c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Slovenija bo dobila nov zakon o obnovljivih virih energije – ogrevalni kotli na nafto, premog od leta 2023 prepovedani


Slovenija je dobila nov zakon o obnovljivih virih - ogrevalni kotli na nafto, premog prepovedan od leta 2023

PRIPOMBE PRI ZAKONU O OBNOVLJIVIH VIRIH ENERGIJE STROKOVNE IN CIVILNE JAVNOSTI MED DRUGIM TUDI PRIPOMBE AAG  NISO BILE UPOŠTEVANE! 

Novi zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije uvaja prepoved vgradnje ogrevalnih kotlov na kurilno olje in premog od leta 2023 ter predvideva dveletni rok za izdajo dovoljenj za elektrarne in nova pravila za potrošnike in lastno porabo.

Cilj novega zakona o obnovljivih virih energije je prenos zakonodajnih aktov svežnja Čista energija za vse Evropejce, in sicer Direktive (EU) 2018/2001 o spodbujanju rabe energije iz obnovljivih virov in dela Direktive 2012/ 27/ES o energetski učinkovitosti). Zakon je sprejel državni zbor, zdaj pa je postal veljaven.

Zakon ureja jamstva o izvoru, lastno porabo, energetske skupnosti in sheme podpore

Zakon ureja izvajanje nacionalne in občinske politike uporabe obnovljivih virov energije. Določa cilje in ukrepe ter finančna orodja. Prav tako ureja jamstva za izvor, lastno porabo, energetske skupnosti in sheme podpore, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Zakon določa stalni minimum 25% za delež obnovljivih virov energije v bruto končni porabi energije, medtem ko so skupni cilj za leto 2030 v višini 27% in vmesni cilji za vsak sektor bili določeni prej v nacionalnem energetskem in podnebnem načrtu .

V sektorju ogrevanja in hlajenja dokument določa cilj povečanja deleža obnovljivih virov energije za 1,3 odstotne točke na leto. Eden od ukrepov je prepoved namestitve ogrevalnih kotlov na kurilno olje in premog od leta 2023. Cilj povečanja deleža obnovljivih virov energije za eno odstotno točko na leto je določen za sisteme daljinskega ogrevanja, skupaj z obveznostjo priprave trajnostnih načrtov in omogočiti odjemalcem, da se zaradi energetske neučinkovitosti od leta 2025 odklopijo od sistema.

Vsa dovoljenja za gradnjo elektrarn morajo biti izdana v dveh letih

Obstaja tudi rok za izdajo dovoljenj, največ dve leti, za proizvodne zmogljivosti do 150 kW pa eno leto. Treba je vzpostaviti kontaktno točko, ki bo vlagatelju pomagala pri pridobivanju vseh dovoljenj, so dejali poslanci.

Zakon uvaja pomembne spremembe pri samo potrošnji. Potrošniki bodo morali plačati omrežno pristojbino za vso energijo, vzeto iz omrežja, hkrati pa bodo plačani za presežke, dobavljene v omrežje.

Povezava:

Pripombe AAG na Zakon o spodbujanju rabe obnovljivih virov energije (ZOVE)

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK V BOJU PROTI PODNEBNIM SPREMEMBAM!

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Donirajte

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: