c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

MEDNARODNI SHOD ZA ZAPRTJE ASFALTNE BAZE VRTOJBA BO 03.06.2023 OB 10.00 V VRTOJBI


Leta 1965 se je na vrtojbenskem polju začelo črpati gramoz, ki je služil gradbeništvu širšega severnoprimorskega območja. Sedanja naprava za proizvodnjo asfalta v Vrtojbi (cca 100 T/h) je bila montirana leta 1976. Že kmalu po zagonu proizvodnje asfalta,  krajani Vrtojbe, zaradi čezmernega onesnaževanja,  zahtevamo  izboljšanje razmer in  vgraditev ustreznih filtrov. Zaradi vse glasnejšega nestrinjanja krajanov glede »neprimernega« soseda, imamo že leta 1982 prve dokumentirane zapise o sanaciji gramozne jame in tudi kasnejše načrtovano zaprtje asfaltne baze. Za ta projekt obstaja dokumentacija (zapiski sestankov, projekt sanacije z vsemi soglasji, idr.), ki predvideva dokončno zaprtje AB v letu 2003. Že leta 1988 je bilo z občinskim sklepom občine Nova Gorica določeno, da je zemljišče AB namensko opredeljeno kot zemljišče za športne dejavnosti, kar je nova občina Šempeter-Vrtojba leta 2003 v OPN tudi ponovno opredelila. Zaradi vsega tega in v upanju-pričakovanju, da se bomo Vrtojbenci končno znebili te nadloge je preteklo desetletno in več dolgo obdobje, ko se ni zgodilo nič. Krajani Vrtojbe, skupaj z občani sosednjih občin in državljani bližnjih krajev v sosednji republiki Italiji, še zmeraj živimo s »sosedom«, ki vsakodnevno praši, smradi, povzroča hrup in nas s svojimi rakotvornimi emisijami zastruplja. Lokacija same AB Vrtojba veže nase in s tem na celotno občino Šempeter-Vrtojba kot tudi na sosednje, vsakodnevno na desetine kamionov, ki dovažajo in odvažajo ter pri tem, zaradi res neprimerne lokacije, nepotrebno onesnažujejo celotno Goriško in Soško dolino. Torej, živimo v razmerah, ki se jih v 21 stoletju, v Evropi, na pragu evropske prestolnice kulture GO 2025, ne zaslužimo in nam je to  samo dokaz odnosa naše države do ljudi in narave. Sramota!

Civilna iniciativa Vrtojba, ki je bila ustanovljena pred štirimi leti, ves čas poizkuša v dialogu z zelo težko dostopnim lastnikom in pristojnimi državnimi organi, doseči zaprtje AB Vrtojba. Pri tem nas, kar moramo poudariti, ves čas podpira občina Šempeter-Vrtojba.

Dokazano, AB Vrtojba deluje ne samo na absolutno neprimerni lokaciji, ampak do danes tudi brez vsake dokumentacije, tako gradbene, kot okoljevarstvene. Dela na ČRNO!

Zaradi prepočasnega , zapletenega in nerazumevajočega, včasih tudi strokovno pomanjkljivega delovanja državnih organov, smo se v CI Vrtojba odločili, rešiti ta problem po sodni poti. Istočasno, zaradi vsega naštetega, prav posebno pa zato, ker je primer tako ABSURDEN, je padla odločitev za organizacijo »MEDNARODNEGA SHODA ZA ZAPRTJE ASFALTNE BAZE VRTOJBA«. S tem miroljubnim shodom želimo organizatorji, kot tudi vsi udeleženci SHODA, vsem pristojnim povedati in od njih zahtevati, vsestransko, zakonsko, predvsem pa hitro reševanje  problemov, življenjsko pomembnih za okolje v katerem živimo.

Naša odločna in jasna zahteva je:

PROIZVODNJA ASFALTA NE MORE IN NE SME BITI POD OKNI NAS VRTOJBENCEV

Za zdravo okolje in s tem zdravje vseh nas, posebno naših otrok, se je vredno boriti.

AAG – CIVILNA INICIATIVA VRTOJBA

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.