c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

LJUBLJANA–ZELENA PRESTOLNICA?


Krajani Četrtne skupnosti Polje Mestne občine Ljubljana že dalj časa opozarjajo, na izredno veliko divjih odlagališč, ki so se ponovno pojavile ali pa so tam že dalj časa, na celotnem območju četrti.

24. 2. 2016 so prejeli odgovor s strani inšpektorice MOL za okolje, toda z odgovorom niso zadovoljni, kajti rezultatov ni, smeti pa ostajajo v naravi.

Vzdolž rek Ljubljanice in Save, na obeh bregovih rek, je stanje katastrofalno. Prav tako je s strugo potoka Studenčnica. Poleg tega, ga je ta potok zasut s smeti, v neposredni bližini podjetje Magg nalaga vanj gradbeni material s smetmi, asfaltom itd.

V Zg. Kašlju (Cesta Španskih borcev), v Sp. Kašlju (ob Ljubljanici, ob bajerju pod Debnjim vrhom, pod Debnjim vrhom), v Zalogu (starem delu kraja, v neposredni bližini Centralne čistilne naprave, v neposredni bližini kafilerije, v neposredni bližini podjetja Jata Emona in Hladilnice Mercator), v Zadobrovi (za zapuščenimi hlevi Emone, ob avtocesti) in v Polju (pri Mercatorjevi trgovini in Mercatorjevemu discontu) je ogromno divjih odlagališč tudi z nevarnimi odpadki.

Verjamejo, da se ta divja odlagališča iz pisarn v občini in na ministrstvu ne vidi, toda vidijo jih tam živeči krajani. Razen odvoza sodov z nevarnimi snovmi pod Šentjakobskim mostom, katere je pretekli mesec odstranil DARS, po več kot šestih mesecih, se ni zgodilo nič.

Mesečno o tem obveščajo pristojne organe MOL in MOP. O tem problemu so tudi obvestili Evropsko komisijo.

V dopisu, ki so ga posredovali 16. februarja 2016, so ponudili pomoč odgovornim, da jih odpeljejo na vsa divja odlagališča, njihove ponudbe pa nihče od odgovornih ni sprejel. Tak odnos odgovornih samo potrjuje dejstvo, da ne opravljajo svojega dela, tako kot je treba, še manj pa v skladu z veljavno slovensko in evropsko zakonodajo.

Čas čistilnih akcij se bliža. Vsakoletni projekt MOL »Za čisto Ljubljano« tudi. V letošnjem letu nosi glavno mesto naziv »zelena prestolnica Evrope«. Toda krajane zanima le eno: kdaj se bo odstranilo smeti iz narave, kamor ne sodijo. Kje so tu inšpekcijske službe, da ne ukrepajo; kje je tu ministrstvo, da ne stori ničesar, malomarneži pa to izkoriščajo.

Zaradi teh dejstev se tudi sprašujejo zakaj imamo nov Regijski center za ravnaje z odpadki in ali je Ljubljana upravičeno izbrana za ZELENO PRESTOLNICO?

FOTOGALERIJA:

2-podgrad4.2.16 024

03-podgrad4.2.16 023

1-ostrovrharjeva 141

1-sotočje16 007

smeti, neposredno ob reki Ljubljanici v Sp. Kašlju pri mostu čez Ljubljanico (Sp. Kašelj – Zavoglje).:

020

021

023

024

Stanje v Krajinskem parku Zajčja dobrava:

01-Zajčja dobrava-smeti 012

06-Zajčja dobrava-smeti 018

Divja odlagališča v ČS Polje Mestne občine Ljubljana:

018

azbestna kritina v Savi

DSC00858

DSC00825

DSC00859

DSC00860

smeti ob reki savi v zalogu

Zelena prestolnica z divjimi smetišči

 Objavljeno: 16.04.2016   Avtor: Jadran Vatovec – slovenske novice

 Oblastnikom je očitno vseeno, na kaj opozarja Alpe Adria Green.

Strupena azbestna kritina v Savi res nima prav veliko skupnega z dosežki zelene prestolnice. Foto: AAG

LJUBLJANA – Naše glavno mesto je s slavnostno večerno prireditvijo v Centru Stožice pred nekaj dnevi že kar na startu samo sebi pripelo odlikovanje za čas, v katerem se bo ponašalo z všečnim nazivom zelena prestolnica Evrope. »Nekoč bela Ljubljana je danes zelena,« je ob tej priložnosti skoraj ganjeno izjavil premier dr. Miro Cerar. Kako lepo, a ne?

Ljubljanski župan Zoran Janković je sicer že pred nekaj tedni zadovoljno pojasnjeval, da je v novo evropsko zeleno prestolnico povabil župane tako rekoč vseh pomembnih mest ob poteh, po katerih v EU prihajajo migranti in begunci: župane Beograda, Budimpešte, Istanbula in Sofije ter celo Talina. Pa ne samo to. »V Stožicah bodo ves slovenski politični vrh – predsedniki države, vlade, državnega zbora in državnega sveta –, pa evropski komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella in evropska komisarka iz Slovenije mag. Violeta Bulc, svojo udeležbo je obljubilo kar sedem ministrov in tudi predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša, navzoči pa bodo prav tako vodilni predstavniki štirih največjih verskih skupnosti,« se je pohvalil Janković.

POSTANITE ČLAN AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

NAMENITE 0,5 % DOHODNINE ALPE ADRIA GREEN, KI DELUJE KOT NEPRIDOBITNA ORGANIZACIJA BREZ REDNO ZAPOSLENIH. VES ZBRANI DENAR NAMENIMO ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!

https://alpeadriagreen.wordpress.com/dohodnina-obrazrc/

 
Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: