c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

EKO Patrulja AAG raziskala onesnaženje Rižane zaradi graditve drugega tira


V petek 15.04 popoldan smo bili obveščeni, da je prišlo med vrtanjem dekanskega predora železniške proge do ekološko nesprejemljivega dogodka, zato smo na kraj dogodka poslali EKO PATRULJO ta je ugotovila, da so delavci naleteli na vodno žilo. Vodo pomešano s snovjo za hlajenje svedrov, cementom in laporjem so preusmerili iz predora v sistem vodnih kanalov in mlinščic, ki so neposredno povezani z reko Rižano.

Prišlo je do pogina števila štrkavcev. Na srečo se je večinoma onesnaženje sedimentiralo, nastal je »beton«, in vsaj do onesnaženja reke Rižane v hujšem obsegu ni prišlo.

Obvestili so policijo in novinarje, na mesto dogodka so prišli odgovorni iz Direkcije za vode, Civilna zaščita in ostali organi, ki so zadolženi za ukrepanje ob takšnih dogodkih.

V Ribiški družini Koper in okoljevarstveni organizaciji AAG smo presenečeni nad neodgovornim načrtovanjem del v predoru. Glede na kamninsko zgradbo in številne lokalne vodne vire, je bilo pričakovano, da bodo med deli zadeli kakšno izmed vodnih koncentracij. Pričakovali bi, da bodo že v fazi priprav poskrbeli za ustrezne lovilce onesnažene vode, kar se bo dogajalo tudi med rednim delovanjem.

17.04.2022 smo prijavili onesnaženje jn pogin rib inšpektoratu za okolje in prostor od katerega smo zahtevali da ukrepajo nad odgovornimi, dosežejo sanacijo stanja v vodotokih, povrnitev škode in stroškov dele ribičem za reševanje  »možnega« in pobiranje mrtvih organizmov. Ob zaključku postopka pričakujemo od njih poročilo in dokaze za izvedene ukrepe, ker se takšen dogodek ne sme več ponoviti.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: