c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Upravno sodišče do končne odločitve zadržalo dovoljenje za odstrel 222 medvedov


STA – Upravno sodišče je z začasno odredbo do končne odločitve zadržalo dovoljenje okoljskega ministrstva za odstrel 222 rjavih medvedov v Sloveniji, so sporočili iz Društva za dobrobit živali AniMa. Ob tem znova opozarjajo, da je izdajanje tovrstnih dovoljenj nezakonito.

LJUBLJANA > Upravno sodišče je z začasno odredbo zadržalo izvršitev dovoljenja ministrstva za okolje in prostor za odstrel medvedov, in sicer do pravnomočne odločitve v upravnem sporu, ki ga je sprožilo mednarodno društvo za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green.

V Sloveniji naj bi bilo v tem trenutku več kot 1000 medvedov, kar je po oceni Lovske zveze Slovenije veliko preveč.

Ocenilo je, “da je v konkretnem primeru izkazana ne samo težka popravljivost škode, ampak celo nepopravljivost škode, kajti odstreljenih medvedov kot strogo zavarovane živalske vrste ne bo mogoče nadomestiti, pri čemer uboj vsake posamezne živali, ki je zavarovana na nacionalni in mednarodni ravni, pomeni neprecenljivo in nenadomestljivo škodo”.

Koliko medvedov je uspelo lovcem ustreliti od uveljavitve dovoljenja ministrstva, 15. marca, do odločitve upravnega sodišča, v društvu AniMA ne vedo, “na podlagi izkušenj iz prejšnjih let pa predvidevamo, da bo številka presegla 100”, so zapisali.

V društvu ocenjujejo, da je vsako tovrstno dovoljenje za odstrel medveda nezakonito, kar po njihovem vedno znova ugotavlja tudi upravno sodišče, ki “vsako leto kvotni odstrel zadrži in tovrsten lov na zavarovano živalsko vrsto označi kot nezakonit”.

Vseeno pa v društvu opozarjajo na spornost odstrela. Slovenija odstrele medvedov opravičuje z družbeno nesprejemljivostjo medvedov na področjih, kjer prihajajo ali bi lahko prišli v stik s človekom, a škodo, ki nastane zaradi medveda, bi bilo možno omejiti z vrsto zaščitnih ukrepov, ki pa se jih ne izvaja, pravijo. Populacijo bi bilo mogoče naravno uravnovesiti med drugim s tem, da se ukine krmljenje medvedov, pravijo. Menijo tudi, da ni primerno, da “so na državni ravni predpisane visoke kvote odstrela zavarovanih živalskih vrst namenjene ustvarjanju ekonomske dejavnosti lovskega turizma preko prodaje lovskih dovolilnic tujim državljanom”.

Opozarjajo še, da je skladno z mednarodno in slovensko zakonodajo dovoljen odstrel le tistih medvedov, ki so dokazano izvršili napad oziroma dokazano ogrožajo premoženje ali ljudi, in sicer na podlagi posamičnega akta, izdanega v posebnem upravnem postopku.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: