c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Poziv vladam, naj se zavežejo nujnemu ukrepanju na področju podnebne in okoljske pismenosti na konferenci pogodbenic (COP 27*) v Šarm el Šejku v Egiptu


V kombinaciji z državljansko vzgojo bo podnebna pismenost ustvarila delovna mesta, zgradila zeleni potrošniški trg in omogočila državljanom, da na smiseln način sodelujejo s svojimi vladami pri reševanju podnebnih sprememb.

*V času priprav na COP26 (Glasgow) se je široka koalicija posameznikov in organizacij zbrala, da bi podpisala in predala peticijo o podnebni in okoljski pismenosti. Bilo je več kot 250 milijonov podpisnikov iz 126 držav, ki so predstavljali posameznike, majhne, ​​srednje velike in velike organizacije v celotnem spektru deležnikov. Ta peticija nadaljuje naš napredek proti COP 27 v Egiptu.

V AAG smo se pridružili več tisočim NVO in  poslali pismo v katerem še naprej pozivamo vlade, naj se zavežejo drznemu ukrepanju na področju podnebne in okoljske pismenosti. Desetletja dolg neuspeh pri zagotavljanju kakovostne in smiselne podnebne in okoljske vzgoje ter državljanskih veščin osnovnošolskim in srednješolcem po vsem svetu še naprej spodkopava prizadevanja za rešitev podnebnih kriz in drugih kritičnih okoljskih vprašanj, hkrati pa ovira prizadevanja za izgradnjo globalnega zelenega gospodarstva in ustvarjanje delovna mesta prihodnosti.

Prav tako je ovirala prizadevanja, da bi državljane naučili državljanskih veščin, ki jih potrebujejo za polno sodelovanje v procesu odločanja na nacionalni, državni in lokalni ravni, kar spodkopava pravice državljanov, da ukrepajo, da zaščitijo sebe, svoje otroke in zdravje planet.

Naslednje leto se bodo vlade sestale na konferenci pogodbenic (COP27) v Šarm el Šejku v Egiptu, da bi povečale ambicije v okviru Pariškega sporazuma ZN o podnebnih spremembah. COP 27 mora še naprej poudarjati potrebo po podnebni in okoljski pismenosti za vse učence, povsod.

Čas je, da vlade pokažejo vodstvo in privolijo v ambiciozne načrte, ki bodo osnovnošolske in srednješolce vsepovsod opremili z znanjem in spretnostmi, ki jih potrebujejo v hitro spreminjajočem se svetu.

• Pri tem bo nova generacija lahko sprejemala najboljše in okoljsko najbolj ozaveščene odločitve o načinu življenja, dela in sodelovanja v vladi, hkrati pa bo zagotovila podnebno pismeno delovno silo, potrebno za izgradnjo novega, močnejšega in trajnostnega gospodarstva, ključnega pomena v 21. stoletje.

• Pri tem lahko voditelji pomagajo zagotoviti, da bo prva generacija res podnebno pismenih in državljansko aktivnih državljanov sposobna pozvati vlade, države, regije, mesta in podjetja na odgovornost za svoja dejanja.

Spodaj podpisani pozivamo vlade na COP 27, da zagotovijo rezultat, ki bo podnebni pismenosti dal enak pomen kot kateri koli drugi ključni temi s krepitvijo ciljev, ambicij in teženj ukrepov za krepitev moči v zvezi s podnebjem, člena 12 Pariškega sporazuma.

Natančneje,

• Zahtevamo od vlad, naj podnebno izobraževanje postane obvezno, ocenjeno in povezano z državljansko udeležbo . Z državljansko angažiranostjo mislimo, da se bodo učenci naučili potrebnih veščin, da prevzamejo aktivno vlogo pri oblikovanju prihodnosti svojih skupnosti in našega planeta.

• Medtem ko mora imeti vsaka država možnost svobodne izbire načrta za izvajanje podnebne pismenosti, menimo, da podnebna in okoljska pismenost zahtevata, da so ti predmeti popolnoma integrirani in vključeni v vse razrede in discipline.

• Prav tako pozivamo vlade, naj najdejo načine in sredstva za izboljšanje podnebne pismenosti doma in podprejo prizadevanja revnejših držav, da izpolnijo svoje cilje podnebnega izobraževanja.

Alpe Adria Green

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK– NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: