c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

EK predlaga zakonodajo, ki bi morala ustaviti krčenje gozdov


Golosek – pod Golico

Evropska komisija je predlagala zakonodajo, po katerem bodo morali izdelki, ki se bodo pojavili na evropskem trgu, imeti dokaz, da njihova proizvodnja ne prispeva k krčenju in krčenju gozdov.

Predlagana pravila bi morala zagotoviti, da proizvodi, ki jih državljani kupujejo, uporabljajo in uživajo na trgu Unije, ne prispevajo k krčenju in propadanju gozdov po vsem svetu. Glavni vzrok za krčenje gozdov je širitev kmetijskih površin za pridelavo soje, palmovega olja, govedine, kave in kakava ter nekaterih njihovih stranskih proizvodov.

Po predlogu uredbe bi uvedli obvezno poglobljeno analizo za podjetja, ki želijo te izdelke plasirati na evropski trg, do katere bi imeli dostop le tisti proizvodi, ki so skladni z zakonodajo in niso povezani s krčenjem gozdov.

Predlog komisije je prišel po tem, ko so se svetovni voditelji iz držav, vključno z Brazilijo, Kitajsko in Malezijo, na novembrskem podnebnem vrhu COP26 zavezali, da bodo končali krčenje gozdov do leta 2030.

Emisije iz sektorja rabe zemljišč, ki jih večina povzroča krčenje gozdov, so še en pomemben vzrok podnebnih sprememb po zgorevanju fosilnih goriv.

– Predpisi o krčenju gozdov, ki jih dajemo na mizo, so najbolj ambiciozni zakonodajni poskusi za rešitev teh problemov po vsem svetu, je dejal evropski komisar za okolje Virginijus Sinkevičius .

– Osnutek zakona EU proti krčenju gozdov je velik korak naprej v boju za zaščito ogroženih gozdov po svetu, je dejal Nico Muzi , direktor Mighty Earth v Evropi.

A dodal je, da je treba zakon okrepiti, ker izpušča naravne ekosisteme, kot so savane, močvirja in šotišča, ter kritizira dejstvo, da ne zajema gume, ki predstavlja največjo nevarnost za gozdove.

Poleg predloga uredbe o krčenju gozdov je Komisija predlagala nova pravila za olajšanje pošiljanja odpadkov znotraj Unije za spodbujanje krožnega gospodarstva, boj proti izvozu nedovoljenih odpadkov in težave pri ravnanju z odpadki, poslanimi v tretje države. Komisija je predstavila tudi novo strategijo za tla, da bi zagotovila, da bodo vsa evropska tla do leta 2050 obnovljena, prožna in ustrezno zaščitena.

Da bi bil boj proti podnebnim spremembam in krizam, povezanim z biotsko raznovrstnostjo, globalno uspešen, moramo prevzeti odgovornost za ukrepanje doma in v tujini. Naši predpisi o krčenju gozdov izpolnjujejo zahteve državljanov po zmanjšanju udeležbe EU pri krčenju gozdov in spodbujanju trajnostne potrošnje. Naši novi predpisi, ki urejajo pošiljke odpadkov, bodo spodbujali krožno gospodarstvo in zagotovili, da izvoz odpadkov ne bo škodoval okolju ali zdravju ljudi drugje. Naša strategija za tla bo naredila tla zdrava, jih uporabljala na trajnosten način in jim zagotovila pravno zaščito, ki jo potrebujejo, je dejal izvršni podpredsednik Komisije Frans Timmermans.

V zadnjih 30 letih, med letoma 1990 in 2020, je bilo posekanih 420 milijonov hektarjev gozdov, kar je večja površina od Evropske unije.

Povezava:

Eko patrulja AAG: Namesto da bi zaščitili gozd pred lubadarji pod Golico izvajajo golosek zdrave smreke

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Donirajte

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: