c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Pripombe AAG na javno razgrnitev osnutka operativnega programa varstva okolja v mestni občini Kranj


AAG je v predpisanem roku kot društvo, ki deluje v javnem interesu na področju okolja in narave, v skladu z Zakonom o varstvu okolja in Zakonom o ohranjanju narave, v okviru javne razgrnitve, poslalo pripombe na osnutek operativnega programa varstva okolja (v nadaljevanju OPVO). Pripombe podaja na podlagi Naznanila o razgrnitvi OPVO.

ALPE ADRIA GREEN, MEDNARODNO DRUŠTVO ZA VARSTVO OKOLJA IN NARAVE podaja naslednje pripombe in predloge na spremembe in dopolnitve OPN-4:

1. AAG opozarja na dosedanje pomanjkanje selektivne ambicioznosti MOK  pri analizah stanja okolja (onesnaženost zraka, vodotokov, tal, podzemnih voda).
 Ker OPVO sledi nekaterim nezanesljivim meritvam in analizam, izpušča ravno najbolj kritične točke. Predlagamo ostrejše zaveze in strategije MOK pri analizah dejanskega stanja, predvsem pa korektnejše načrtovanje, obveščanje in sodelovanje (zainteresirane) javnosti. Ravno slednje je namreč eden od konceptov OPVO.


Obrazložitev:


Analiza stanja okolja na straneh 12 in 13 osnutka OPVO za določene zaščitene predele ni niti celostna niti konsistentna. Temu botruje nespoštovanje Aarhuške konvencije, ki predvideva sodelovanje javnosti od načrtovanja monitoringov naprej.
 Tako, denimo, v AAG posedujemo dokument MOP, ki meritve onesnaženja zraka MOK  v Lazah označuje kot neverodostojne. Zanje so namreč protrebni certificirane naprave in strokovno umerjanje naprav, umeščanje v prostor, …
  Tudi do takih rezultatov strokovna javnost pride šele po podaljšanih postopkih, hkrati pa niso skladni z online objavami.
 Za ad hoc analizo vodotokov okoljevarstveniki izvemo preko medijev, po kapljicah, celo kadar jih zahtevamo kot informacijo javnega značaja. Ob prijavah pristojnim službam pa rezultatov analiz onesnaženih vzorcev sploh ne dočakamo.
  Žal na nekaterih meritvah naročnika MOK temelji tudi osnutek OPVO. Ta, denimo, sploh ne zajema onesnaženosti zraka z NO2, ki je v Lazah glede na online podatke večkrat dokumentirano presegel kritično mejo, delci PM 2,5  in (PM1) so premalo poudarjeni, saj so respiratorno mnogo nevarnejši zdravju kot PM 10 itd.

2. AAG kot nepopolno ocenjuje obravnavo industrijske cone Laze. Slednja tudi zaradi dejstva, da vsebuje dve od  petih IED naprav v občini (tretja pa je nedaleč stran) potrebuje v strategiji ločeno poglavje. Pri tem je treba upoštevati mnenja eminentnih neodvisnih državnih zavodov (Zavod za varstvo narave, Zavod za ribištvo) in na upravnem sodišču že ugotovljeno okoljsko škodo, ne le slediti mnenju MOK o izključni odgovornosti starih bremen za katastrofalno onesnaženje okolja.
Posledično AAG predlaga umestitev v OPVO bolj  ambiciozne strategije sanacije funkcionalno degradiranega območja v neposredni bližini Nature 2000 in zaščitenih habitatov kot sta izginula navadni koščak ter veliki studenčar.

Obrazložitev:


 Pripravljalci osnutka OPVP BI glede ponesrečene industrijske cone Laze morali upoštevati vse (redke) raziskave certificiranih izvajalcev (denimo 2014, GEOMED), ki ne sledijo le trenutni razlagi MOK, ki pripisoje odgovornost za katastrofalno onesnaženje zgolj starim bremenom. Ne le, da za  ocene o starih bremenih in nedolžnosti industrije MOK ni niti najmanj pristojen, z njimi posega v delo pristojnih organov, ki ga ne opravijo niti 7 let potem, ko jim upravno sodišče to naloži. Ne glede na to, je Zakon o lokalni samupravi jasen in nalaga MOK spoštovanje vseh  analiz in opažanj prizadetih občanov.

