c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Sporočilo za javnost ob italijansko slovenskem srečanju


AAG org.

ALPE ADRIA GREEN

e-mail: alpeadriagreen@gmail.com , adderess: Prešernova 26, 4270 Jesenice, Slovenija

GSM : 051 311 450 ,http://greenslo.bravehost.com/ Blog: http://gezslo.spaces.live.com/

Datum: 9.9.2009

Sporočilo  za javnost ob italijansko slovenskem srečanju

Predsednik Vlade Silvio Berlusconi in predsednik Vlade Republike Slovenije, Borut Pahor, se bosta sestala v Rimu 18. septembra. To informacijo smo pridobili iz virov, v slovenski vladi. Srečanja se bo udeležil tudi zunanji minister Franco Frattini Med temami srečanja,je tudi izgradnja terminala v Žavljah. 

Po mnenju ALPE ADRIA GREEN srečanja v Ljubljani ne upajo narediti, ker bi Alpe Adria Green v sodelovanju z drugimi nevladnimi organizacijami izvedel protestni shod.Po drugi strani pa smatramo, da slovenska politika še vedno nima toliko poguma, da zaščiti slovenske državljane v primeru izgradnje plinskega terminala v Žavljah in takoj vloži tožbo na evropsko sodišče, čeprav smo ji v AAG izročili celotno dokazno gradivo.

AAG bo izvedel druge vrste pritiskov na Slovensko Vlado namesto protesta v Ljubljani.


Predsednik Alpe Adria Green
Vojko Bernard

Alpe Adria Green je pričela z akcijo zbiranja denarja, z katerim bi lahko vložili tožbo na Italjanskem upravnem sodišču,zaradi nepravilnosti pri izdaji okoljskega dovoljenja za izgradnjo plinskega terminala Žavlje. Celotni stroški skupaj z pritožbo na EU sodišče bodo znašali približno 20.000 evrov! Prispevke lahko nakažete na TTR: Sl56-0510-0801-1891-125

Berlusconi in Pahor namesto v Ljubljani v Rimu. Po mnenju AAG se srečanja v Ljubljani bojijo

Tema srečanja italijanskega in slovenskega premiera Silvija Berlusconija in Boruta Pahorja, ki naj bi se namesto ta teden v Ljubljani srečala 18. septembra v Rimu, bo tudi plinski terminal v Žavljah

Vojko Rotar, Trst, 10. 09. 2009 ob 10:32

Tema srečanja italijanskega in slovenskega premiera Silvija Berlusconija in Boruta Pahorja, ki naj bi se namesto ta teden v Ljubljani srečala 18. septembra v Rimu, bo tudi plinski terminal v Žavljah. Organizacija Alpe Adria Green (AAG) meni, da italijanska stran zaradi slovenskega nasprotovanja terminalom zavrača srečanje v Ljubljani.

Kot so danes sporočili iz mednarodne okoljske organizacije Alpe Adria Green (AAG), naj bi se srečanja udeležil tudi zunanji minister Franco Frattini. V AAG menijo, da naj bi bilateralno srečanje med slovensko in italijansko vlado, ki je bilo sprva predvideno za 9. septembra v Ljubljani, prestavili v Rim zaradi strahu pred morebitnimi protesti okoljevarstvenih organizacij v Sloveniji, ki nasprotujejo gradnji plinskih terminalov v Žavljah.

Obenem menijo, da "slovenska politika še vedno nima toliko poguma, da zaščiti slovenske državljane v primeru izgradnje plinskega terminala v Žavljah in takoj vloži tožbo na evropsko sodišče, čeprav so ji v AAG izročili celotno dokazno gradivo". AAG je v sporočilu za javnost namesto protestov napovedala druge vrste pritiskov na slovensko vlado.

Italijanski Il Piccolo ob tem danes poroča, da teme pogovorov slovenskega in italijanskega premiera še niso natančno določene, v ospredju pa naj bi bili temi o plinskem terminalu in finančne težave slovenske manjšine v Italiji.

Srečanje slovenskih in italijanskih ministrov, ki naj bi bilo v sredo v Ljubljani, je bilo odpovedano zaradi drugih obveznosti italijanskega zunanjega ministra Frattinija. "Vse več opazovalcev pa zatrjuje, da je bila to le reakcija italijanskih oblasti na slovensko neodobravanje projekta novega plinskega terminala v Žavljah," še piše Il Piccolo.

(STA)

Plinska (ne)varnost

Plinski terminal v Žavljah je za Slovenijo nesprejemljiv. Takšno je uradno stališče slovenske vlade. Čeprav je izjava kratka, je preteklo kar precej časa in je bilo treba veliko truda, preden je bila sprejeta. O plinskih terminalih v Tržaškem zalivu, enem na morju in drugem na kopnem, se namreč govori že od leta 2006.

clip_image001
Tržaški zaliv je industrijsko že precej obremenjen. Je to prednost ali slabost pri gradnji spornih terminalov?

Interes investitorjev (španski Gas Natural želi graditi kopenski terminal, morskega pa prav tako španska družba Endessa) je izredno velik in imajo na svoji strani tudi italijanske oblasti ali vsaj vladajočo garnituro, to dokazuje več dejavnikov. Praviloma pricurljajo podatki o projektih v javnost postopoma, nihče do zadnjega trenutka ne ve natančno, kakšni terminali so načrtovani.
Zelo nazoren primer je tisti iz letošnjega julija, ko je slovenska stran od italijanskega okoljskega ministrstva zahtevala dokumentacijo o čezmejnih okoljskih vplivih žaveljskega terminala. Že takrat je bil dialog med skupinami strokovnjakov z obeh strani tako pomanjkljiv, da je Slovenija o problemu obvestila Evropsko komisijo. A okoljski minister Karl Erjavec se takrat ni mogel opreti na evropske institucije: "Slovenska tehnična komisija je dala obsežne pripombe italijanski strani in Evropsko komisijo smo seznanili s problemom, toda komisija ga ni želela obravnavati, temveč je odločila, naj spor o plinskih terminalih obravnavamo na dvostranski ravni…
Več v tiskani izdaji tednika 7dni…

Andreja Kutin

clip_image002
Uplinjevalnik na morju je nekoliko dlje od uresničitve, a vse kaže, da so postopki priprave dovoljenj tudi za ta terminal že zelo daleč.

clip_image003
Minister Karl Erjavec grozi z Evropskim sodiščem, če se bo ignoranca italijanskih oblasti nadaljevala in če se bo izkazalo, da ima projekt negativne okoljske vplive.

clip_image004
Predstavniki Alpe Adria Green so s svojim razkritjem o ponarejanju dokumentov poželi precej zanimanja. Prepričani o verodostojnosti dokumentov so združili moči s slovenskim okoljskim ministrstvom.
%d bloggers like this: