c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

ZAKLJUČENA JE VI. MEDNARODNA KONFERENCA PARKOV DINARIDOVZavarovana območja ne smejo biti mrtva črka na papirju

Sarajevo –Medtem ko v Evropi poteka Evropski zeleni teden (Green Week), kjer je Zelena agenda osrednja tema, se udeleženci Mednarodne konference Parki Dinaridov, ki se danes končuje v Sarajevu, strinjajo, da Zelena agenda ponuja velike priložnosti, vendar poudarjajo, da trajnostno financiranje zavarovanih območjih v naši regiji ostaja izziv.

Konferenca, ki sta jo organizirali organizaciji Parki Dinaridov in WWF, Svetovna organizacija za varstvo narave, je sprožila tudi skupno izjavo organizacij civilne družbe za boljše izvajanje Zelene agende v regiji Zahodnega Balkana. Evropski Komisiji so danes poslali deklaracijo, v kateri so pozvali EU in vlade, naj zagotovijo vključujočo, pregledno in smiselno sodelovanje civilnega sektorja pri načrtih in projektih Zelene agende.

“Pozivamo Evropsko Komisijo, naj ne izpusti ključnih udeležencev procesa, ki lahko zagotovijo, da zavarovana območja ne bodo ostala le mrtva črka na papirju,” je dejala izvršna direktorica WWF Adria Nataša Kalauz.

Sočasno je potekala tudi regijska konferenca organizacij civilne družbe, kjer so vsi udeleženci poudarili potrebo po sodelovanju med civilno družbo in upravljavci zavarovanih območij.

»Konferenca je potrdila, da je regionalna mreža Parkov Dinaridov dobra platforma za povezovanje vseh parkov v regiji, ki si delijo dobre zglede in načrtujejo skupne projekte. Upravljavci so izpostavili, da se želijo dejavneje vključiti v procese zelene tranzicije na Zahodnem Balkanu, kar bo imelo za posledico trajnostna in bolj funkcionalna zavarovana območja v naši regiji,« je povedal Zoran Mrdak, predsednik Parkov Dinaridi.

Konferenca se je zaključila s panelom, posvečenim vlogi žensk pri ohranjanju narave, kjer so o izzivih in izkušnjah pri svojem delu spregovorili predstavniki civilnega sektorja, menedžerji in politiki. Panel si lahko ogledate na Facebook strani WWF Adria, udeležile pa so se ga Sanela Klarić, poslanka v Parlamentu BiH, Ivana Vasić iz Vojvodinašuma, Iris Beneš iz Brodskega ekološkega društva in Ana Čolović Lesoska iz makedonske Ekosvesti, predstavnica WWF Adria v Severni Makedoniji.

Konferenca je zbrala 150 udeležencev, med njimi 70 predstavnikov zavarovanih območij in okoli 50 organizacij civilne družbe iz Slovenije, Albanije, Severne Makedonije, Hrvaške, Kosova, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore in predstavnike resornih ministrstev in institucij. AAG je zastopala Nevenka Lukić Rojšek, članica strokovne komisije pri AAG.

Srečanje je potekalo v okviru projekta Zavarovana območja za naravo in ljudi, ki ga WWF Adria s podporo Švedske razvojne agencije (Sida) izvaja na Zahodnem Balkanu od leta 2015.

Parkovi Dinaridov:

Parki Dinaridov predstavljajo mrežo več kot 100 zavarovanih območij v Sloveniji, Albaniji, Bosni in Hercegovini, Črni gori, na Hrvaškem, v Severni Makedoniji in Srbiji. Člani parkov Dinaridov so tudi posamezniki, ljubitelji narave in prijatelji mreže. Uradno združenje “Parki Dinaridov – mreža zavarovanih območij Dinaridov” je bilo ustanovljeno konec leta 2014 v Podgorici, kjer ima tudi sedež. Več informacij na: https://parksdinarides.org/me/o_nama/

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: