c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

COP27 – pripravljen osnutek je izpustil obljubo o fosilnih gorivih


Pogajalci na COP 27 so na dobri poti, da zavrnejo predlog obsežnejšega načrta za postopno opuščanje fosilnih goriv, ​​s čimer bodo zavrnili prizadevanja Indije in ključnih razvitih držav, da bi se v krovnem dogovoru na COP27 usmerili na nafto in plin ter premog.

Egiptovsko predsedstvo je objavilo prvi osnutek svoje tako imenovane “krizne odločitve” in v veliki meri izpolnilo lansko obljubo, dano v Glasgowu, da bo “pospešilo ukrepe za postopno opuščanje nezmanjšane energije iz premoga” in postopno opustilo subvencije za fosilna goriva. 

Osnutek, ki je do konca tedna še predmet revizij, bo razočaranje za države in nevladnih organizacij, ki želijo postopno opuščanje vseh fosilnih goriv, ​​ne le premoga. Indija je vodila prizadevanja, vendar je prejela podporo ZDA, Evropske unije in Združenega kraljestva.

Začetni osnutek so zavrnile države v razvoju, ki so v zaključnem besedilu zahtevale več ambicij in so pripravile soočenje na dvotedenskem vrhu v letovišču Sharm El-Sheikh ob Rdečem morju. Mnogi delegati pričakujejo, da se bodo pogovori, ki naj bi se končali v petek, končali konec tedna, ko bodo države poskušale premostiti razlike glede vrste vprašanj. Predsednik COP Sameh Shoukry je poudaril, da zadnja različica ni še končna.

“Ne glede na naklado, ki ste jo morda videli, je še vedno v teku in mislim, da ne bi smeli sklepati prehitro,” je Shoukry povedal Bloombergovemu forumu o novem gospodarstvu prek video povezave. “Še vedno smo v fazi posvetovanja, da bi ugotovili, kako najbolje zagotoviti krovno odločitev, ki ustreza interesom strank in ne zagotavlja nobene oblike vračanja ali odstopa od kakršnih koli prejšnjih zavez.”

Verjetno je bilo tudi široko nasprotovanje razširitvi postopnega lastnega jezika na vsa fosilna goriva. Savdski minister za energijo, princ Abdulaziz bin Salman, je v intervjuju prejšnji teden dejal, da je zelo malo verjetno, da bi kraljevina podprla sporazum, ki bi vključeval postopno opuščanje nafte. 

Priznavanje samo potrebe po postopnem zmanjševanju premoga ob ignoriranju nafte in plina je zelo problematično. Ta plenilska zamuda ni v skladu z znanostjo in z 1,5 stopinje. Na COP, na katerem je prisotnih več kot 600 lobistov za fosilna goriva, ki tavajo po dvoranah, se morajo stranke, ki se borijo za napredek, upreti šibkemu jeziku, ki omogoča industriji fosilnih goriv, ​​da nadaljuje svojo smrtonosno širitev.

Majhne države v razvoju, ki so jih prizadele nesreče, povezane s podnebjem, pravijo, da to odraža pomanjkanje ambicij industrializiranih držav, odgovornih za večino zgodovinskih emisij segrevanja podnebja.

Dokument države poziva večstranske razvojne banke, naj naredijo več za povečanje podnebnega financiranja. Do leta 2025 bi morale povečati količino zagotovljenega denarja za trikrat, “ne da bi povečale dolžniško obremenitev” nacionalnih proračunov, piše v dokumentu.

Prizadevanje se ujema z naraščajočimi pozivi držav članic MDB, vključno z ZDA, k prenovi tako imenovanih institucij Bretton Woods, da bi se soočile z nastajajočimi grožnjami , kot je globalno segrevanje. Prejšnji teden so pozvale institucije, naj nadaljujejo z reformami, ki bi sprostile več financ za podnebne obljube.

Priznavanje samo potrebe po postopnem zmanjševanju premoga ob ignoriranju nafte in plina je zelo problematično. Ta plenilska zamuda ni v skladu z znanostjo in z 1,5 stopinje.

Majhne države v razvoju, ki so jih prizadele nesreče, povezane s podnebjem, pravijo, da to odraža pomanjkanje ambicij industrializiranih držav, odgovornih za večino zgodovinskih emisij segrevanja podnebja.

Kljub temu so bila področja, kjer je osnutek napredek iz Glasgowa.

Dokument države poziva večstranske razvojne banke, naj naredijo več za povečanje podnebnega financiranja. Do leta 2025 bi morale povečati količino zagotovljenega denarja za trikrat, “ne da bi povečale dolžniško obremenitev” nacionalnih proračunov, piše v osnutku dokumentu.

Prizadevanje se ujema z naraščajočimi pozivi držav članic MDB, vključno z ZDA, k prenovi tako imenovanih institucij Bretton Woods, da bi se soočile z nastajajočimi grožnjami , kot je globalno segrevanje. Na COP so institucije pozvali, naj nadaljujejo z reformami, ki bi sprostile več financ za podnebne obljube. ALI JIH BODO RES?

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK– NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.