c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Glede na 300 let stare spužve se je svet že segrel za 1,5 °C


Do začetka uradnega merjenja temperature so se globalne temperature dvignile že za pol stopinje.

Glede na novo merilno tehniko, ki sega dlje v preteklost kot trenutne metode, je planet že presegel segrevanje za 1,5 °C. V pariškem podnebnem sporazumu leta 2015 so se države dogovorile, da ne bodo presegle 1,5 °C, kar je ograja podnebnih sprememb.

“Globalno segrevanje imamo nadomestno,” pravi geokemik za koralne grebene Malcolm McCulloch z inštituta za oceane Univerze Zahodne Avstralije v Crawleyju in glavni avtor študije. “Videti je, da so bile temperature podcenjene za približno pol stopinje.”

Medvladni odbor za podnebne spremembe (IPCC) uporablja izhodišče za predindustrijske globalne povprečne temperature, ki se nanašajo na najzgodnejše globalne instrumentalne temperaturne zapise. To obdobje je okoli leta 1850–1900, ko so bili na voljo prvi ladijski zapisi o temperaturah morske površine.

Vendar McCulloch pravi, da lahko dolgožive morske spužve zagotovijo indikacije temperature že v osemnajstem stoletju. On in njegovi kolegi so analizirali razmerje med elementoma stroncija in kalcija v 300 let starih okostjih kalcijevega karbonata koralam podobne vrste spužve Ceratoporella nicholsoni , ki raste ob obalah Portorika. Glede na študijo, objavljeno v Nature Climate Change today 1 , se to razmerje spreminja samo s spremembami temperature vode, zaradi česar je nadomestni termometer .

Gobice so bile vzorčene iz enega določenega dela na Karibih – edinega mesta, kjer so jih našli. Zbrani so bili na globini 33–91 metrov, v tako imenovani oceanski mešani plasti. “Temperatura morske gladine je lahko na vrhu zelo spremenljiva,” pravi McCulloch. “Toda ta mešana plast predstavlja celoten sistem do nekaj sto metrov in je v ravnovesju s temperaturami v ozračju.”

Karibski krak, v katerem rastejo spužve, je tudi razmeroma zaščiten pred velikimi oceanskimi tokovi in ​​podnebnimi cikli, kot sta Atlantsko meridionalno prevrnitveno kroženje in južno nihanje El Niño, kar pomeni, da ima manj spremenljivosti temperatur vode kot druge oceanske regije.

Okostja spužve kažejo, da se je planet začel segrevati sredi 1860-ih, v obdobju, ki je trenutno opredeljeno kot predindustrijsko izhodišče.

»Izhodišče je tisto, od koder merimo naše trenutne temperature, tako da ko rečemo 1,5 [stopinj segrevanja], je to povezano s to referenčno točko,« pravi McCulloch.

V razmeroma stabilnem obdobju 1700–1860 so se globalne temperature morske površine spreminjale za manj kot 0,2 °C – z opazno izjemo kratkih hladnejših obdobij, ki jih pripisujejo vulkanskim izbruhom.

Z uporabo tega prejšnjega obdobja kot predindustrijske osnove so McCulloch in sodelavci izračunali, da so se globalne temperature dejansko povečale za 0,5 °C več, kot je ocenil IPCC. “To je velika razlika glede na skupno količino segrevanja,” pravi McCulloch. Poleg tega je planet do približno leta 2010–2012 presegel 1,5 °C segrevanja in je na dobri poti, da v naslednjih nekaj letih preseže 2 °C.

Zlati kelih

Drugi približki za globalne temperature vključujejo ledena jedra in vzorce drevesnih obročev. Nekateri od teh kažejo, da se temperature dvigujejo tudi od leta 1860.

Iskanje natančnih podatkov o temperaturi pred instrumentalnim zbiranjem podatkov je “zlati kelih v smislu podnebnih raziskav”, pravi kemijska oceanografinja in morska biogeokemičarka Kate Hendry iz British Antarctic Survey v Cambridgeu. »Če se želimo dogovoriti o podnebnih ciljih, moramo vedeti, na čem vse temeljimo,« pravi.

Čeprav obstaja veliko zanimanja za te geokemične približke temperature, Hendry pravi, da je ta pristop še vedno v povojih in da je potrebno boljše razumevanje teh približkov, “preden prehitro naredimo kakršne koli zelo trdne zaključke”.

Raziskovalna skupina je preverila točnost podatkov o temperaturi, pridobljenih s spužvo, tako da jih je primerjala z rekordi globalne povprečne temperature od leta 1964 do 2012 in “se popolnoma ujemajo”, pravi McCulloch.

Vendar pa Hendry pravi, da to predpostavlja, da bo gobasta termometrija delovala enako skozi celotno življenjsko dobo kot v času validacije. “Je to linearen odziv, kar je v bistvu tisto, kar domnevajo, ali se biologija nekako spremeni?”

Hendry pravi, da bodo za ustvarjanje globalne slike segrevanja potrebni podatki z vsega planeta in iz različnih virov.

»Vsak posamezen približek temperature, ki ga imamo, bo imel težave, bo imel opozorila, bo imel omejitve, zato je treba združiti čim več teh,« pravi. “Več različnih koščkov sestavljanke lahko sestavimo, bolj robustni bomo lahko rekonstruirali te temperaturne razlike.”

Reference: https://doi.org/10.1038/d41586-024-00281-8

celotni članek: https://www.nature.com/articles/s41558-023-01919-7

ČE MENITE DA NAŠE DELO PRIPOMORE K OHRANITVI NARAVE IN OKOLJA NAS PODPRITE TUDI VI Z DONACIJO SAJ SE FINANCIRAMO SAMI, BREZ POMOČI DRŽAVE!

ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK”!

NAMENITE 1,0% DOHODNINE “ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK“–  NIČ VAS NE STANE

Spletna platforma za okoljsko pravo EU

PROSTOVOLJCI ZA ČISTEJŠE IN ZDRAVO OKOLJE

POSTANITE ČLAN AAG

Plačilo Članarine

PRIJAVA NA SPLETNI ČASOPIS AAG – HRAST

Alpe Adra Green mednarodno društvo za varstvo okolja in narave
051311450 | info@alpeadriagreen.com
Cesta Franceta Prešerna 26, 4270 Jesenice,Slovenija,EU
Pisarna: cesta Borisa Kidriča 37 c ,Slovenija,EU;  Website:https://alpeadriagreen.org/



Blog at WordPress.com.