c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Smrtonosna podnebna igra


Umazana energija” stavi na nedokazano ‘odstranjevanje ogljika’ za ohranjanje pretoka fosilnih goriv

Cilj EU je doseči podnebno nevtralnost – ali „neto ničlo“ – do leta 2050, kar v resnici pomeni, da govorjenje o zmanjševanju emisij ostaja samo to … govorjenje. “Neto nič” temelji na konceptu, da je mogoče nadaljnje emisije “uravnotežiti” z odstranitvijo ogljika iz ozračja z izravnavo, zajemanjem ali odstranjevanjem CO2, sprejet pa je bil zaradi lobiranja umazanih energetskih velikanov. Podjetja, ki se ukvarjajo s fosilnimi gorivi in ​​želijo brezplačno vstopnico za nadaljnje črpanje nafte in plina, dajejo skrajno nerealne obljube o ‘zajetju’ svojih izpustov na mestih onesnaženja ali njihovem kasnejšem odstranjevanju iz ozračja. Toda znanost pravi, da je zdaj potrebno drastično zmanjšanje emisij, če želimo ostati znotraj segrevanja za 1,5 °C. Tako politike “neto nič” v resnici “ni nič” in dejansko zagotavljajo, da bomo prekoračili 1,5 °C,

To poročilo, ki ga je objavil Corporate Europe Observatory v sodelovanju z devetimi skupinami civilne družbe, analizira odgovore vrste podjetij, ki uporabljajo fosilna goriva, kot so Equinor, Eni, Repsol, da bi osvetlilo, kako deluje ‘ neto nič’ prevara na ravni EU. , in Shell – ter njune lobistične skupine, na javno posvetovanje Komisije jeseni 2021 o ponovni vzpostavitvi trajnostnih ciklov ogljika in njeno posvetovanje spomladi 2022 o certificiranju odstranjevanja ogljika. Ti odzivi kažejo, da se naftna in plinska industrija izgovarja na „odstranjevanje ogljika“ kot način za ohranjanje pretoka fosilnih goriv. Umazani energetski velikani se popolnoma strinjajo z načrti Komisije in uporabljajo agendo za odstranjevanje ogljika, da bi dobili še več podpore za zajemanje, uporabo in shranjevanje ogljika (CCUS), ki je ključna sestavina ogljika v nebesih. tehnologije odstranjevanja, ki jih spodbuja Komisija. Toda večja podpora osupljivo dragi, neuspešni tehnologiji CCUS ne pomeni le več ekstraktivizma fosilnih goriv, ​​je tudi nevarno odvračanje pozornosti od resničnih rešitev za pravično reševanje podnebne krize, začenši s hitrim opuščanjem fosilnih goriv in pravično in trajnostno povečanje čistih obnovljivih virov energije, kot sta veter in sonce, da bi dosegli „pravo ničlo“.

Komisija pripravlja nova pravila za certificiranje odstranjevanja ogljika, ki naj bi bila objavljena do konca novembra 2022. Ta novi regulativni okvir bi bil podlaga za oblikovanje certifikatov za odstranjevanje ogljika, s katerimi bi se lahko trgovalo kot „pobotanje“ na trgu odstranjevanja ogljika . Pobotanje, preprosto povedano, pomeni, da lahko onesnaževalec plača nekomu drugemu, da naredi nekaj, kar bi pomagalo podnebju – vendar trgi izravnave ogljika že dolgo spodbujajo zlorabe človekovih pravic, kot je prilaščanje zemlje, in neuspešno zmanjšanje emisij. Kljub temu je kompenzacija velik del zavez številnih naftnih in plinskih podjetij glede „neto nič“, ki dajejo CCUS-u čast, poleg načrtov za „kompenzacijo“ njihovih nadaljnjih (ali povečanih) fosilnih emisij z dvomljivo in škodljivo naravo. izravnave ali špekulativne tehnologije odstranjevanja ogljika.

Ključne ugotovitve

1- Industrija fosilnih goriv je izkoristila posvetovanja za lobiranje za množično podporo za CCUS, vključno s široko mrežo za transport in shranjevanje CO2. To lobiranje je bilo uspešno, kot je razvidno iz končnega sporočila . Sporočilo neposredno podpira CCUS z usmerjanjem več javnega denarja v infrastrukturo za zajemanje, uporabo in shranjevanje ogljika, zagotavlja več regulativne podpore in ustvarja letni forum, ki postavlja industrijo v vodilno vlogo. Povedano jasno, Komisija pravi da dolgoletnim lobističnim zahtevam industrije fosilnih goriv.

CCUS je tudi ključni del velikega pompa o vodiku . Načrti EU za vodik vključujejo ‘modri’ vodik, proizveden iz fosilnega plina, z obljubo (vedno v prihodnosti), da bo CCUS zajemal in shranjeval emisije.

2- Naftna in plinska podjetja si prizadevajo za še več javne podpore za CCUS, tudi kot ključno komponento problematičnih tehnologij za odstranjevanje ogljika (ker je infrastruktura, potrebna za CCUS, predpogoj za BECCS in DACCS, špekulativne tehnologije za odstranjevanje ogljika prek bioenergije ali neposrednega zajema zraka ). Za industrijo fosilnih goriv je odstranjevanje ogljika zanesljiva pot, da se CCUS vrne na mizo.

3- Umazani energetski velikani, kot so Eni, Vattenfall, Equinor, IOGP in Eurogas, spodbujajo šibke prostovoljne industrijske standarde kot osnovo za certificiranje odstranjevanja ogljika. To je običajna taktika lobiranja velikih podjetij, da bi se izognili regulativnemu nadzoru. To je zanesljiva pot do pridobitve certifikata za „odstranitve“, čeprav ne odstranijo ogljika iz ozračja in ne morejo „izravnati“ dejanskih emisij. Equinor predlaga tudi omejitve preglednosti, pri čemer pravi, da bi moralo biti javno razkritje opravljeno le »zadostno in ustrezno« – nevarna poteza, ki bi lahko spodkopala javno odgovornost.

Komisija postavlja industrijo na vodilno mesto, tudi prek svojega foruma za zajemanje, uporabo in shranjevanje ogljika . Naslednje srečanje skupine, ki je zdaj stalnica, bo oktobra 2022. Kljub pretenzijam, da bi jo predstavili kot telo z več deležniki , v njej močno prevladujejo skupine industrije fosilnih goriv. To se odraža v osnutku dokumenta o viziji CCUS, ki ga forum pripravlja za Generalni direktorat za energijo in se bere kot seznam želja industrije.

4. Naftni in plinski lobi si prizadeva za trg za odstranjevanje ogljika v EU, kar bi lahko razširilo sistem EU za trgovanje z emisijami. Potrdila za odstranjevanje ogljika bi lahko uporabili kot nadomestila, s katerimi bi bilo mogoče trgovati. To bi pomnožilo nevarnosti obstoječih trgov za izravnavo ogljika, ki že spodbujajo ogljični kolonializem, prilaščanje zemljišč in zlorabe človekovih pravic.

Celotno poročilo preberite tukaj .

VIR: Corporate Europe Observatory

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK– NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.