c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Novinarska konferenca ob vložitvi kazenskih ovadb zaradi kanala C0


Miha Jazbinšek, član okoljske nevladne organizacije Alpe-Adria-Green, in Jasminka Dedić, samostojna svetnica Vesne – zelene stranke v Mestnem svetu MO Ljubljana sta vložila naznanilo kaznivega dejanja zoper župane občine Medvode Stanislava Žagarja (1994-2014),  občine Vodice Aca Franca Šuštarja (od 2010 dalje) in MO Ljubljana Zorana Jankovića (od 2006 dalje) zaradi protipravne vzpostavitve projekta izgradnje »povezovalnega kanala C0« na odseku med Brodom in Ježico z julija 2011 sklenjeno Pogodbo o sodelovanju med občinami Medvode, Vodice in Ljubljana.

V primeru kanala C0 gre za falsifikate gradbenih dovoljenj od prvega v letu 2013, do zadnjega v letu 2021 na osnovi enako falsificiranih vodnih soglasij oz. mnenj. Zato sta vložnika pred nekaj meseci pozvala Direkcijo za vode RS k izreku delne ničnosti prvega Vodnega soglasja iz leta 2013 in Upravno enoto Ljubljana k izreku delne ničnosti prvega Gradbenega dovoljenja iz leta 2014. Izrek ničnosti je v pristojnosti zadevnih upravnih in nadzornih državnih organov. Ker se DRSV in UE Ljubljana nista odzvali v razumnem roku, sta vložnika vložila naznanilo kaznivih dejanj zoper župane treh občin, kjer se je projekt spornega kanala C0 zasnoval in se vodi že najmanj 12 let.

Župani treh občin so ključni akterji pri generiranju sistemske korupcije na vseh ravneh upravljanja, in sicer na lokalni, nacionalni in EU ravni, v katero so vpleteni javni uslužbenci, ki so odločali v upravnih postopkih in ki so pripravljali projektno in investicijsko dokumentacijo za vlogo za veliki projekt »Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja«, kot tudi politični funkcionarji pri nacionalnih organih, ki so pristojni za deljeno upravljanje sredstev Kohezijskega sklada, iz katerega je sofinanciran veliki projekt. Zaznanih je več kaznivih dejanj: goljufija na škodo Evropske unije (229. člen), nevestno delo v službi (258. člen), ponareditev ali uničenje uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva (259. člen), oškodovanje javnih sredstev (257.a člen), oviranje pravosodnih in drugih državnih organov (286. člen) in neodvrnitev nevarnosti (321. člen).

Naznanilo kaznivega dejanja sta vložila tudi zoper nekdanjega ministra za okolje in prostor mag. Uroša Brežana zaradi podpisa aneksa k pogodbi št. 2550-18-430002, z dne 3. aprila 2018, o sofinanciranju projekta izgradnje »povezovalnega kanala C0«. Zaznano je kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja uradne listine, knjige, spisa ali arhivskega gradiva (259. člen). Minister je aneks podpisal dne 22. decembra 2022, kar je v nasprotju s klavzulo iz 36. člena pogodbe o sofinanciranju, da se »v primeru neizpolnitve obveznosti v roku, ki je s to pogodbo določen kot bistvena sestavina te pogodbe, ta pogodba šteje za razvezano«.

Na sistemsko korupcijo ukazujejo številni posredni dokazi in časovna »koincidenca« izdaje upravnih aktov (gradbenih dovoljenj…) s sprejemom nekaterih podzakonskih aktov, tj. vladnih uredb in sklepov vlade. »Koincidenca« podpisa aneksa k pogodbi o sofinanciranju s strani nekdanjega ministra mag. Uroša Brežana le šest dni preden je Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o Vladi RS – ZVRS-J (Ur. l. RS, št. 163/22) stopil v veljavo, ko je še bil pristojen in pripravljen podpisati neregularen aneks.

Da bi preprečili prenos pristojnosti nad projektom izgradnje kanala C0 na Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, pa je Vlada Republike Slovenije pripravila Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o državni upravi – ZDU-1O (Uradni list RS, št. 18/23), ki je v 38.a členu Ministrstvu za naravne vire in prostor »dodelil« med drugim tudi delovno področje gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in odpadne vode, ki pa so po ZRSV-J v pristojnosti MOPE.

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je aneks k pogodbi o sofinanciranju podpisal 6. februarja 2023 oziroma tri dni po tem, ko je bil ZDU-1O sprejet v Državnem zboru. Na podlagi tega sosledja dogodkov sklepamo, da je Vlada RS sprejela predlog ZDU-1O, nezakonito in v nasprotju z ZRSV-J, z namenom, da bi infrastrukturni projekt izgradnje kanala C0 tudi po rekonstrukciji resornih ministrstev ostal v pristojnosti (zdaj že nekdanjega) ministra za naravne vire in prostor mag. Uroša Brežana.

Gibanje Zdrava družba, Anton Komat ter mednarodno društvo za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green zbiramo podpise podpore za prepoved glifosata v Sloveniji – s svojim podpisom nas potrite tudi VI! – Začetek zbiranja podpisov podpore za prepoved glifosata v Sloveniji

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK – NIČ VAS NE STANE! –  

OBRAZEC VAM JE NA VOLJO V PDF OBLIKI NA POVEZAVI – KLIKNI

ŽELIM POPRETI DELO AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

PLAČILO ČLANARINE

POSTANITE ČLAN AAG

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.