c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

EKO PATRULJA AAG – Pri bioplinarni “PIRNIČE” znova gradijo


Ekološka patrulja ALPE ADRIA GREEN je 19.09,2011 izvedla v zg.Pirničah ekološko patruljo in ugotovila, da v Bioplinarni Organica – Petač, še naprej gradijo, zato smo podali prijavo inšpekcijskim službam, ter pristojnim ministerstvom.

sreda, 21. september 2011 | Avtor: Maja Bertoncelj

Pri bioplinarni znova gradijo

Ogorčeni okoliški prebivalci Bioplinarne Organica Petač v Zg. Pirničah predvidevajo, da gre za gradnjo hleva. Skupaj z organizacijo Alpe Adria Green so podali prijavo inšpekcijskim službam.

Investitor pri bioplinarni v Zg. Pirničah znova gradi, krajani so skupaj z organizacijo Alpe Adria Green podali prijavo na inšpekcijske službe, na odgovor pa še čakajo.

Zg. Pirniče – O bioplinarni Organica Petač v Zg. Pirničah je bilo že veliko napisanega, problematika pa še zdaleč nima epiloga. Gradbena inšpektorica je že v začetku leta izdala odločbo, da mora investitor v roku osmih mesecev odstraniti, kot je ugotovila, nelegalno gradnjo, in vzpostaviti zemljišče v prejšnje stanje. Investitor, gre za podjetje Bioštrom, katerega lastnik je Miha Petač, se je na odločbo pritožil, pri bioplinarni pa znova gradi.

Krajani predvidevajo, da gre za gradnjo načrtovanega hleva. Gradbeno dovoljenje iz leta 2007 je bilo namreč pridobljeno za selitev kmetije, za gradnjo stanovanjske hiše, hleva, naprave za bioplin in pripadajočih naprav. Miha Petač je že spomladi dejal, da je do sprememb pri bioplinarni prišlo zaradi tehnološkega razvoja v zadnjih letih in da je bila bioplinarna zato posodobljena, nikakor pa povečana. Gradbena inšpektorica je ugotovila drugače, s trditvami investitorja pa se ne strinjajo niti okoliški prebivalci. Slednji pravijo, da ne dobijo nobenih informacij niti pojasnil o sedanji gradnji. Miha Petača smo poklicali tudi mi, a nam odgovora ni posredoval. Je pa njegov pravni zastopnik, odvetnik Franci Matoz, za enega izmed medijev pojasnil, da gradnja poteka po črki zakona. Krajani so skupaj z organizacijo Alpe Adria Green že podali prijavo na inšpekcijske službe. Zaradi preteklih izkušenj in ugotovitev se namreč bojijo, da gradnja ni v skladu z gradbenim dovoljenjem.

»Kot najbližji sosed ugotavljam, da kljub očitnim nepravilnostim pri gradnji državni organi ne ukrepajo. Prijava je bila podana na gradbeni inšpektorat, z njihovimi aktivnostmi pa nismo seznanjeni. Ker se izteka rok za rušenje, ki ga je določila gradbena inšpekcija, in ker investitor kljub vsemu gradi, se bojim, da bo prevladal interes kapitala nad pravnimi regulativami,« je ogorčen Franci Lavrinc. Na stran krajanov se je postavila tudi organizacija Alpe Adria Green. Predsednik Vojko Bernard pojasnjuje: »Bioplinarna je grajena zunaj norm. Gradbeno dovoljenje je investitor pridobil za nekaj drugega, kot je tam zgradil. Obrnili smo se na pristojne službe, vendar do danes konkretnih odgovorov nismo dobili. Objekt bi moral porušiti, je pa začel znova graditi.« Kot je dejal, bodo še naprej zahtevali rušenje bioplinarne: »Ne sodi v vas. Kot slišimo, investitor zatrjuje, da gradijo po zakonodaji, mi se s tem ne strinjamo. Čakamo odgovor glavne inšpektorice za okolje in prostor in ministra za okolje in prostor.«

image

FOTO: AAG

Novice.Dnevnik.si Tiskane izdaje/Dnevnik

Pirničane znova duši smrad iz bioplinarne

Krajani so nemočni poklicali na pomoč policijo, nad inšpekcijskimi službami, pristojnimi za zdravje in za okolje, so že povsem obupali

Slovenijapetek, 23.09.2011 Tekst: Tatjana Pihlar

Ljubljana – Krajanom Pirnič počasi prekipeva. Iz objektov okoli bioplinarne Petač, ki jo je lastnik Miha Petač zgradil le streljaj od najbližjih hiš, se širi neznosen smrad, čeprav naprava dobro leto po odprtju še vedno ne obratuje.

»Ne gre spregledati, da je bioplin gorljiva snov, katere prisotnost vedno pomeni določeno tveganje, ki se v poseljenih območjih izredno poveča,« opozarjajo strokovnjaki. Bioplinarne – tudi Petačeva na naši fotografiji – pa v Sloveniji kljub temu rastejo celo sredi vasi. (Foto: Luka Cjuha/dokumentacija Dnevnika)

“Ne vem več, kako naj temu rečem. Očitno se je ta človek odločil, da nas ne bo ubil le živčno, ampak nas bo tudi zastrupil. Te dni so odkrili silos s silažno koruzo, ki jo potiskajo sem in tja. Tega ni več mogoče prenašati. Ko se pripeljemo z avtom pred hišo, zbežimo vanjo, saj ne moremo dihati. Na pomoč smo že večkrat poklicali zdravstveno, okoljsko inšpekcijo, policijo…, a se prav nič ne premakne. Vselej le poslušamo, češ da ni zakonodaje, ki bi urejala področje smradu. Bojim se, da se inšpekcijske službe ne bodo zganile, dokler ne bo eden od krajanov vzel konca,” je pesimističen Franci Lavrinc, najbližji sosed Petačeve bioplinarne. Silos, že od lani napolnjen s koruzno silažo, s katere se širi smrad, je le pet metrov od parcele Lavrinčevih in zgolj deset metrov od njihove dnevne sobe. V kakšni nevarnosti živijo, pove že podatek, da so na ograji okoli bioplinarne izobešene opozorilne table, da je na razdalji desetih metrov nevarnost eksplozije.

Bioplinarno Petač so uradno odprli junija lani, a še vedno ne obratuje, saj je gradbena inšpekcija ugotovila, da jo je investitor zgradil drugače, kot mu dovoljuje gradbeno dovoljenje. Namesto kmetije, hleva in majhne bioplinarne za predelavo živalskih odpadkov iz tega hleva je namreč zrasla zgolj velikanska bioplinarna, ki naj bi elektriko proizvajala predvsem iz koruzne silaže. Zato je gradbeni inšpektor že januarja letos izrekel ukrep odstranitve objektov bioplinarne, rok za rušenje bo potekel v kratkem, Petač pa se je prek odvetnika Francija Matoza na ta sklep pritožil.

Kdaj natančno je dan za rušenje, nam na inšpektoratu za okolje in prostor niso hoteli razkriti. Nasploh so z informacijami zelo skopi, na različna vprašanja novinarjev pošiljajo vedno iste (le prekopirane) odgovore, neučinkovita je očitno tudi gradbena inšpekcija. Že skoraj mesec dni namreč vedo, da ob bioplinarni Petač znova gradijo, a inšpektor še vedno ugotavlja dejansko stanje. Od tega tedna pa bi se morala v to zadevo nujno vključiti tudi zdravstvena inšpekcija, saj se Pirničani bojijo, da so v smradu, ki se širi zaradi razpadajoče koruzne silaže, nevarni plini.

Zakaj tak smrad, smo poskušali izvedeti pri Petačevih. Pojasnili so nam, da odgovarjajo le na pisna vprašanja, poslana po elektronski pošti. Poslali smo jih, a odgovora do oddaje članka nismo dobili. So pa obupani Pirničani, ki zaradi bližine bioplinarne ne morejo normalno živeti niti pri zaprtih oknih, v sredo poklicali policijo. Na Policijski upravi Ljubljana so nam potrdili, da so si njihovi možje v sredo zvečer ogledali kraj dogodka in ugotovili, “da neprijeten vonj izhaja iz poslovnega objekta v okolici Medvod”. O smradu so obvestili inšpekcijske službe, z ugotovitvami pa bodo seznanili tudi pristojno tožilstvo.

Stroka svari tudi pred smradom iz bioplinarn

Na oddelku za krajinsko arhitekturo ljubljanske biotehniške fakultete so pred štirimi leti opravili prostorsko presojo lokacije za bioplinarno v Motvarjevcih na Goričkem, katere ugotovitve v veliki meri veljajo tudi za bioplinarno v Pirničah. Avtorji te študije so opozorili, da pri takem objektu izstopa predvsem smrad, kar bi moral biti po njihovem najpomembnejši vidik presoje sprejemljivosti takšne naložbe v nekem okolju, sploh če je to sredi vasi. A pristojnim institucijam, ki dajejo soglasja za gradnjo bioplinarn, za to očitno ni mar. “Smrad, posebno tak, ki nastaja ob razpadu organskih odpadkov, povzročajo že manjše količine onesnažil. Težko ga je preprečiti, če izhaja v okolje. Težko ga je tudi zadržati znotraj zaprtih sistemov, kaj šele takrat, ko so sistemi odprti,” so med drugim zapisali avtorji omenjene študije. In hkrati posvarili, da ne gre spregledati, da je bioplin gorljiva snov, katere prisotnost vedno pomeni določeno tveganje, ki je v poseljenih območjih še bistveno večje kot sicer.

image

Foto AAG

 

za:
srecko.valic@gov.si,
jana.miklavcic@gov.si,
dunja.sever@gov.si

Kp
“roko.zarnic” <Roko.zarnic@gov.si>,
dorijan.marusic@gov.si

datum
23. september 2011 22:51

zadeva
Pirniče

poslano od
gmail.com

skrij podrobnosti 22:51 (Pred 10 min)

Spoštovani!

Ljudje iz Pirnič nam pišejo in telefonirajo o neznosnem smradu v tej vasi, ki je posledica “ponovne gradnje” zbiralnika gnoja poleg BIOELEKTRARNE Pirniče, za katero je že izdan sklep inšpektorata za okolje o rušenju le te. Ljudje tožijo o glavobolih, želodčnih težavah in vse večjemu številu podgan ter muh na tem področju. Ker so pogane in insekti možen povzročitelj za infekcijske bolezni vas v imenu krajanov prosim, da zaustavite to brezglavo početje g.Petača, da bi usposobil za delovanje BIOELEKTRARNO, ki ne sodi v sredino vasi, poleg tega pa, kot je bilo že ugotovljeno ni narejena skladno z gradbenim dovoljenjem.

V kolikor bo prišlo do epidemije na tem področju bomo odgovorne, ki niso ukrepali tožili!

https://alpeadriagreen.wordpress.com/2011/09/23/pri-bioplinarni-pirnice-znova-gradijo/

Predsednik Alpe Adria Green
Vojko Bernard
Alpe Adria Green – mednarodna organizacija za zaščito okolja in narave Slovenija, Hrvaška, Italija, Srbija, Vojvodina, Makedonija,  Bosna in Hercegovina.

TTK: SI56-0510-0801-1891-125, Mat.št:1173120000, DŠ: 78020239. V Sloveniji delujemo kot društvo v javnem interesu

Prešernova 26, 4270 Jesenice, GMS: 051 311 450/ Tel: +386 4583 6640

Izpostave: VEČNA POT 2, 1000 LJUBLJANA, GMS: 051 311 450

Spletna stran: http://alpeadriagreen.bravehost.com Blog: https://alpeadriagreen.wordpress.com/ Facebook:http://www.facebook.com/pages/ALPE-ADRIA-GREEN/155572383629
Pomislite na okolje, preden natisnete,
… pa ne pozabite pred odhodom iz pisarne izklopiti računalnik, saj za njegovo celoletno delovanje porabimo kar 500 kg premoga oziroma 800 litrov nafte!

Postanite tudi vi član ALPE ADRIA GREEN – ZA EKO PRIHODNOST NAŠIH OTROK, s tem boste aktivno vplivati k varovanju okolja , to lahko storite, če kliknete spodnjo povezavo:

https://alpeadriagreen.wordpress.com/pristopna-izjava/

SKUPAJ BOMO MOČNEJŠI !!!

Podprite ALPE ADRIA GREEN!
AAG se v celoti financira iz donacij in članarin in ne prejema denar od vlade ali korporacij. Naša predana ekipa zagotavlja tudi Vam in vašim OTROKOM zanesljivo prihodnost v zdravem okolju. Že za najmanjše prispevke, ki nam bodo omogočili nadaljne delovanje, se Vam že vnaprej zahvaljujemo TTK: SI56-0510-0801-1891-125
%d bloggers like this: