c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Prva odstranitev jezu v Sloveniji -Sprostitev potoka Sevnična


Po uspešnem prvem odstranjevanju jezu v Črni gori, je WWF (Svetovna organizacija za varstvo narave) ob podpori European Open Rivers Programme (Evropska organizacija, ki zagotavlja finančna sredstva za obnovo rek) pričela izvajati projekte odstranjevanja ovir na rekah v Sloveniji. V Sloveniji bo kot prvi odstranjen jez Kopitarna na potoku Sevnična, ki se kot levi pritok izliva v reko Savo.

Po temeljitih raziskavah in terenskih ogledih se v partnerstvu z lokalno skupnostjo ter Ribiško družino Sevnica in s finančno podporo Open Rivers Programme bližamo prvi odstranitvi jezu v Sloveniji. Jez Kopitarna na potoku Sevnična je že dolgo neuporaben, njegova odstranitev bo prispevala k zmanjšanju izgube biotske raznovrstnosti ter ostalim koristim, ki jih zdrave, prosto tekoče reke zagotavljajo ljudem in naravi.

»Na tem projektu dela WWF Adria v partnerstvu z Ribiško družino Sevnica že več let. Z odstranitvijo jezu Kopitarna na potoku Sevnična bo za selitev rib odprtih 25 kilometrov. To bo imelo znatne  koristi za širše povodje reke Save, saj bo zagotovilo več drstitvenih območij za domorodne vrste, kot so potočna postrv, potočni raki in sladkovodne školjke. Odstranitev jezu Kopitarna bo imela dodatne koristi za druge živalske in rastlinske vrste in bo izboljšala naravno ravnovesje ter vrnila življenje v potok Sevnična ter njegovo širšo okolico« je povedala Nevenka Lukić Rojšek, predstavnica WWF v Sloveniji in članica strokovne komisije pri Alpe Adria Green.

»Open Rivers Programme z veseljem podpira prvo odstranitev jezu v Sloveniji. Ne samo, da bo ta odstranitev obnovila rečni tok in biotsko raznovrstnost vzdolž celotnega potoka Sevnične,« meni Jack Foxall, izvršni direktor Open Rivers Programme, »ampak bo tudi navdihnila in utrla pot nadaljnjemu odstranjevanju rečnih ovir po celi državi.«

Čeprav bo to prva odstranitev jezu v Sloveniji, želi WWF Adria z lokalnimi partnerji nadaljevati pobudo za prosto tekoče reke z odstranjevanjem ovir na slovenskih rekah. V pripravi so že novi projekti odstranjevanja, s katerimi bi lahko Slovenija postala primer dobre prakse in trajnostnega upravljanja z odstranjevanjem zastarelih ovir na rekah.

»Odprava ovir poleg varovanja naravnih vrednot prispeva ekonomske koristi za lokalne skupnosti ter predstavlja enega izmed ukrepov blaženja posledic podnebnih sprememb. Odstranjevanje ovir je običajno cenejše kot popravilo in vzdrževanje starih ovir, poleg tega pa pomaga zmanjšati tveganje za poplave. Z odstranitvijo jezu na reki, oziroma z vzpostavitvijo ugodnih pogojev za obnovitev staleža rib, se ustvarijo razvojne možnosti za to območje. Z združevanjem moči z lokalnimi skupnostmi in pristojnimi organi ter ob podpori Open Rivers Programme bo prihodnost slovenskih rek svetla,” zaključuje Lukić Rojškova.

Povezava:

SPROSTITE SLOVENSKE REKE – Odprto pismo slovenski oblasti, političnim strankam in javnosti

#skupajsmoAAG #togetherAAG #заједносмоAAG #заедносмеAAG

#zajednosmoAAG #insiemesiamoAAG

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

Podprite nas – doniraj AAG- 1% dohodnine

Postanite partner AAG

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: