c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Srnjak je v Črni Gori umrl zaradi napada psov


Poškodovani srnjak, ki so ga našli v vasi Bliškova, je poginil zaradi zaradi napada psov in ni bil ustreljen s strelnim orožjem, je pokazala obdukcija, ki jo je opravil dr.  Darko Cvijović  v veterinarski ambulanti ” Bijelo Polje”. Kot je za povedal  Rade Radović , upravnik bjelopoljskega lovišča, so v bjelopoljski lovski organizaciji na ta način razrešili dileme, da je nekdo odstrelil srno in jo prepustil na milost in nemilost.

– S strani Varnostnega centra smo bili obveščeni, da je bil najden srnjak in da je bil prepeljan v veterinarsko ambulanto “Grandov”. Takoj smo prispeli na kraj dogodka, kjer je bilo ugotovljeno, da je srnjak živ, a da je v zelo slabem stanju in da mu je treba zagotoviti vso potrebno pomoč. V veterinarski ustanovi “Grandov” so nam povedali, da je za nadaljnje zdravljenje potrebno rentgensko slikanje, ki ga je mogoče opraviti le v Podgorici – je povedal Radović.

Po njegovih besedah ​​so vzpostavili stik z Lovsko organizacijo Podgorica, od koder so prejeli obvestilo, da glede na to, da je konec tedna, ni mogoče urgentno reagirati.

– Da bi rešili srnjaka, smo se ob zdravljenju, ki ga je prejel po pregledu, odločili, da ga do transporta v Podgorico namestimo v rezervat za živali Baošići v vasi Grančarevo. Za to smo se odločili, da bi zmanjšali stres pri srnjaku in mu omogočili druženje z drugimi živalmi. Žal je ponoči srnjak poginil, o čemer smo sproti poročali in zahtevali obdukcijo, da bi ugotovili vzrok pogina – je pojasnil Radović.

Žival, najdena v mlaki krvi

Srnjaka so z vidnimi poškodbami našli v vasi Bliškova. Poškodovano žival je v potoku ob cesti našel domačin  Žarko Kljajević . Prevoz do veterinarske postaje je poskrbel  Mile Vuković . Njegov sin  Jovan Vuković  je povedal, da je srnjaka našel v mlaki krvi, nato pa ga je prepeljal na veterinarsko postajo. Takoj po klicu so se v primer vključili policisti Varnostnega centra Bijelo Polje, ki so o vsem obvestili Osnovno državno tožilstvo.

– Pooblaščenim policistom smo odredili ukrepe in dejanja za razsvetlitev tega primera, so sporočili iz ODT.

Kot je poudaril, so po opravljeni obdukciji od dr. Cvijovića prejeli obvestilo, da je bilo ugotovljeno, da je srnjak poginil zaradi poškodb nog, a tudi zaradi drugih poškodb, ki so jih najverjetneje dobili zaradi ugrizov psov.

– Te poškodbe pri srnjaku, pa tudi prisotnost psov in njihovi ugrizi so, kot so nam povedali v veterinarski ambulanti “Bijelo Polje”, povzročili stres in je žival utrpela pljučni in srčni infarkt. Zdravnik Cvijović je izključil vsako možnost, da bi bil srnjak poškodovan s strelnim orožjem, je povedal Radović in dodal, da si je srnjak najverjetneje pri padcu s pečine zlomil noge.

Sodržavljane, še posebej lovce, je pozval, naj jih, ko najdejo bolno ali ranjeno žival, samoiniciativno ne odnašajo iz naravnega okolja.

– Takoj naj obvestijo Lovsko organizacijo ali lovskega čuvaja ali policijo, da bi preprečili takšne pojave in škodljive posledice za živali na ta način, je dejal Radović.

vir: dan

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK– NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: