c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Ekološka patrulja na Debeli Vrh


24.09.2011 se je začel kot prelep sončen dan. Pot Eko patrulje nas je vodila skozi Staro fužino mimo cestninarja do planine Blato. Cesta do tja služi svojemu namenu in je urejena. Kljub kar visoki cestnini, se veliko planincev odloči peljati z avtom do planine Blato, kjer parkirajo avto ob cesti, kar predstavlja veliko obremenitev in zastoj prometa in zato tudi nemalo slabe volje.

No pa vendar: pot nas je vodila do planine Laz, kjer so nas najprej pozdravile koze. Odmevala sta tudi zvok kladiv in žage kis sta naznanjala pripravo na zimo. Rastlinstvo je bilo odeto še vedno v poletne barve, vendar je bilo že v pričakovanju spremembe. Pot nas je vodila proti prelazu in po brezpotju smo se povzpeli preko plazišča na vrh Debelega vrha. Tam smo bili nagrajeni s prelepimi razgledi, soncem in pod nami megleno preprogo. Opazili smo tudi kamnite strice, ki nakazujejo pravo pot planincu. Tik pod vrhom nas je pozdravil varuh slovenskih vrhov – kozorog, za katerega so planinci vedeli povedat, da ga na tem vrhu velikokrat vidijo. Iz spoštovanja do kozoroga smo vrh hitro zapustili in se odpravili v megleno dolino. Sledili smo poti, ki jo vestno nakazujejo kamniti strici in varno prišli nazaj na planino Laz. Pot na Debel vrh sicer ni markirana.

Eko patruljisti smo ostali brez pripomb, polni lepih vtisov in zadovoljni, ker smo se nagledali tudi lepih planink. Preveč parkiranih avtomobilov in borba za nekaj prostora pa nas je potegnila nazaj v realnost.

DSC01098DSC01101DSC01102DSC01104DSC01106DSC01107DSC01110DSC01111
%d bloggers like this: