c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

VETERNICAM PRI DOLENJI VASI NE-HVALA!


Vlada RS v zadnjih mesecih poudarja kako pomembna je referendumska odločitev oziroma volja ljudstva, kadar gre za njene interese, na primer za referendum o vladi, vse drugače pa ravna ko to ne gre za njen interes. Krajani so se Referendumu leta 2014 v KS Senožeče, katerega rezultat je tudi občinski svet občine Divača sprejel, izrekli proti postavitvi vetrnih elektrarn pri Dolenji vasi, Vlada RS pa je 05.01.2023 sprejela sklep o izvedbi državnega prostorskega načrta za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas na Krasu.

V interesu članov AAG in dugih prebivalcev živečih na tem področju smo v Alpe Adria Green (v nadaljevanju AAG) podali v zakonskem roku pripombe, predloge in zahteve v zvezi z Javnim naznanilom o Pobudi za DPN PVE Dolenja vas (v nadaljevanju Pobuda) Ministrstva za okolje in prostor, Direktorata za prostor, graditev in stanovanja št.: 35009-3/2017-25550-15 z dne 3. decembra 2021 z rokom 20.1.2022 in podaljšanjem do 28.2.2022 z dopisom št.35009-3/2017-2550-23 z dne 7. januarja 2022.

Kot smo pričakovali MOP ni upošteval naših pripomb in pobud, še več od njih nismo prejeli niti odgovora.

V AAG smo v dopisu zahtevali, da se Pobuda zavrne in postopek sprejemanja ustavi, za kar smo navedli vrsto razlogov v nadaljevanju.

  • AAG nadalje ugotavlja, da je v Povzetku za javnost prikazana karta območja vetrnih elektrarn (VE), v katerem so prikazani poleg te pobude (še 11 VE, poleg obstoječe) tudi DPN PVE Senožeška brda (40 VE) in DPN PVE Zajčica (9 VE), vse v občini Divača ter Pobuda za DPN PVE Griže-Veliko polje v občini Sežana (14 VE), skupaj  74 novih VE, z nazivnimi močmi od 3 do 6 MW, poleg obstoječe, obenem pa je na tem območju preko 15 naselij.
  • Prebivalci tega območja so v popolnoma brez pravnem položaju v obrambi pred škodljivimi vplivi VE, kar se je pokazalo že z obstoječo VE Dolenja vas.
  • Nad Dolenjo vasjo v KS Senožeče, občina Divača, 850 m od prvih hiš, obratuje vetrna elektrarna z nazivno (teoretično) močjo 2,3 megavata (MW), ki običajno dela z močjo 1 MW, saj v Sloveniji, tudi na Primorskem nimamo stalnih močnejših vetrov. Prebivalci so bili sprva naklonjeni njeni postavitvi, že po dobrem letu obratovanja vetrnice pa so odločno proti. Tudi z referendumom leta 2014 v KS Senožeče, katerega rezultat je tudi občinski svet občine Divača sprejel.
  • AAG zahteva, da se vse omenjene načrte ustavi in zavrne. Razlogov je več kot dovolj in jih navajamo v nadaljevanju.

V AAG ne odstopamo od naših zahtev in bomo sodno izpodbijali sklep Vlade RS o izvedbi državnega prostorskega načrta za polje vetrnih elektrarn Dolenja vas na Krasu.

Povezava:

Pobude AAG za DPN PVE Dolenja vas

ZBORNIK E-NOVIC ALPE ADRIA GREEN – HRAST 2022 V PDF

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.