c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

EU Zakon o obnovi narave vrača naravo v naša življenja


Narava ne pozna meja in proces degradacije narave vpliva na vse, prav tako bo na vse vplivalo tudi njeno obnavljanje. Smo generacija, ki se dobro zaveda, da izgubljamo naravo z neverjetno hitrostjo, saj po vsem svetu grozi izumrtje milijonu vrst, zdravje ekosistemov, od katerih smo odvisni, pa se slabša hitreje kot kdaj koli prej. Evropa ni nobena izjema, saj ima 81 % zaščitenih habitatov in 63 % vrst v EU slabo ali slabo stanje ohranjenosti.

Da bi ukrivili krivuljo izgube narave, samo zaščita ne bo zadostovala – vlagati moramo tudi v obsežno obnovo, zato je EU že leta 2020 sprejela Biodiverzitetno strategijo Vračanje narave v naša življenja. Ta predvideva sprejem pravno zavezujočih ciljev EU za obnovo narave, oziroma obnovo degradiranih ekosistemov.

Nato je Evropska komisija junija 2022 v sprejem predlagala Zakon o obnovi narave (Nature Restoration Law). Ključni cilji zakona so obnova 20 % območij kopnega in morja v EU do leta 2030 in obnova vseh degradiranih območij do leta 2050. Do leta 2030 je potrebno zagotoviti prosti tok 25.000 km rekam, ustaviti trend upadanja žuželk opraševalk, povečati število travniških metuljev in ptic na kmetijskih zemljiščih, zaustaviti krčenje zelenih površin v mestih, obnoviti izsušena šotišča ter morske habitate.

Predlog zakona bodo obravnavali v Evropskem parlamentu in v Svetu EU. Slovenija poleg Nemčije in Francije zakon podpira. Podprejo ga lahko tudi organizacije, ki svoj podpis podpore podajo TUKAJ do 9.3.2023.

Alpe Adria Green pozdravlja ta predlog kot ključno orodje za prispevek k zaustavitvi in ponovni vzpostavitvi izgube biotske raznovrstnosti ter k ublažitvi podnebnih sprememb in prilagajanju nanje.

Zakon o obnovi narave je velika priložnost za povrnitev narave, preden kriza podnebja in biotske raznovrstnosti popolnoma uideta nadzoru. Obnova ekosistemov, kot so šotišča, gozdovi, travniki in morski travniki, lahko pomaga zmanjšati emisije in zadrži milijone ton ogljika vsako leto.

Vse več dokazov kaže, da narava prispeva k našemu splošnemu zdravju in dobremu počutju ter zagotavlja znatne socialno-ekonomske koristi, vključno s trajnostnimi delovnimi mesti in priložnostmi za zeleni turizem. Zaščita in obnova narave in dobro delujočih ekosistemov je prav tako temeljnega pomena za reševanje dvojne krize izgube biotske raznovrstnosti in podnebnih sprememb.

Naravni ekosistemi zagotavljajo tudi številne zdravstvene in socialne koristi, predvsem zaradi pozitivnega učinka preživljanja časa v naravnem okolju. Po mnenju WHO je “zdravje stanje popolnega fizičnega, duševnega in socialnega blagostanja in ne le odsotnost bolezni”. Na srečo lahko narava pomaga k izboljšanju fizičnega, duševnega in socialnega stanja.

Preživljanja prostega časa v visokokakovostnem naravnem okolju koristi zdravju in dobremu počutju ljudi. Samo 120 minut na teden v naravi je povezano z dobrim zdravjem in dobrim počutjem. Obnova naravnih ekosistemov bo ustvarila zdravo življenjsko okolje za ljudi, kar bo zagotovilo ključne ekosistemske storitve, od katerih je odvisno zdravje ljudi.

Naložbe v obsežno obnovo narave ne bodo le pomagale pri reševanju dvojne krize izgube biotske raznovrstnosti in podnebnih sprememb, temveč bodo tudi povečale odpornost naše družbe z izboljšanjem našega zdravja in dobrega počutja.

Organizacije lahko svoj podpis podpore podajo TUKAJ najkasneje do 9.3.2023.

ZBORNIK E-NOVIC ALPE ADRIA GREEN – HRAST 2022 V PDF

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: