c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Svetlobno onesnaževanje stene Ciprnika


25.11.2022 smo v  mednarodni okoljski organizaciji Alpe Adria Green  (AAG) prejeli pritožbo naših članov,  da osvetljujejo tekaško progo v  NC Planica vsak dan do 21 ure in s tem svetlobno onesnažujejo okolje na področju tekaške proge, zato smo v petek 25.11.2022 opravili EKO PATRULJO AAG.

EKO PATRULJA  AAG je ugotovila,  da se tekaška proga osvetljuje do 21 ure in da se snopi reflektorjev širijo po celem NC Planica  in direktno v steno gore Ciprnik. Torej gre za  močno svetlobno onesnaževanje TNP.

Na progi za smučarski tek je EKO PATRULJA v času prisotnosti ( ca. 2 uri) opazila dva tekača. Industrija v času energetske krize plačuje elektriko s pribitkom 700 % glede na proizvodno ceno v Jedrski elektrarni, v  NC Planica pa  se obnašajo kot da je elektrike zadosti.  Za kaj ali koga osvetljujejo tekaško progo ali ni neka energetska kriza, vsi varčujejo oni pa osvetljujejo progo, ki povzroča svetlobo onesnaženje kot da ni nič. Po naših podatkih je  za osvetljevanje zasnežene proge za smučarski tek predpisana tehnologija osvetlitve, ki povzroča nično sevanje  v nebo. V kolikor seva svetloba umetne osvetlitve v nebo, kot v tem primeru ko osvetljujejo Ciprnik,   gre za degradacijo varovanega področja narave v okolju TNP-ja.

V luči bližajoče prireditve v obliki izvedbe Svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah, ki bo ne samo v času izvedbe tekmovalnega dela temveč tudi v času priprave in po zaključku prireditve pomenil velik poseg v okolje in v  zaščiten del narave v področju TNP ( skupaj preko pol leta) , se v AAG bojimo, da bo prišlo do hudih in v nekaterih primerih do nepopravljivih posegov v naravo in okolje.

To se odraža tako v pripravi parkirnih mest za avtomobilski promet na zaščitenem vodovarstvenem  področju Zelencev ter na prvokategornih kmetijskih zemljiščih  kot v prekomernem obisku tega področja. To ni v skladu z več naravovarstvenimi akti kot tudi ne s strategijami upravljanja in trajnostnega turizma. Zaman je trud upravljalcev teh področij, če z vsako prireditvijo ogrozimo cilje in namene načrtovanja takih strategij.

28.11.2022 smo svetlobno onesnaženje Ciprnika prijavili inšpekcijskim službam z zahtevo, da takoj in  prednostno ukrepajo tako kar se tiče svetlobnega onesnaževanja in od NC Planica zahtevajo uporabo najboljših tehnologij za zmanjšanje vplivov na okolje kot tudi striktno izvajanje sanacije okolja po izvedeni prireditvi.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK– NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.