c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

SVETOVNI DAN OKOLJA 2022: ZEMLJA JE LE ENA


Svetovni dan okolja nas poziva k bolj trajnostnemu življenju v sožitju z naravo.

Planet je v nenavadnem trenutku in narava nam pošilja zelo jasno sporočilo: nujno moramo premakniti od škode našemu planetu k skrbi zanj, saj obstaja na milijarde galaksij, milijarde planetov, a Zemlja je samo ena .

Kljub temu, da je ravnovesje biotske raznovrstnosti ključ do ohranjanja življenja na našem planetu, ljudje z njim še naprej slabo ravnajo. Živimo sredi treh planetarnih kriz: podnebnih sprememb, izgube biotske raznovrstnosti ter onesnaževanja in odpadkov. Zato se moramo potruditi, da ga branimo. Dan okolja moramo praznovati vsak 5. junij .

Svetovni dan okolja 2022,

Zemlja je le ena

Svetovni dan okolja je eden najpomembnejših datumov v uradnem koledarju Združenih narodov za ozaveščanje vlad, podjetij in civilne družbe o tem, kako pomembno je narediti vse, kar je v naši moči, in uporabiti vsa razpoložljiva sredstva za spodbujanje podnebnih in okoljskih ukrepov .

Ta datum se praznuje vsak 5. junij od leta 1973, ko je bil na konferenci Združenih narodov o človekovem okolju v Stockholmu, znani tudi kot Stockholmski vrh, ustanovljen kot svetovni dan okolja.

“Ena Zemlja” je bil moto te konference in leta 2022, 50 let pozneje, še vedno nosi enak, če ne več, občutek nujnosti in zavezanosti za tiste, ki jo ogrožamo. Brez raznolike ponudbe hrane, ki nas vzdržuje , čist zrak, ki ga dihamo, voda, ki jo pijemo, ali podnebje, ki omogoča življenje, človeštvo ne bi moglo preživeti. Brez naravnega ravnovesja in pridelkov ne bi obstajali.

“Vrh v Sockholmu je bila prva konferenca ZN z izrazom “okolje” v naslovu.”

50 let od vrha v Stockholmu

Konferenca Združenih narodov o človekovem okolju iz leta 1972 v Stockholmu na Švedskem bo 8. junija dopolnila 50 let. To je bila prva konferenca ZN z izrazom “okolje” v naslovu .

Eden od njegovih dosežkov je bila ustanovitev UNEP , organa, katerega glavni cilj je bil postati okoljska zavest Združenih narodov in sveta. Prav tako je 5. junij razglasil za svetovni dan okolja. Ta datum nas opominja, da morajo politiki, uprave, podjetja in civilno prebivalstvo enkrat za vselej spremeniti svoja stališča in začeti živeti na resnično trajnosten način.

Biotska raznovrstnost in pandemije

Nekatere nedavne naravne nesreče, kot so gozdni požari v Braziliji , Avstraliji in Kaliforniji ali kuga kobilic v Afriki, jasno kažejo na neločljiv odnos med človekom in našim naravnim okoljem.

Pravzaprav je pojav koronavirusa COVID-19 pokazal, da ko uničimo biotsko raznovrstnost, uničimo sistem, ki vzdržuje človeško življenje. Koronavirusi so zoonotični , kar pomeni, da se lahko prenašajo med ljudmi in živalmi, raziskave pa kažejo, da je tovrstnih bolezni v porastu. Po mnenju znanstvenikov z zoonozami vsako leto okuži približno milijardo ljudi, zaradi česar milijoni umrejo, 60 % vseh znanih nalezljivih bolezni pri ljudeh pa je zoonotskih.

Poleg tega so podatki o izgubi biotske raznovrstnosti zaradi podnebnih sprememb , prekomerne uporabe virov ali onesnaževanja  vsako leto bolj zaskrbljujoči:

– V zadnjih 150 letih se je površina živih koralnih grebenov prepolovila.

– V naslednjem desetletju bi lahko ena od štirih znanih vrst izumrla.

– Vsako leto bi potrebovali vire 1,6 planeta Zemlje, da bi zadovoljili ljudi.

Kaj lahko vsak od nas naredi za okolje?

Za svetovni dan okolja so Združeni narodi pripravili vodnik , ki nas opominja, da smo s svojim vedenjem vsak odgovoren za zaustavitev izgube biotske raznovrstnosti in zaščito narave. Vodnik predlaga številne pobude – nekatere so le majhne spremembe – v katere se lahko vključimo, da to uresničimo.

Boste praznovali svetovni dan okolja? Povejte nam o tem na naših kanalih družbenih medijev. Veselimo se vašega odziva.

vir:

Združeni narodi ,

Svetovni dan okolja

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: