c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

KAKO NEVARNE SO ODPLAKE Z GRADBIŠČ DRUGEGA TIRA? V manj kot letu dni poginile jegulje, raki in kleni (VIDEO)


REGIONAL – UREDNIŠTVO

Voda v vodotokih v bližini gradbišč drugega tira je motna oziroma bele barve, občasno se na gladini pojavljajo pene, opozarjajo v mednarodnem okoljskem centru Alpe Adria Green. Tisto, kar onesnažuje vodotoke, naj bi odtekalo z gradbišča predora Škofije in gradbišč viaduktov Grabrovica ter Vinjan. Domačini so zaskrbljeni, krajevne skupnosti pa nemočne. Takšno stanje je v preteklosti že večkrat privedlo do pogina rib, opozarjajo ribiči.

V Krajevni skupnosti (KS) Črni Kal sumijo, da se z gradbišč drugega tira iztekajo v okoliške vodotoke sulfati, ki so “temeljni sestavni element betona” in aditivi“ki jih v beton dodajajo v betonarni”. Takšno onesnaževanje naj bi trajalo že približno eno leto in čeprav v potokih ni rib, so prepričani, da takšna voda ne more biti neoporečna.

Da motna voda obarvana belo ne more pomeniti nič dobrega za živelj organizmov, opozarjajo tudi v Ribiški družini Koper, kjer so prvo onesnaženje zabeležili aprila lani, ko so v enem od rižanskih kanalov poginili kleni. Nato je prišlo do pogina še dvakrat, torej kar trikrat v manj kot letu dni. Po klenih je prišlo v enem od potokov do pogina jegulj, v drugem pa do pogina rakov. Jegulje in raki spadajo med zavarovane vrste, jegulja je celo uvrščena na rdeč seznam ogroženosti.

Okoljski inšpektorat je zaradi suma, da prihaja do onesnaževanja, v lanskem letu opravil nadzor pri družbi 2TDK. Ugotovili so, da odvajanje in čiščenje voda z območja gradbišča ni bilo ustrezno urejeno, zato so v 2TDK morali naknadno urediti čistilno napravo. Ponovno so bili o onesnaženju obveščeni pred mesecem dni, vendar inšpekcijski postopek še ni zaključen.

V Ribiški družini Koper še svarijo, da “prah, ki ga z gradbišč spuščajo v vodotoke, najprej pobije ribe in rake, kot smo videli, potem se usede na dno in praktično pomori vse, kar je živega. V KS Črni Kal menijo, da bi moral investitor oziroma izvajalec gradbenih del upoštevati vsa naravovarstvena priporočila in monitoringe.

V 2TDK pa zatrjujejo, da vse omenjeno upoštevajo in da ves čas spremljajo vpliv gradnje na okolje kot tudi, da se v izrednih primerih takoj odzovejo. “Na območju Rižane in predora T8 stoji čistilna naprava. Na tej lokaciji so bile prejšnji teden izvedene meritve, izsledki pa so bili, da je izmerjeni pH ustrezal mejnim vrednostim. Voda je bila tudi na pogled bistra. Na območju so tudi usedalniki, ki jih izvajalec redno čisti,” še zagotavljajo v 2TDK.

Povezave:

EKO PATRULJA AAG ODKRILA ONESNAŽEVANJE REKE RIŽANE

Nova čistilna naprava naj bi preprečila ponovno onesnaženje Rižane?

AAG vložila kazensko ovadbo zaradi onesnaževanja reke Rižane, ki ga je odkrila EKO PATRULJA AAG

Proti biocidu reke Rižane

EKOLOŠKA PATRULJA AAG–VODNI VIRI NA OBMOČJU KAMNOLOMA GRIŽA

ZBORNIK E-NOVIC ALPE ADRIA GREEN – HRAST 2022 V PDF

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: