c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

(O)ČISTIMO OBMOČJE DRAGONJE


Mednarodni dan čiščenja obal- odpadki v morje ne padejo iz neba vendar iz rok ljudi!

Vabimo vas, da se nam v soboto 17.9.2011 pridružite pri čistilni akciji na slovenski obali in na širšem območju reke Dragonje.

Dodatne informacije in prijave (prijave zbiramo do petka):

040898472 ali obiščite ecovitae.org

ekohumanitatis@gmail.com (čiščenje območja Dragonje)


Zbirna mesta čistilne akcije (ob 9h):
Plaža mladinsko zdravilišče Debeli Rtič, Plaža Krka Strunjan, Tartinijev trg Piran

Marezige (pri spomeniku padlim borcem);

Več o akciji v priponki…

Zavod Eko-Humanitatis

www.eko-humanitatis.org

ekohumanitatis@gmail.com

V okviru projekta »Dragonja-bogastvo narave« bomo v soboto 17. septembra 2011 izvedli čistilno akcijo na širšem območju reke Dragonje.

Kljub temu, da je bilo lani v okviru akcije »Očistimo Slovenijo« očiščenih veliko število divjih odlagališč na tem območju, se le ta še vedno pojavljajo oz. »nastajajo na novo«.

Vse, ki bi radi sodelovali pri (o)čiščenju območja Dragonje prosimo, da udeležbo do petka zvečer potrdite na naš e-naslov.

Zbirno mesto čistilne akcije:

Marezige (pri spomeniku padlim borcem) ob 09:00 uri.

Glede na število udeleženih prostovoljcev si bomo razdelili območje in odlagališča ter potrebno opremo (vrečke, rokavice…).

Ob zaključku akcije čaka vse udeležence brezplačna »bio« pogostitev z prigrizki in pijačo iz ekološke pridelave.

Prijave in dodatne informacije:

ekohumanitatis@gmail.com

041376561

clip_image002clip_image004

 
  clip_image006

 

Cista obala 2011_plakat_SLO_A3

Packi kopalci na tla z ogorki

B. Š., Koper

sob, 17.09.2011, 20:09

Danes je bil mednarodni dan čiščenja obal. Udeleženci v akciji čiščenja obale so pobrali 4700 ogorkov.

foto: Boris Šuligoj/Delo

Kopalci, ki se kopajo na obali strunjanskega krajinskega parka (predvsem ob rtu Strunjan), so packoni. Samo na nekaj sto metrov dolgem koščku obale od kopališča Krkinega hotela Talaso Strunjan do rta pred Mesečevim zalivom so udeleženci v akciji čiščenja obale pobrali tri tisoč odvrženih cigaretnih ogorkov, na vseh drugih predelih pa še 1700, skupaj torej 4700 ogorkov.

Danes je bil namreč mednarodni dan čiščenja obal, ki ga po vsem svetu vodi nevladna organizacija Ocean Conservancy iz Washingtona. V Sloveniji je koordinacijo prevzelo društvo Eco Vitae, ki je na današnjo akcijo (tretje leto zapovrstjo) privabilo 35 prostovoljcev. Razdelili so se v pet skupin in očistili obalo od Jernejevega kanala (v krajinskem parku Sečoveljske soline) do Seče, od Pirana do Fiese, od Fiese do Pacuga, od Strunjana do rtov Strunjan in Mesečev zaliv. Skupaj so očistili približno šest kilometrov morske obale.

Prvič so najdene odpadke tudi natančno popisali. Zato natančno vedo, koliko ogorkov so kje našli. Drugi najpogosteje odvrženi odpadki so različni izdelki iz plastike. Danes so jih pobrali več kakor tisoč kosov: embalažo za hrano in pijačo (od plastenk do lončkov za jogurte in napitke), veliko je bilo tudi delčkov mrežic, v katerih gojijo školjke, in stiropora. Eco Vitae ima na treh delih slovenske obale (pri Piranu, v Mesečevem zalivu in na Debelem rtiču) več mest, v skupni dolžini 1,35 kilometra, na katerih redno izvajajo nadzor odvrženih (ali naplavljenih) odpadkov.

Erika Jež, predsednica društva, je pojasnila, da je pri čistilni akciji sodelovalo še več drugih društev in organizacij. Služba za varovanje obalnega morja pa je prevzela skrb za odvoz napolnjenih vreč za odpadke.

Iz Nedela
%d bloggers like this: