c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Srečanje okoljevarstvenikov iz obmejnih področij Italije in Slovenije


V soboto 14. januarja so se v XCentru v Novi Gorici srečala nekatera okoljska gibanja iz Slovenije in Italije. Srečanje, prvo te vrste, je udeležencem omogočilo, da so se seznanili z izkušnjami skupin, ki delujejo v korist okolja, predvsem v Novi Gorici in Gorici, ki se pripravljata na Evropsko prestolnico kulture leta 2025.


Srečanja, ki ga je organizirala Legambiente Gorizia, so se udeležili: AlpeAdriaGreen, Ass. Ambientalista “Eugenio Rosmann”, Circolo egambiente “Ignazio Zanutto” di Monfalcone, Civilna iniciativa Vertojba, Comitato Amici del parco naturale sull’Isonzo di Campagnuzza – Sant’Andrea, Comitato transfrontaliero per la pace, Danes, Eko Anhovo, Eko Standrez, Forum Gorizia, Fridays For Future Gorizia, Italia Nostra sez. di Gorizia, Presidio Libera “Marcella Di Levrano” Gorizia.


Čeprav je bil namen srečanja povezovanje društev ob Soči, se ni govorilo le o problemih reke. Izkazalo se je, da je vsem skupna točka problematika onesnaženosti zraka, ki ima različne vplive na območje. Omenjeni sta
bili predvsem cementarna Anhovo in obrat za proizvodnjo bitumna Vrtojba. Pomembne podobnosti so bile ugotovljene tudi med širjenjem bolezni, povezanih z uporabo azbesta, tako v tržiški ladjedelnici kot v srednjem toku reke Soče.


Združenja in društva so predstavila različne pristope do okoljskih problemovi. Izrazili so nujnosti boja proti vsemu, kar zastruplja vodo in zrak, poudarjena pa je bila tudi potreba po aktivnem zavzemanju proti mafiji.


Nekateri so se sklicevali na dramatičnost podnebnih sprememb, drugi so predstavili dobre primere naravnih parkov, ki so jih rešili pred propadom. V kontekstu vzgoje za spoštovanje okolja je bilo govora tudi o miru in
sprejemanju vseh ljudi, ki prihajajo na naše območje iščoč boljše življenje.
Vsi so se strinjali, da se je mogoče soočiti in reševati probleme le s sodelovanjem z obeh straneh meje, ki je pravzaprav ne bi smelo več biti. In da se moramo zavedati, da je naravno okolje tisto, ki nam omogoča življenje. Nasprotno pa nespoštovanje okolja in narave predstavlja zelo resno grožnjo našemu življenju na Zemlji.


Prijateljsko vzdušje, ki je zaznamovalo celotno srečanje, in zavzetost vseh prisotnih obetata začetek dolgega procesa sodelovanja, ki izhaja iz tistega medsebojnega spoštovanja, zaupanja in prijateljstva, brez katerega ni mogoče graditi trajnega in resnično učinkovitega delovanje. K prijetnejšemu vzdušju na srečanju sta prispevala tudi pekarna Il Fornaio in supermarket Maxi iz Gorice.

ZBORNIK E-NOVIC ALPE ADRIA GREEN – HRAST 2022 V PDF

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.