c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

MEDNARODNI DAN BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI


Čas je za globalno AKCIJO za ohranitev biotske raznovrstnosti

Pred več kot desetimi leti so se populacije vrst zmanjšale za 30 %, danes pa za 69 %.

Ob mednarodnem dnevu biotske raznovrstnosti svetovna organizacija za varstvo narave WWF, ki se ji pridrožuje AAG opozarja na dramatičen upad biotske raznovrstnosti v svetu.

Pred pol leta je bil sprejet Globalni okvir za biotsko raznolikost Kunming- Montreal, s katerim se je svet zavezal, da bo do leta 2030 ustavil in obrnil izgubo biotske raznovrstnosti. Kljub tej zavezi, na katero smo čakali vrsto let, pa ima današnje praznovanje še vedno grenak priokus zaradi znanstvenih podatkov. Po najnovejšem Poročilu o stanju planeta so se populacije prostoživečih vrst od leta 1970 v povprečju zmanjšale za 69 %, izstopajo pa populacije sladkovodnih vrst, ki so se zmanjšale za 83 %.

„Zdaj, ko imamo globalni dogovor, je potrebno nujno ukrepati! Ne smemo dovoliti, da se ponovi situacija s Pariškim podnebnim sporazumom, ki že leta čaka na izvedbo. Znanost je jasna, stanje narave je resno okrnjeno. Odločevalci morajo varstvo narave čim prej uvrstiti med prednostne teme,“ poudarja Nevenka Lukić Rojšek, predstavnica WWF v Sloveniji ter strokovna sodelavka pri AAG.

Biotska raznovrstnost je mreža življenja na zemlji. Kar 80 odstotkov ljudi, ki živijo na podeželju v državah v razvoju, se za osnovno zdravstveno oskrbo zanaša na tradicionalna zeliščna zdravila. Več kot 70 % naravnih površin je spremenjenih v obdelovalne površine. S tem, ko smo zavrgli kar 40 % hrane v svetovnem merilu, smo biotsko raznovrstnost zaman uničili.

„Izguba biotske raznovrstnosti je velika grožnja za vse nas. Pri tem velja izpostaviti predvsem sektor gospodarstva, ki nosi največjo krivdo in čas je, da se vključi v zaustavitev uničevanja biotske raznovrstnosti. Skupaj z vladami naj zagotovi sredstva za izvajanja Globalnega dogovora in življenja v sožitju z naravo. WWF ponuja strokovno znanje in orodja za pomoč korporacijam, predvsem pa poleg trdne odločenosti potrebujemo tudi konkretne ukrepe,“ dodaja Lukić Rojšek.

Spomnimo, pred nekaj več kot desetimi leti je poročilo WWF o stanju planeta pokazalo, da so se populacije vrst v primerjavi z letom 1970 zmanjšale za približno 30 %. Danes govorimo o kar 69 %! Pospešen tehnološki in industrijski razvoj, predvsem pa malomarnost vlad, podjetij in vsakega od nas posebej, nas je postavilo v zelo zaskrbljujočo situacijo, zato se moramo nemudoma vrniti k naravi, da bi bila tudi narava tu za nas.

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: