c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Začetek akcijskega načrta mreže za podnebno dediščino 2022–24


Mreža za  podnebno dediščino  uvaja nov načrt, ki opisuje strategije za predstavljanje in uresničevanje podnebno odporne prihodnosti skozi kulturo – od umetnosti do dediščine. 
Mreža za podnebno dediščino / Réseau Patrimoine Climatique (CHN) je globalna mreža več kot 250 organizacij članic, ki se zavzemajo za podporo skupnostim pri doseganju ambicij Pariškega sporazuma s povečanjem na kulturi temelječih podnebnih ukrepov.

Kljub precejšnjemu delu sodobno podnebno načrtovanje trpi zaradi razširjenega neuspeha, da bi si zamislili zaželene življenjske sloge, ki niso vezani na ogljično gospodarstvo. Novi akcijski načrt , ki ga je danes objavila mreža organizacij, dobrodelnih organizacij, vladnih organov, univerz, kulturnih in spominskih ustanov ter kulturnih in ustvarjalnih industrij po vsem svetu, želi zapolniti to vrzel.

Načrt podpira teorijo, da se spremembe zgodijo z močjo kulture, s čimer daje vsem moč, da si zamislijo in uresničijo nizkoogljične, pravične in podnebno odporne prihodnosti.

Da bi to dosegli, načrt vabi kulturne akterje, da preizprašujejo »petrokulture« in »ogljične krajine«, ki predstavljajo dediščino antropocena, in branijo elemente kulture, ki so del rešitve za podnebne spremembe. To vključuje izkušnje, pridobljene iz zgodovinskih in tradicionalnih stavb in pokrajin, ki so nastale pred dobo fosilnih goriv, ​​svetovnih nazorov in kultur domorodnih ljudstev in lokalnih skupnosti, ki zagotavljajo protiutež netrajnostnim paradigmam.

Mreža za podnebno dediščino/akcijski načrt Réseau Patrimoine Climatique je zasnovana tako, da oblikuje spremembe s povezovanjem kulturnih glasov med seboj in partnerjev v različnih sektorjih za preoblikovanje podnebne politike, načrtovanja in ukrepanja na vseh ravneh ob priznavanju, da so ljudje in kultura bistveni za podnebne rešitve.

V središču načrta sta dva cilja za obdobje 2022-24 :

  • Povečati količino in kakovost podnebnih ukrepov, ki temeljijo na kulturi, na vseh ravneh in
  • Spremenite podnebno politiko z vključevanjem kulture in dediščine v strategije za doseganje nizkoogljičnega, pravičnega in podnebju odpornega življenjskega sloga.

V podporo tem ciljem akcijski načrt določa 12 ključnih področij posredovanja , kot so  stavbe in infrastruktura, hrana in kmetijstvo, odpadki in potrošnja ter prehod. Rezultati bodo spodbudili bolj trajnostne prakse, kot je prilagodljiva ponovna uporaba zgradb ter uporaba lokalnih virov in tradicionalnega kmetijskega znanja. Dejavnosti mreže bodo osvetlile tudi nešteto družbenih in kulturnih razsežnosti vplivov podnebnih sprememb, vključno s kampanjo Race to Resilience: Culture Campaign , ki jo vodi mreža v sodelovanju z vplivnimi akterji podnebnih ukrepov iz Združenih narodov.

Ključni vidik načrta je prednostna podpora strategijam, ki temeljijo na pravicah, okolju, potrebah in posameznikih. Namen akcijskega načrta je tudi okrepiti okvire, v katerih kulturni akterji podpirajo podnebne ukrepe domorodnih ljudstev in lokalnih skupnosti ter se povezujejo s prepletajočimi se interesi, kot sta rasna enakost in enakost spolov, povezovanje kulture s podnebno pravičnostjo na načine, ki podpirajo podnebne ukrepe in podnebno občutljiv trajnostni razvoj.

Mreža bo v prihodnje okrepila svojo prisotnost na forumih, konferencah in dogodkih, povezanih s podnebnimi spremembami, vključno s 27. konferenco ZN o podnebnih spremembah (COP27) , ki bo potekala novembra 2022 v Sharm El-Sheikhu v Egiptu. Unescova konferenca o kulturi politike in trajnostni razvoj (Mondiacult 2022) , ki bo ta teden v Mexico Cityju, bo še en forum.

Od ustanovitve Mreže podnebne dediščine leta 2019 se ji je pridružilo vse več umetniških in kulturnih organizacij zaradi vse večje zaskrbljenosti glede podnebnih sprememb in njihovih vplivov na kraje in skupnosti. Rast te mreže odraža tudi vse večje priznanje potencialne moči kulture za povezovanje ljudi s podnebnimi vprašanji.

Mreža Climate Heritage Network želi z uvedbo novega akcijskega načrta svojim članom zagotoviti bolj praktična orodja za povezovanje z lokalnimi skupnostmi in različnimi deležniki v podnebnih ukrepih. Načrtovani rezultati, vključno z usposabljanjem, viri in izmenjavo znanja, bodo članom pomagali odigrati svojo vlogo pri podpiranju podnebnih ukrepov in načrtovanja ter preprečevanju nepopravljive izgube in škode za planet, njegove ljudi, njihove kulture in dediščino.

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK– NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: