c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

V pričakovanju sodbe našim vnukom: Janković toži ministrstvo zaradi kanala C0


Luka Svetina – Domovina

Mestna občina Ljubljana, država in lokalni prebivalci v teh dneh z nestrpnostjo pričakujejo odločitev Upravnega sodišča glede tožbe župana Zorana Jankovića proti takratnemu Ministrstvu za okolje in prostor (zdaj Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo), ker je leta 2020 zahtevalo, da se za traso kanala C0, kjer ga bo obdajala tudi betonska kineta, izdela študija presoje vplivov na okolje.

MOL na odločitev sodišča ni počakal, betonske kinete pa je spomladi tako rekoč nezakonito že položil v zemljo. Če bo sodišče Jankovića zavrnilo, bo morala občina svoj zloglasni, 130-milijonski projekt morda celo odstraniti iz okolja.

Preiskovalna komisija Državnega zbora, ki se ukvarja z nezakonitostmi pri gradnji povezovalnega kanala C0, vodi jo poslanka SDS Anja Žibert Bah, v teh dneh zbira gradivo za svoje delo, ki mu bodo gotovo dodani tudi slikovni dokazi glede očitne prepustnosti kanala C0, kar se je izkazalo ob zadnjih poplavah in na kar je pred dnevi v časopisu Dnevnik in blogu AAG opozoril Tomaž Ogrin z Alpe-Adria-Green. Domačini so v bližini vodonosnika Kleče namreč posneli, kako po kanalu teče podtalnica, ki naj bi že zdaj, ko kanal sploh še nima uporabnega dovoljenja, dokazovalo puščanje. Na to so pristojne organe opozorili tudi v okoljevarstvenem društvu Alpe-Adria-Green. Odziva ni bilo, očitno vsi čakajo na odločitev Upravnega sodišča, ki bi lahko odločilno vplivala na usodo spornega projekta.

Dejstvo je, da če bo MOL izgubil omenjeni sodni spor, bo na preizkušnji predvsem pravna država, saj bi zavrnitev tožbe po slovenskih zakonodaji v praksi pomenila, da je do pridobitve vseh ustreznih soglasij potrebno vzpostaviti prejšnje stanje, kar bi pomenilo, da bi bil 130 milijonov evrov vreden projekt, za katerega so tri občine prejele tudi evropska sredstva, postavljen pod vprašaj, čeprav je zgrajenega že 95 odstotkov kanala. Ob sicer večletnem opozarjanju okoljskih strokovnjakov, da je zbiralnik pitne vode del ljubljanske kritične infrastrukture in da tam kanalizacije tako ali tako sploh nikoli ne bi smelo biti.

Povezava:

Kanal C0 pušča kot rešeto?

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK – NIČ VAS NE STANE! –  

OBRAZEC VAM JE NA VOLJO V PDF OBLIKI NA POVEZAVI – KLIKNI

ŽELIM POPRETI DELO AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

PLAČILO ČLANARINE

POSTANITE ČLAN AAG

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.