c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Nov obetaven obnovljiv vir energije je izhlapevanje vode


Matevž Krajnik

V zadnjih desetletjih smo s posegi v naravo naš planet pripeljali do zaskrbljujočega stanja. Pri tem je imela zelo velik vpliv energetska industrija. Obnovljivi viri energije so za preživetje našega sveta izjemno pomembni, zato je dobra novica, da na tem področju ves čas testirajo nove načine pridobivanje energije po čistejši poti.

Sončna in vetrna energija pobereta veliko pozornosti. Poleg njiju pa ima tudi zbiranje energije iz izhlapevanja vode velik potencial

Znanstveniki napovedujejo, da lahko postane energija iz izhlapevanja vode pomemben vir, primerljiv s sončno in vetrno energijo, ki sta prisotni v našem svetu že kar nekaj časa. A ker je nova metoda še v začetnih fazah, je do nadaljnjega težko pričakovati, da jo bomo začeli izrabljati v večjem obsegu.

Spore spreminjajo velikost glede na to, koliko vode vsebujejo.

V svojih napovednih modelih so raziskovalci izračunali, da bi lahko z zbiranjem energije izhlapevanja jezer in rezervoarjev v ZDA (brez Velikih jezer) generirali kar 2,85 milijona megavatnih ur na leto. To predstavlja kar 70 odstotkov vse generirane energije v ZDA v letu 2015.

Novi energetski vir pa ima prednost pred uveljavljenima viroma v tem, da ni v enaki meri odvisen od vremena. Seveda vsaka zbirka vode ni primerna za zbiranje energije, poleg tega pa se poraja tudi vprašanje, kakšen vpliv bi potrebne strukture imele na zaloge sladke vode. Tako obstaja še kar nekaj vprašanj, ki jih morajo znanstveniki razrešiti, preden bomo lahko vodo še na en način uporabljali za ustvarjanje energije.

Kako pa zbiranje energije iz izhlapevanja vode sploh deluje? Predstavljajte si material, ki spremeni velikost, ko absorbira veliko vode oziroma ko jo izpusti v zrak. Motor za izhlapevanje so že pred dvema letoma ustvarili s pomočjo spor. Te se ob vpitju vode povečajo, ko pa je okolje toplo, to vodo izpustijo v zrak, same pa se pomanjšajo. Ta proces je podoben krčenju in raztezanju mišic, v motorju za izhlapevanje pa so s sporami povezali generator, ki proizvaja energijo iz gibanja.

Motorček za izhlapevanje je postavljen na vodno površino.

Spore pa so povezane tudi do določenih zapor, s katerimi lahko nadzorujemo, koliko vode izhlapi. To pomeni, da imamo nadzor nad tem, koliko energije se generira, lahko pa jo tudi shranjujemo. Sončne in vetrne elektrarne so mnogo bolj odvisne od stanja vremena. Poleg že omenjenih vprašanj pa želijo znanstveniki razviti še način, kako motor uporabiti na večji vodni površini. Če jim čez nekaj let uspe proces spraviti na uporaben in nedestruktiven nivo, bomo lahko s pridom izrabljali velike količine vode, ki jih imamo na našem planetu.

POSTANITE ČLAN AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

NAMENITE 0,5 % DOHODNINE ALPE ADRIA GREEN, KI DELUJE KOT NEPRIDOBITNA ORGANIZACIJA BREZ REDNO ZAPOSLENIH. VES ZBRANI DENAR NAMENIMO ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!
%d bloggers like this: