodnjo litij-ionih baterij za električna vozila. Razvili smo patentiran postopek, ki nam omogoča, da smo prvi na svetu, ki proizvaja litij brez CO2 – iz termalnih voda pod Renom v Nemčiji,” lahko preberemo na spletni strani družbe Vulcan Energie Ressourcen GmbH.

Ta način proizvodnje litija – ne samo, da ne proizvaja dodatne količine CO2, temveč vzporedno ustvarjanje ekološke električne energije dejansko prinaša celoten izračun s CO2 – na minus. In to po navedbah spletne strani podjetja proizvajalcem električnih avtomobilov omogoča doseganje svojih eko ciljev in obveznosti z nadomestilom tega minusa z dodatnim CO2, ki se pojavlja v drugih delih proizvodnje.

Proizvodnja litijevih “vulkanov” v Nemčiji zato nosi privlačno ime “Zero Carbon Lithium”. Od aprila deluje prvi pilotni objekt, ki deluje z geotermalno elektrarno Insheim in Falcverk.

Od sredine leta 2024 do sredine leta 2025 bo več kot 100 se začne komercialna proizvodnja

Njihov namen je začetek komercialne proizvodnje litija v Nemčiji pričeti sredi leta 2024. In od leta 2025. Vseh pet tovarn letno proizvede okoli 40.000 ton litija – dovolj litija za baterije za milijon električnih avtomobilov.

Kupci so že tu. Dve petletni pogodbi sta bili pred kratkim podpisani z možnostjo še 5 letnim podaljšanjem: z največjim svetovnim proizvajalcem litijevih baterij za električna vozila – južno korejsko LG Energy Solutions (LGES) in francoskim proizvajalcem avtomobilov Renault. Zanimala se je tudi Oplova matična družba Stellantis, po lastnih prejšnjih informacijah pa tečejo pogovori tudi z Dajmlerom.

Po besedah izvršnega direktorja Horsta Kreuterja bo cena tega “čistega” litija po možnosti nižja od litija iz Čila ali Argentine.

Podjetje GmbH je ustanovljen leta 2020. trenutno zaposluje 60 ljudi. Je “neodvisna nemška hči” istega podjetja Autral, ustanovljenega leta 2018. s sedežem v Perthu.

Politična razsežnost domačega litija

“Ekološke težave izvažamo v tretje države, da bi ohranili in izboljšali svoj življenjski standard. Zdaj lahko na svoj prag na okoljsko sprejemljiv način pridemo do pomembnih surovin,” pravi znanstvenik Florenzi Saravia in dodaja: “Poleg tega lahko gradimo regionalne dobavne in proizvodne verige, ustvarjamo delovna mesta in hkrati zmanjšujemo geopolitično odvisnost.”

Trenutno litij za baterije ni proizveden v Evropi – in 80 % dobav prihaja iz Kitajske. Komisija EU in nemška vlada imata skupno strategijo za izgradnjo znatnih proizvodnih zmogljivosti baterij v Evropi, tako da se odvisnost evropskih izdelovalcev avtomobilov od Kitajske in drugih držav ne bo še povečala.

Drugi viri litija v Nemčiji

Poleg tistih v Renu ima Nemčija litijske rezerve v obsežnem severnonemški kotlini, pa tudi na meji s Češko republiko.

Litij nameravajo “izvleči” tudi iz voda nekdanjih rudnikov na območju Sarske. Raziskovalna ekipa dela na projektu Merlin v Zabrykenu. Ocenjuje se, da se samo v Nemčiji letno izgubi 1.900 ton litija, saj se nefiltrirana voda iz rudnika izliva v reke, kot sta Bliss in Zara.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK V BOJU PROTI PODNEBNIM SPREMEMBAM!

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Donirajte

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: