c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Generalni sekretar ZN: Svet se bliža podnebni katastrofi


Čas za sprejetje nujnih podnebnih ukrepov se hitro zapira. Generalni sekretar Združenih narodov António Guterres je posvaril, če države ne bodo drastično okrepile svojih prizadevanj za boj proti podnebni krizi, svet čaka globalna katastrofa.

Guterresovi komentarji prihajajo ob objavi Poročila o vrzeli v emisijah 2022 Programa ZN za okolje (UNEP) , ki kaže, da se bo v skladu s sedanjimi nacionalno določenimi prispevki (NDC) svet do konca stoletja usmeril v globalno segrevanje za 2,8 stopinje.

Preprosto povedano, NDC je podnebni akcijski načrt za zmanjšanje emisij in prilagajanje vplivom podnebja. Vsaka pogodbenica  Pariškega sporazuma  mora vzpostaviti NDC in ga posodobiti vsakih pet let. Kljub pozivu k okrepitvi NDC za leto 2030 poročilo UNEP ugotavlja, da napredek od COP26 v Glasgowu lani ni bil ustrezen.

“Priporočila v današnjem poročilu so jasna,” je dejal Guterres. »Odpravite našo odvisnost od fosilnih goriv. Izogibajte se zaklepanju nove infrastrukture za fosilna goriva. Ogromno vlagajte v obnovljive vire energije.«

»Zaveze k neto ničelni vrednosti so vredne nič brez načrtov, politik in ukrepov, ki bi to podpirali. Naš svet si ne more privoščiti več zelenega pranja, lažnih ali prepoznih selitev,« je dodal. “Moramo zapolniti vrzel v emisijah, preden se podnebna katastrofa približa vsem nam.”  

UNEP je v ospredju prizadevanj za podporo cilju Pariškega sporazuma o ohranjanju dviga globalne temperature precej pod 2 °C in cilja – zaradi varnosti – na 1,5 °C v primerjavi s predindustrijskimi ravnmi. Na prihajajoči konferenci ZN o podnebnih spremembah ( COP27 ) bo poudarek na prilagajanju, financah in pravičnem prehodu v nizkoogljično prihodnost. Svoj del lahko prispevate tako, da ukrepate zdaj in zmanjšate lastno porabo ter spregovorite in izrazite svoje skrbi glede prihodnosti planeta.

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK– NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.