c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Kanal C0 pušča kot rešeto?


Poplave so razkrile kruto dejstvo, da že vgrajeni kanal C0 pušča kot rešeto. Po njem je namreč tekel potok pitne vode, torej podtalnice, ki je narasla hkrati s Savo in vdrla v kanal, ki je vkopan nekaj metrov v pesek vodonosnika. Kamera skrbnih prebivalcev Ljubljane je skozi luknje v pokrovu jaška posnela video toka podtalnice. Posnetek je nastal v predelu, ki ni bil poplavljen. Zato kalna voda Save ni mogla vdreti v kanal. Video je pokazal bistro podtalnico, kar je neizpodbiten dokaz za puščanje kanala. Velikost tega toka pa dokazuje, da gre za množico lukenj, netesnost spojev in deformacij cevi. Na to so civilna iniciativa za pitno vodo in društvo Alpe Adria Green že mesece prej, tudi s slikovnim materialom, opozarjali odgovorne organe, tudi ministrstvo za naravne vire in prostor, ki je sklenil pogodbo z MOL. Odziva pa nobenega.

To je, izgleda, zaščitni znak »kvalitete« dela vladajoče koalicije, še posebej pa predsednika vlade. Po domače temu pravijo pišmeuhovstvo. Predsednik vlade je namreč tudi predsednik sveta za nacionalno varnost, kamor pitna voda za glavno mesto Slovenije tudi spada.

Vodovarstveno območje na Ljubljanskem polju namreč spada v kritično infrastrukturo po zakonu o kritični infrastrukturi in evropski direktivi o kritični infrastrukturi. Še posebej je to pomembno, ker Ljubljana nima rezervnega vira pitne vode. Če je neka infrastruktura proglašena za kritično, pomeni, da v mirnem času država odstrani vsa tveganja za poškodbe zaradi naravnih nesreč ali diverzij, skratka, jo maksimalno zavaruje. Zakon na prvih mestih navaja elektro in telekomunikacijsko infrastrukturo, pitno vodo za mesta z najmanj 100.000 prebivalci ter hrano.

Pred nekaj dnevi je Slovenija dvignila oceno ogroženosti zaradi terorizma na tretjo stopnjo od petih. Minister Poklukar je dejal, da so bili po dvigu stopnje ogroženosti zavarovani vsi vitalni strateški objekti v državi in vsa kritična infrastruktura. Vendar za pitno vodo za več kot 300.000 prebivalcev Ljubljane in še za 100.000 dnevnih obiskovalcev to ne drži. Zakaj minister Poklukar ne ustavi projekta ogrožanja pitne vode iz naslova kritične infrastrukture? Zakaj predsednica države, ki je po ustavi vrhovna poveljnica obrambnih sil, ne zavaruje tega vira pitne vode, vsaj ob dvigu stopnje ogroženosti, ni jasno. Da o prosojnem obrambnem ministru, ki je soodgovoren za kritično infrastrukturo, ne govorimo.

Mimogrede, tako opevane greznice ne potrebujejo kanala C0. Tehnične rešitve brez kanala C0 poznajo mednarodno priznani strokovnjaki, a jih predsednik vlade noče niti poslušati. Nikoli si nisem predstavljal, da bo vladajoča politika tako nizko padla. Ignorira tudi negativno mnenje Nacionalnega inštituta za javno zdravje o kanalu C0, opozorila hidrogeologov in nasprotovanje več deset zdravnikov UKC, ki dobro vedo, kaj pomeni s fekalijami zastrupljena pitna voda.

mag. Tomaž Ogrin – član strokovne komisije pri UO AAG

Povezava:

Alpe Adria Green je 17. 08. 2023 izvedel Ekološko patruljo po vodonosniku pitne vode za Ljubljano v zvezi s kanalom C0

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK – NIČ VAS NE STANE! –  

OBRAZEC VAM JE NA VOLJO V PDF OBLIKI NA POVEZAVI – KLIKNI

ŽELIM POPRETI DELO AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

PLAČILO ČLANARINE

POSTANITE ČLAN AAG

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.