c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Naravni rezervat Zelenci so se znašli na pragu ekološke katastrofe!


Na poziv okoliških prebivalcev in članov AAG smo v mesecu oktobru izvedli ekološko patruljo na območju naravnega rezervata Zelenci, kjer opažamo predvsem poslabšanje stanja vode. Ob letošnji suši in nizkem vodostaju Zelencev je slabo stanje še očitnejše.

Po mnenju AAG in mnenju tudi strokovne in širše javnosti je prvi vzrok za takšnostanje polnjenje vodnega bazena na smučišču Velika Dolina v Podkorenu v času suše, drugi vzrok pa izvira iz polivanja umetne mase na skakalnici v času suše vPlanici.

Skakalni center Planica očitno nekritično uporabljajo vodo iz podzemnega sistema (povirja) Zelencev z mislijo na to, da je in bo planiško podzemlje vseskozi več ali manj bogato z vodo. Izkoriščanje tega vira vode smatrajo kot samoumevno ne gledena vremenske razmere, pa čeprav lahko Zelenci ostanejo brez vode. Vodo uporabljajo vseskozi za zasneževanje, za namakanje skakalnic, ogrevanje prostorov, hlajenje dvorane za smučarski tek ter seveda za sanitarno uporabo.

Ko govorimo o namakanju skakalnic skoraj nihče ne ve, da se škropi plastika pokateri smučarji skačejo. Pri skokih je važno kakšne kakovosti je plastika, ki jo hladijo. V kolikor je izrabljena ali slabše kvalitete, se pri uporabi skakalnice izločajo mikro delci plastike, kateri s polivanjem in odtekanjem vode ponikajo v podtalnico in neposredno onesnažuje povirje naravnega rezervata Zelenci. S tem nastaja nepopravljiva škoda na zaščitene območju..

O problematiki na območju naravnega rezervata Zelenci smo obvestili Ministerstvo za okolje in prostor RS z zaprosilom, da nam odgovorijo, kaj so na tem področju naredili ali katere aktivnosti načrtujejo v zvezi s tem.

Iz MOP smo 04.11.2022 dobili odgovor da se strinjajo z navedbami v vašem dopisu, da je bilo stanje vode v Naravnem rezervatu Zelenci v letošnjem letu zaskrbljujoče.

V zvezi z našo navedbo da je kot domneven vzrok upada in slabšanja kakovosti vode prevelik odvzem vode v zaledju povirja (v Planici in okolici), še zlasti v času letošnje suše, ter uporabo plastične mase na planiški skakalnici so odgovorili:
“V povezavi s slabim stanjem in domnevami za tako stanje je na MOP v teku javno naročilo za izvedbo analize kakovosti vode v Zelencih (tudi na prisotnost mikroplastike; eno vzorčenje v letu 2022, dve pa v letu 2023).
Direkcijo RS za vode smo zaprosili za mnenje glede možne povezave med nizkim vodostajem in izdanimi vodnimi dovoljenji za rabo vode v zaledju povirja, posebej v povezavi z letošnjo sušo.
Inšpektorat za okolje in prostor smo pozvali, da v program dela za leto 2023 vključi nadzor nad rabo vode ter skladnostjo dejanske porabe vode v zaledju povirja z izdanimi vodnimi dovoljenji.”

V AAG še naprej spremljali stanje v Naravnem rezervatu Zelenci ter kontrolirari, da bodo izvedene vse meritve. Od MOP bomo zahtevali tudi vse odgovore, ki jih bodo prejeli v zvezi z to problematiko.


ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK– NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.