c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Globalno segrevanje spreminja bele Alpe v zelene


Območja z vegetacijo nad drevesnimi mejami so se od leta 1984 povečala za 77 %, kažejo satelitski podatki

Vpliv globalnega segrevanja na Alpe je viden iz vesolja, snežno bele gore pa vse bolj kolonizirajo zelene rastline, kaže študija satelitskih podatkov visoke ločljivosti.

Površine z vegetacijo nad drevoredom v Alpah so se od leta 1984 povečale za 77 odstotkov, pravi študija. Medtem ko so ledeniki, ki se umikajo, simbolizirali hitrost globalnega segrevanja v alpski regiji, so raziskovalci opisali povečanje rastlinske biomase kot “absolutno veliko” spremembo.

Naraščajoče temperature in povečane količine padavin podaljšujejo rastno sezono, pri čemer rastline kolonizirajo nova območja ter postajajo gostejše in višje. Snežna odeja se zmanjšuje, znanstveniki pa pravijo, da so izgube manj kot 10 % snežne odeje nad drevesno mejo še vedno velike.

“Obseg sprememb se je v Alpah izkazal za zelo velikega,” je dejala profesorica Sabine Rumpf z univerze v Baslu in glavna avtorica članka, ki je bil objavljen v Science .

Gorska območja se ogrevajo približno dvakrat hitreje od svetovnega povprečja. In čeprav bi ozelenitev Alp lahko povečala sekvestracijo ogljika, bodo to verjetno odtehtale negativne posledice, vključno z odmrzovanjem permafrosta , zmanjšanim učinkom albeda – manj snega, ki odbija sončno svetlobo – in izgubo habitata.

Po Rumpfovih besedah ​​bi lahko več rastlin na velikih nadmorskih višinah paradoksalno ogrozilo številne specializirane alpske rastline, ki so dobro prilagojene težkim razmeram, a niso zelo konkurenčne. Ko postanejo razmere ugodne za rast, jih izpodrivajo bolj živahne, običajne rastline z nižjih nadmorskih višin.

“Edinstvena biotska raznovrstnost Alp je zato pod velikim pritiskom,” je dejal Rumpf.

V nasprotju z vegetacijo se je snežna odeja nad drevoredom spremenila skromneje in se je močno zmanjšala na skoraj 10 % površine, kar izključuje ledenike in območja pod 1700 m. Raziskovalci pravijo, da je to še vedno zaskrbljujoč trend.

Profesor Antoine Guisan z Univerze v Lozani je dejal: »Prejšnje analize satelitskih podatkov niso odkrile nobenega takega trenda. To je lahko zato, ker je bila ločljivost satelitskih slik nezadostna ali ker so bila obravnavana obdobja prekratka.”

Čeprav podatki visoke ločljivosti ne zaznajo sprememb v globini snega, so meritve na tleh pokazale zmanjšanje globine na nizkih nadmorskih višinah nekaj let.

Znanstveniki so povedali, da se je, ko so se večja območja Alp spremenila iz bele v zeleno, ustvarila povratna zanka, ki je privedla do povečane hitrosti ogrevanja in taljenja snega.

Bolj zelene gore odbijajo manj sončne svetlobe in zato vodijo do nadaljnjega segrevanja – in posledično do nadaljnjega krčenja odsevne snežne odeje.

Ogrevanje povzroča tudi nadaljnje taljenje ledenikov in odmrzovanje permafrosta, kar lahko povzroči več plazov, skalovja in blata.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
%d bloggers like this: