c. Borisa Kidriča 37c, Slovenski Javornik – Jesenice, SLOVENIJA – EU. Za obisk v pisarni je potrebna predhodna najava na email: info@alpeadriagreen.com ali na GMS: 051 311 450

Rakotvorni Glifosat bo v uporabi še najmanj pet let!


Članicam Evropske unije 9.11.2017  znova ni uspelo doseči dogovora o podaljšanju dovoljenja za uporabo spornega herbicida glifosat za pet let. Evropska komisija je predlagala skrajšanje veljavnosti licence z desetih na pet let, vendar pa pri glasovanju v pristojnem odboru strokovnjakov iz 28 držav članic ni bila dosežena kvalificirana večina za obnovitev dovoljenja. Slovenija je glasovala za. Trenutna licenca za preparat, ki naj bi povzročal raka, poteče 15. decembra 2017.

Kljub temu da postajajo zdravstvena tveganja zaradi glifosata vse bolj znana in odmevna, se očitno z njimi ukvarjajo samo nevladne organizacije, civilna družba in posamezni aktivisti. V AAG  se zavedamo nevarnosti tega strupa,zato preko svojih aktivistov zahtevamo  popolno takojšno prepoved uporabe glifosata v Sloveniji, politika v Sloveniji pa bi še vedno podaljševala prehodna obdobja za njegovo uporabo. To potrjuje tudi dejstvo, da je Kmetijski  minister Dejan Židan v torek 8.11.2017  v Bruslju povedal, da je treba glifosat, ki je škodljiv v  kmetijstvu, okolju in zdravju prepovedati, “a le ob prehodnem obdobju od treh do petih let za kmetijstvo, da se prilagodi novim razmeram”, kakšnim razmeram, pa ni povedal.

Od uradnih institucij, ki bi morale skrbeti za varovanje zdravja nas vseh, ni slišati nobenih opozoril, kmetijski strokovnjaki pa še kar zagotavljajo, da je nenadomestljiv in da bi njegova prepoved uporabe povzročila velikansko škodo. Pa še da ni enakovrednih nadomestkov, je še pred lani trdil strokovnjak za fitofarmacevtska sredstva, direktor Kmetijskega inštituta Slovenije dr. Andrej Simončič. Glifosat tako ostaja najbolj prodajan in uporabljan herbicid v Sloveniji, čeprav verjetno povzroča raka.

Študija:.http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27058477?utm_content=buffer5d18f&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

Strup tu, strup tam, strup vseokoli nas, vsak dan: https://www.rt.com/news/339500-europe-parliament-glyphosate-vote/

 

pleveli-573x270

Glifosat verjetno povzroča raka!

Med zagotovo najbolj neverjetnimi pogruntavščinami sodobne civilizacije so totalni herbicidi, torej sredstva, ki že z imenom napovedujejo totalno vojno travam in plevelom. Ti so v tem ponorelem svetu očitno postali glavni sovražniki naših vrtov, dvorišč, igrišč, pokopališč in parkov, robov cest in železnic, da o vinogradih, sadovnjakih in njivah niti ne govorimo. Nič od tega ne sme biti niti malo zaraslo s travo ali z drobcenim plevelčkom, in namesto da bi jih pokosili, ponekod pa tudi pustili rasti, jih preprosto poškropijo s strupom in ni jih več! Kako učinkovito, bi si lahko mislili, vendar pa ne smemo pozabiti, da so totalni herbicidi strupeni veliko bolj, kot ste doslej mislili! Med najbolj strupenimi je zagotovo najbolj priljubljeni herbicid v Sloveniji glifosat, tako imenovani morilec plevelov in trav. Največkrat ga kupimo pod imeni Roundup, Boom Efekt (tega proizvajamo celo v Sloveniji, v tovarni Pinus v Račah), Tajfun 360, Plantella Total – R in še nekaterimi drugimi. Čeprav je osnovna učinkovina sprva veljala za idealno, se je (kakšno presenečenje!) izkazalo, da je strupena ne samo za plevel, ampak tudi za ljudi, živali in okolje. Poleg tega, da verjetno povzroča raka in je hormonski motilec, jo nekateri povezujejo tudi z vse večjo pojavnostjo celiakije, alzheimerjeve in parkinsonove bolezni ter avtizma.

Glifosat je totalen herbicid, to pomeni, da uniči vse oziroma vsako rastlino, s katero pride v stik. Kljub temu je do nedavnega veljal za zelo varno sredstvo, njegov največji proizvajalec Monsanto ga je celo označeval za »idealen«« herbicid, saj naj bi bil morilski le do rastlin, medtem ko za ljudi, živali in okolico naj ne bi bil strupen. A zadnja leta vse več neodvisnih raziskav potrjuje, da je njegova uporaba škodljiva za zdravje, zaradi česar ga je Svetovna zdravstvena organizacija oziroma njena specializirana Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC) pred dvemi  leti uvrstila med snovi, ki so verjetno rakotvorne za ljudi. Vendar v Sloveniji nič ne kaže, da bi odgovorne institucije kaj skrbelo za zdravje ljudi. Glifosat se veselo uporablja naprej.

Zelo ga imajo radi tisti vrtičkarji, ki se jim ne ljubi pleti, populiti ali pokositi travice ali plevela na svojih gredicah, dvorišču ter med tlakovci in fugami, zato gredo v trgovino in nadležne rastline preprosto poškropijo. A tako neozaveščenih vrtičkarjev, ki bi zavestno zastrupljali sebe in svoje bližnje, je vse manj. Veliko hujša je nevarnost, ki nam preti s strani urejevalcev okolja, tu po količini porabljenega glifosata prednjačijo DARS in Slovenske železnice, pa tudi posamezni upravniki javnih površin, kot so parki in pokopališča. Po nam znanih podatkih tako Slovenske železnice po progah in DARS po robovih bankin in po ločilnem sredinskem pasu na avtocestah skupaj poškropijo okoli 15.000 litrov totalnih herbicidov, ki vsebujejo glifosat.

Za škropljenje glifosata po železnicah uporabljajo posebne vagončke in to najraje počnejo ponoči, da jih nihče ne vidi. Slovenske železnice mnoga zemljišča ob progi dajejo v najem vrtičkarjem. Ti pridelujejo svoje vrtnine v dobri veri, da so zdrave, v resnici pa so strupene. V Nemčiji, Švici in Avstriji se trave in plevela lotevajo z vodno paro, pri nas pa s strupi!

V občutno manjših količinah, pa vendar, glifosat uporabljajo za uničevanje plevelov na peščenih površinah v mestnih parkih in pokopališčih ter po vseh peščenih površinah, tudi v središčih mest. Zaskrbljujoča je tudi  uporaba glifosata  na javnih površinah, kot so dvorišča, otroška in šolska igrišča, razpoke v asfaltu, robovi potk v parkih in na pokopališčih.

Za laike precej nerazumljiva in sprta z naravno logiko je tudi uporaba glifosata  v kmetijstvu, predvsem na večjih kmetijskih zemljiščih, kjer pridelujejo monokulture krompirja, čebule, oljne repice, soje in sončnic. A z glifosatom ne uničujejo samo nadležnega plevela,  ta se skupaj z drugim totalnim herbicidom Reglone Forte uporablja za uničevanje cim krompirja in drugih gomoljnic, ker motijo strojno pobiranje in jih je treba pač odstraniti. Oljno repico in sončnice, iz česar izdelujejo olje, ki ga mi vsi uporabljamo, pa škropijo z glifosatom zato, da pospešijo zorenje. Poleg tega glifosat uporabljajo tudi pri pridelavi sladkornega trsa, in sicer tudi ne kot herbicid, temveč za izsušitev, s čimer povečajo koncentracijo sladkorja.

POVEZAVE:

Konec z nakupovanjem hrane v Mercatorju? Monsanto prihaja na Balkan!

Slovenski podporniki Monsantovih pesticidov v Evropskem parlamentu

PONOVNO OBJAVLJAMO: MNENJE AAG O SLOVENSKI ZAKONODAJI O GSO

POSTANITE ČLAN AAG ZA PRIHODNOST NAŠIH OTROK

NAMENITE 0,5 % DOHODNINE ALPE ADRIA GREEN, KI DELUJE KOT NEPRIDOBITNA ORGANIZACIJA BREZ REDNO ZAPOSLENIH. VES ZBRANI DENAR NAMENIMO ZA ZDRAVO PRIHODNOST NAŠIH OTROK!!!
%d bloggers like this: