c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Inšpektor za odpiranje in zapiranje


 IMG_0173 Verjetno je težko biti inšpektor za ceste, plača stalna uradniška, na njem pa se lomijo kopija vseh mogočih smeri in interesov, pritiski nevzdržni. Inšpektor naj bi bil tisti, ki prvi zastopa stroko na terenu in predvsem z hitrim odzivom in strokovnostjo prepreči večjo škodo. Morda je res v Stožicah preprečil kakšen posedek temelja na krožišču ali ploščadi pred Štadionom in tako obvaroval našo infrastrukturo, hvala mu.
Če gre za politične spomenike in velike objekte državnega pomena, kot sta to predor Šentvid in Štadion Stožice so pritiski verjetno še posebej veliki, in jim ni zmožen kljubovati niti najbolj pokončen in strokoven inšpektor.
Zanimivo, da se to vedno dogaja pred volitvami in poleti, ko ni pri roki strokovnjakov za nasvet. Inšpektorji odločajo s svojim znanjem, svojo vestjo in moralo, če jo sploh še kaj imajo. Dobesedno se prepustijo močnejšemu, tukaj ni izjem, tukaj ni političnih strank. Vse se dogaja v imenu višjih ciljev.
Verjamem, da si politika ni želela 200 tovornjakov ob štadionu in da bi se dalo zadevo urediti tudi po mirni poti, če bi obstajal denar in bi se vse poplačalo v dogovorjenem roku.

Kar pa je nedopustno, da so inšpektorji za svoj stolček, posmeh stroki in se delajo norca vsaj is peščice, ki jim zaradi svojega tehničnega predznanja ne moremo verjeti. Če so bili tovornjaki Leke pred štadionom, zakaj je bilo potem potrebno še dodatno zapreti severno obvoznico. Ali je res še toliko neplačanih terjatev in bi bilo tovornjakov res 200 in več. Ali je bilo denarja samo toliko, da so lahko poplačali samo enega pod izvajalca? Ali so šoferji tovornjakov, ki jim je uspelo priti pred Štadion vstali bolj zgodaj, kot pa Darsovi postavljavci zapore?

Tovornjake Leke smo opazili v preteklosti tudi na gradbišču igralniškega kompleksa Renesansa pri Begunjah, kjer se je zaradi neveščega projektiranja, nadzora in verjetno tudi inšpekcije na gradbišču sprožil plaz in se je tako izkop povečal za nekaj krat. Tako nepričakovano za prevoznika in investitorja, nastalo je veliko novega dela in stroškov. Material je bil odložen v bližnji gozd, novi paradni konj Radovljiškega turizma je do sedaj po podatkih iz medijev pridelal 17,5 milijonov neplačanih terjatev. Zelo verjetno tudi izkop in odvoz ni bil plačan.

Mene ne bi motilo, če bi zapisal inšpektor »zaradi prve prireditve in otvoritve štadiona zaradi varnostnih razlogov severna obvoznica zaprta za promet tovornjakov.« Kot se za ves promet pa tudi za najmanjše mopede prduljice, zapre Aškrščeva mimo Križank. Tako ne bi izdal stroke.

Inšpektor je večkrat odpiral predor Šentvid med tem ko se je ta rušil, zapira pa krožišče, ker se ta ne ruši in ni obremenitve, ki bi ga rušila. Če pogledam matematično je sedaj inšpektor zopet uravnovesil svoja dejanja tako, da bo še dolgo lahko gugal na svojem stolčku.

Želel bi si, da si kak inšpektor vzel čas in v minulih 19 letih, ko je bila požarna ventilacija v Karavankah katastrofalna, zaprl predor za uporabo. Ali pa ugotovil, da še ne rabimo druge cevi za 360 mil.€ in se da doseči boljšo varnost za 20 mil.€.

Ob tem bi lahko naredil še izlet na Koroško, kjer se že 70 let učijo pisati dvojezične table in bi kot inšpektor za ceste in cestno signalizacijo, lahko svetoval kar v slovenščini. Mi še vedno zaupamo Avstriji in zvesto kopiramo njihove oznake in označbe posebej v predorih in še pretiravamo pri tem in bolj barviti smo.

Zelo verjetno pa ne bi opazil, da se naši predori spreminjajo v lepo kičasto nališpane, kjer ne manjka ne rdeče, bele, zelene, modre, rumene, oranžne osvetlitve v predoru. Številni viri direktne osvetlitve v oko z LED diodami direktno v oči šoferjev povzročajo stereoskopski »Las vegas« efekt kot smo ga poimenovali , tisti, ki smo zaznali ta pojav. Številni viri svetlobe se ob našem premikanju navidezno gibljejo in povzročajo nesposobnost zaznavanja bistvenih dogodkov in nevarnosti, saj so človeški organa oko in možgani prav tako omejena, kot na primer naši starejši računalniki, ki niso sposobni v realnem času obdelati preštevilne dražljaje posameznih virov svetlobe tako velikega števila točk. To je podobno, kot če bi si ogledali plesalke Cancana, oko se lahko osredotoči na največ eno dve, ostale pa ostanejo neopažene. Prav tako se v predoru, ki je opremljen po barvnih željah inšpektorja in ne po strokovnih izsledkih lahko dogajajo nesreče bolj pogosto in posledično celo požari pa ne bo nihče nikoli vprašal zakaj.

Živimo v skorumpirani družbi, kjer damo samo še na lepe politike, potenco in nezadržno moško moč sile, pa čeprav je ta posledica prekomernega jemanjem moških hormonov, kot je bilo usodno za lastnika v aferi Bulmastif. Kako bomo v bodoče dosegli svoje pravice, državljan, če ne bomo imeli doma tovornjaka ali pa vsaj kakšno oklepno vozilo?
Patrije smo kupovali za lasno obrambo, sedaj pa jih bomo vsaj nekaj poslali v Afganistan, od koder že bežijo tisti, ki so tam vojno začeli.

Morda nas bo kakšen inšpektor prepričal, da imajo Patrije domet 4.700 km in več in da je vseeno ali so doma ali v tujini. Upam, samo, da se nadrejeni tistega inšpektorja zavedajo, kam pošiljajo Slovenske fante in da smo Slovenci samo kanon Futter kot smo to bili v prvi in drogi svetovni vojni.
%d bloggers like this: