c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Kulturnemu prazniku na rob: Vrtojbenci v času EPK napovedujejo nov protest zaradi asfaltne baze


Prebivalci Vrtojbe se že dolga leta borijo proti onesnaževanju okolja, ki ga povzroča asfaltna baza na robu kraja, a žal neuspešno. V civilni iniciativi, ki so jo ustanovili z zahtevo po zaprtju asfaltne baze in Alpe Adria Green, pravijo, da vedno znova naletijo na ignoranco državnih inštitucij. Zato napovedujemo protest v času Evropske Prestolnice Kolture v Novi Gorici in Gorici leta 2025.

“Državni organi, namesto da bi se postavili v bran ljudem, ščitijo interese kapitala,” je v sporočilu zapisal član civilne iniciative Miloš Nemec.

Lanskega junija so že organizirali protestni shod, na katerem so bili poleg domačinov prisotni tudi prebivalci Štandreža na italijanski strani državne meje. Vsi skupaj zahtevajo zaprtje asfaltne baze, ki naj bi močno obremenjevala okolje. Njihove zahteve že vsa leta podpira tudi Občina Šempeter-Vrtojba.

Asfaltna baza Vrtojba po navedbah civilne iniciative ne deluje samo na neprimerni lokaciji sredi kraja, pač pa tudi brez vsake dokumentacije, tako gradbene kot okoljevarstvene. Svojo pravico zato sedaj po Nemčevih besedah iščejo po sodni poti.

“Asfaltna baza vse do danes dokazano deluje brez gradbenega in okoljevarstvenega dovoljenja, torej na črno. Podjetje Kolektor CPG se glede tega spreneveda, hkrati pa želi po ovinkih asfaltno bazo legalizirati,” je še zapisal Nemec.

Po naročilu Občine Šempeter-Vrtojba je bila pred nekaj leti izdelana študija kakovosti življenja v Vrtojbi, ki je pokazala na slabo stanje zraka, vode, predvsem pa zemlje v okolici delovanja asfaltne baze. S tem je povezano neposredno tveganje za rakava obolenja prebivalcev v okolici, poudarjajo v civilni iniciativi.

Prebivalci Vrtojbe skupaj z okoljsko organizacijo Alpe Adria Green že od leta 2019 pristojne opozarjajo, da je asfaltna baza, ki jo upravlja podjetje Kolektor CPG, vzrok za smrad, a naj ti ne bi ukrepali. Zdi se, da se njihove trditve, da smrad v kraju prihaja iz asfaltne baze, kažejo vse bolj kot utemeljene, kar je potrdila italijanska agencija za okolje Arpa, saj se s smradom soočajo tudi v Štandrežu.

Vrtojbenci in AAG so na inšpekcijo za okolje in prostor so poslali več prijav, obrnili so se tudi na pristojno ministrstvo, vlado, predsednika države in varuha človekovih pravic. Vendar pristojni doslej niso ukrepali, še pravijo v Vrtojbi.

KO SE BO ZGODIL PROTEST V EPK, SE BODO OGOVOVORNI IZGOVARJALI KOT VEDNO: SAJ NISMO VEDELI!

Zakaj bomo organizirali protest si lahko preberete v članku: EKO PATRULJA AAG PONOVNO V VRTOJBI

UGOTOVITVE EKO PATRULJE SMO POSLALI PREDSEDNIKU VLADE, PREDSEDNICI DRŽAVE, MINISTRSTVU ZA NARAVNE VIRE IN PROSTOR TER VARUHU ZA ČLOVEVE PRAVICE, VENDAR OD NJIH NISMO PREJELI DO DANES NOBENEGA ODOVORA!

ČE MENITE DA NAŠE DELO PRIPOMORE K OHRANITVI NARAVE IN OKOLJA NAS PODPRITE TUDI VI Z DONACIJO SAJ SE FINANCIRAMO SAMI, BREZ POMOČI DRŽAVE!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE “ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK“–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST

Alpe Adra Green mednarodno društvo za varstvo okolja in narave
051311450 | info@alpeadriagreen.com
Cesta Franceta Prešerna 26, 4270 Jesenice,Slovenija,EU
Pisarna: cesta Borisa Kidriča 37 c ,Slovenija,EU;  Website:https://alpeadriagreen.org/



Blog at WordPress.com.