3. AAG opozarja na manjkajoče analize Sorške reke na celotnem območju vodotoka kot tudi podtalnice na Sorškem polju.
Očitno je sožitje tako tvegane industrije, ljudi in predvsem okolja postalo tako nevzdržno, da bi se morali bolj konkretno zavzeti za zeleni OPN in pridobiti zanj evropska sredstva, umazano industrijo pa premakniti na primernejšo lokacijo.

Osnutku manjka analiza kakovosti podtalnice na Sorškem polju, ki je sicer z državno uredbo zaščitena in predstavlja rezervni bazen pitne vode. Manjkajoče so tudi raziskave Sorške reke v Lazah, ki bi morale biti ponavljajoče in predvsem javne. Na str. 16 ob onesnaženju Sorškega polja zaradi gnojenja osnutek pozablja na celotni vodotok Sorške reke, ki podtalnico napaja. In teče skozi Laze!

Končno zavezuje MOK k posebni previdnosti še Uredba vlade o vodovarstvenih območjih za občini Škofja Loka in Gorenja vas – Poljane (Ur. list RS, št. 164/2020). 6. alineja 24. člena posebej ščiti širša vodovarstvena območja Sorškega polja.
 
IC Laze je s svojo glineno sestavo (bivša opekarna) tiktakajoča ekološka bomba ob vsakem poskusu legalizacije nagnetene umazane industrije tik ob najbolj zaščitenih območjih. 20 let naših prizadevanj in prizadevanj Strašanov pa samo po sebi utemeljuje navedeni predlog kot edino celostno in trajnostno rešitev.



4. V AAG zahtevamo resnejše ukrepanje ob stoletnih poplavah, ki zaradi podnebnih učinkov postajajo vsakoletne. Posebej opozarjamo na negativne sinergijske učinke z več nevarnostmi v Stražišču (požarna nevarnost zaradi IED naprav, stara bremena, nedelujoča in nefunkcionalna kanalizacija, prometni kaos, popolna odsotnost urbanističnega planiranja, …) in na dotrajan most ob Planiki v Kranju s poškodovano kanalizacijsko cevjo pod njim.
Predlagamo večjo ambicioznost pri odpravljanju ovir v vodotokih in s tem renaturacijsko reševanje poplavnih površin. Nova strategija, ki bi vsaj poskušala slediti evropskim okoljevarstvenim standardom, bi morala biti v OPVO vsaj vključena.



Obrazložitev:


V AAG nas po nedavnih poplavah epskih razsežnosti dodatno skrbi bližina poplavnih površin navzlic zgrajenemu zadrževalniku na Bantalah in s tem povezanim ogroženim mešanim kanalizacijskim sistemom. Osnutek OPVO poplavne nevarnosti ne upošteva v zadostni meri.

Poškodovana kanalizacijska cev pod razmajanim mostom, je za okolje mlinski kamen, ki se potaplja. Popolna rekonstrukcija kanalizacije se torej mora izvesti – ne le dolgoročno in ne le parcialno.
Upravičeno se lahko bojimo posega v pravico do zdravega življenjskega okolja iz 72. člena ustave. Prav tako z nezadostnim okoljevarstvenim pristopom spreminjamo pravico do pitne vode v farso.  
Žal tudi s tem osnutkom OPVO Stražišče izgublja značilnosti krajine Sorškega polja z naseljem na eni strani ceste in trakovi kmetijskih zemljišč na drugi strani. Kaže, da bodo za Stražišče postale značilne razmetane, neurejene in nepovezane industrijske cone (Laze, puškarna – Bauimex in Labore), ki bodo iztiskale še zadnje zaplate najboljših kmetijskih zemljišč. V AAG menimo, da si prebivalci tega niso zaslužili.

Povezava:

Javna razgrnitev osnutka Operativnega programa varstva okolja Mestne občine Kranj 2023/35/50

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK – NIČ VAS NE STANE! –  

OBRAZEC VAM JE NA VOLJO V PDF OBLIKI NA POVEZAVI – KLIKNI

ŽELIM POPRETI DELO AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

PLAČILO ČLANARINE

POSTANITE ČLAN AAG

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST




Blog at WordPress.com.